Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De 10 leukste ‘foodfilms’

movie
De herfst is in volle gang, de winter en de feestdagen komen eraan. Gun jezelf wat rust en neem de tijd om een fijne film te bekijken met een kop warme chocolademelk op de bank. De onderstaande 10 ‘foodfilms’ zijn mijn favorieten. Films over eten hebben mij altijd veel inspiratie en energie gegeven. Van al deze films krijg ik zin om in de keuken te staan, ideaal voor een rust-momentje voorafgaand aan het harde werken achter het fornuis.

1. Chocolat
Chocolat is mijn absolute favoriet. De film gaat over een vrouw die een chocolaterie opent in een christelijk Frans dorp waar strenge regels gelden, met alle gevolgen van dien. Als 7 jarig meisje werd ik verliefd op deze film omdat de charme en levenslust van hoofdrolspeelster Vianne (Julliette Binoche) me doet denken aan die van mijn eigen moeder. De sfeer, het decor en het gevoel van deze film zijn magisch.
2. Chef
De letterlijke reis in deze film is ontzettend leuk en inspirerend om naar te kijken. De hoofdrolspeler in de film vind ik goed gespeeld omdat ik in zijn passie geloof als ik de film bekijk. Hij speelt een kok die een foodtruck begint met zijn beste vriend. Met deze foodtruck maken ze waanzinnige gerechten.  Met het gevoel voor eten van de hoofdrolspeler kan ik me 100% identificeren.

3. Today’s special
De liefde voor eten die de hoofdrol speler heeft is niet gedurende de hele film te zien. In het begin heeft hij geen interesse in het Indiase restaurant van zijn vader. Dit veranderd noodgedwongen, maar uiteindelijk ontwikkeld de man een passie voor het restaurant.

4. Soof
Yes, Soof 2 is 8 december in de Nederlandse bioscopen te zien! Soof gaat over een vrouw die een cateringbedrijf van huis uit runt. In de film wordt ze verliefd op iemand anders dan haar eigen man. Dankzij haar nieuwe minnaar wordt haar bedrijf steeds succesvoller.  Naar het tweede deel van de Nederlandse ‘feelgoodmovie’ over cateraar Soof kijk ik enorm uit. In Soof 2 gaan Soof en haar man uit elkaar en wordt ze verliefd op een foodie.

5. Julie & Julia
Julie & Julia is een prachtige film die het leven van twee vrouwen in een andere tijd laat zien. Julie maakt 524 gerechten van Julia in 365 dagen. Door de gerechten van Julia te maken leert Julie gaandeweg koken.  Julie & Julia is een autobiografische film. Julia Child was een Amerikaanse kok die bekend werd door haar eerste boek, Mastering the art of French cooking.

6. Willy Wonka & the Chocolate Factory
Oftewel Sjakie en de chocoladefabriek, bijna iedereen kent dit verhaal en de film. Als je de film al een keer gezien hebt, kun je hem nog wel 100 keer zien. De film roept bij mij een nostalgisch gevoel op.

7. Jiro Dreams of Sushi
Deze documentaire gaat over Jiro Ono en zijn restaurant Sukiyabashi Jiro. De documentaire is zeer intrigerend, bij het begin van de documentaire wilde ik snel verder kijken en alles over Jiro Ono te weten komen. Jiro Ono is 85 jaar en serveert een sushimenu van 20 gangen sushi.

8.  The Hundred-foot Journey
The Hundred-foot Journey gaat over 2 restaurants, 2 culturen en 2 geliefdes. Een hoop romantiek en mooie gerechten in 1 film. In 1 woord, kijken!

9. Ratatouille
Deze (kinder)film uit 2007 is ook leuk voor volwassen. De film is komisch en hartverwarmend. Hij gaat over een rat die graag kok wil worden. Dit is niet gemakkelijk maar uiteindelijk wordt hij gerespecteerd als chef. Leuk om met de kinderen te kijken.

10. No Reservations
No Reservations gaat over de gedreven chef-kok Kate (Catherine Zeta-Jones) die haar zus verliest en daarmee de zorg over haar nichtje krijgt. Ondertussen wordt haar werk overgenomen door een chef die bij haar terugkomst haar souschef wordt. Dit zorgt voor de nodige spanning.

1 Reactie

  1. I have watched hundreds of movies on https://beetvapp.com/ based on foods, They are just amazing, BTW, thank you very much for this list.

Geef een reactie