Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Brisket: Amerikaanse BBQ-klassieker voor de kerst

Brisket-1130

Barbecueën alleen geschikt voor in de zomer? Nee, joh! Ook in de winter is geschikt om de BBQ aan te steken. Bijvoorbeeld met kerst: knapperend vuur met marshmallows voor de kids, warme dekentjes, een hot toddy of glühwein als aperitief en grote stukken vlees. Het Amerikaanse vleesgerecht ‘Brisket’ is uitermate geschikt voor een feestelijk kerstdiner. In de Verenigde Staten, met name in Texas, is de brisket echt onderdeel van de barbecue cultuur: elke restaurant heeft zijn eigen bereidingswijze, op iedere hoek van de straat zijn broodjes brisket te koop en echte liefhebbers steken de ‘offset smoker’ in de achtertuin aan.

Wat is brisket?

In verschillende landen worden andere snijvlakken aangehouden bij het opdelen van een dier. Hierdoor is het lastig om vlees voor brisket te verkrijgen in Nederland. Maar het meest in de buurt komt een puntborst of klapstuk van Black Angus en Wagyu runderen. Goed vlees voor brisket is te koop bij Beef & Steak . Een hele brisket wordt Whole Packer genoemd. Dit stuk bestaat uit 2 spieren die niet in dezelfde richting lopen. Een Whole Packer weeg 6 tot 9 kilo en dat duurt wel even voor het klaar is. Hou rekening met 2 uur per kilo, dus 12 uur voor een 6 kilostuk. Daarnaast heb je de Flat en de Point. Dit zijn de 2 spieren apart. Een point is al verkrijgbaar vanaf 2 kilo. Als je een point neemt kun je op iets hogere temperatuur werken en is je brisket sneller klaar.

Bereidingswijze

Brisket bereiden is een kunstje maar dan heb je ook echt iets spectaculairs! Het is zowel het makkelijkste (maar 1 ingrediënt) als het moeilijkste barbecue gerecht volgens veel liefhebbers. Je moet de juiste combinatie vinden tussen warmte (laag), rook (veel) en tijd (lang) om het toch wat taaie stuk vlees om te toveren tot een boterzacht gerecht. Je gebruikt een lage en constante temperatuur, daardoor stijgt de kerntemperatuur heel geleidelijk. Voor de gehele brisket gebruik je de low & slow bereidingswijze: de temperatuur is maximaal 100 ℃. Net zo lang tot de kern 88 ℃ heeft bereikt. Voor de point kun je ook de hot & fast methode gebruiken met 130 ℃.

Brisket-11302

 

Recept

Een brisket wordt bij voorkeur in een smoker bereid, of een barbecue waarmee je kunt roken. In de oven mag natuurlijk ook. Het belangrijkste is de temperatuur; een brisket wordt bereid op 107 graden Celsius. Je moet er wel de tijd voor nemen, de bereiding kan wel 15 uur duren. Als je de bereidingstijd vooraf wil berekenen, hou dan rekening met 3 uur per kilo. Dus 6 uur voor een stuk van 2 kilo.

Ingrediënten

-1 brisket (te koop bij Steak & Beef)

-All purpose rub (kruidenmengsel, te koop bij Steak & Beef)

-(KC Pitmaster) barbecuesaus

Benodigdheden

-BBQ of een smoker

-Evt. brandstof voor de smoker

-Houtsnippers

-Aluminiumfolie

-Vleesthermometer

Bereidingswijze

1. Wrijf de brisket in met het kruidenmengsel. Pak hem in met aluminiumfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast.  Minimaal een uur voor bereiding uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.

2. Stel de smoker of oven in op 107 graden Celsius. Let op: temperatuurschommelingen hebben een negatief effect op het eindresultaat.  Gebruik houtsnippers in de houtskoolsmoker voor voldoende rooksmaak.

3. Plaats de brisket in de smoker of oven met de vetkant naar boven en laat deze garen op 107 graden.  Lak met een kwastje zo nu en dan een dun laagje KC Pitmaster over de brisket zodra het vet begint weg te smelten. Daarmee voorkom je uitdroging en je voegt smaak toe.

4. Wanneer een kerntemperatuur van 80 graden is bereikt haal je de brisket uit de smoker pak je in aluminiumfolie.

5. Smoor de smoker/zet de oven uit en laat de brisket nagaren in de restwarmte tot 88 graden Celsius.

6. Snijd dunne plakken vanaf de punt en serveer met (KC Pitmaster)barbecuesaus.

Bekijk hier nog meer inspirerende kerstrecepten

Home Recepten