citroen1130Iedere week zet Smulweb een ingrediënt in het zonnetje. Deze week: citroen! Citroen zul je niet snel op zichzelf eten, maar het is een aanrader om dit regelmatig door je eten of water te doen. Het is namelijk niet voor niets een superfood…


Citroen
Ooit waren ze zo zeldzaam, dat koningen citroen ten geschenke kregen. Gelukkig liggen ze tegenwoordig voor ons gewoon in de schappen! Ze zijn niet alleen heerlijk verfrissend door je maaltijd of in een glas water, ze zijn ook extreem gezond. En dit is waarom:

Een stralende huid
Dagelijkse inname van water met citroen voorkomt de vorming van rimpels en zorgt voor een jonge stralende huid. Dankzij de vitamine c in citroen blijft je huid beter gehydrateerd met een stralend resultaat. 

Gezond tandvlees
Citroenwater heeft ook positieve effecten op de tandvlees. Het kan gebruikt worden om bloedingen in de tandvlees te stoppen, en daarnaast voorkomt het een slecht ruikende adem. Nuttig citroenwater wel met mate, het is namelijk niet heel goed voor je tandglazuur.

Afvallen met citroen
Een ander voordeel van citroen is dat het helpt met afvallen en het verbranden van vet. Wanneer je elke ochtend een halfuur voor het ontbijt een glas water met halve citroen drinkt, kan jouw lichaam zichzelf voorbereiden op de inname van voedingsstoffen wat sneller voor een verzadigd gevoel zorgt.

Verbetert spijsvertering
Citroenwater kan helpen bij spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, brandend maagzuur en obstipatie. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer voor de lever. Dit wil zeggen dat de lever gemakkelijker afvalstoffen kan verwerken.

En verder…
helpt het bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel, het schoonmaken van de darmen, tegen verkoudheid, tegen hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, reinigt je lichaam, helpt het tegen nier- en galstenen, verbetert je immuunsysteem en kan een vertragend effect hebben op de groei van tumorcellen.


Tips and tricks
Citroen geeft niet alleen een lekkere frisse smaak aan je eten, maar je kunt deze vrucht ook voor andere dingen gebruiken. Hier 5 handige tips:

1. Vlek verwijderen
Wijn, ijs, aardbeien, olie…bijna elke vlek in onze kleren kan behandeld worden met citroen. Door citroensap te vermengen met zout, een half uurtje in te laten trekken in de vlek en vervolgens uit te wassen gaan de meeste vlekken eruit.

2. Stralend wit
Niet alleen bij vlekken kan je citroensap gebruiken, het werkt namelijk ook als natuurlijk alternatief voor het bleken van was. Een kwart van een kopje citroensap toevoegen aan je wasmachine is al genoeg.

3. Blond, blonder, blondst
Verdun een half kopje citroensap met een half kopje water en spuit dit over je haar. Ga vervolgens lekker een middagje in het zonnetje zitten en dan komt het resultaat vanzelf! De intensiteit van het effect kan wel variëren per haarkleur en structuur.

4. Keelpijn
Gorgelen met een theelepel verse citroensap opgelost in een glaasje warm water kan wonderen doen voor een zere keel. Ook kun je een grogje maken op basis van citroensap.

5. Luchtverfrisser tijdens het koken
Gebruik een halve citroen of versgeperst sap in een bakje om vieze geurtjes uit de lucht te halen. Dus als iets aanbrandt in de magnetron of koekenpan helpt citroensap dit te bestrijden.

Voortaan zorgen dat je standaard citroen in huis hebt, dus!

Bron: gezond10.nl, budgi.nl