asperge1130Wanneer het aspergeseizoen begint, is het pas écht lente! De start van het aspergeseizoen begint precies vandaag en Smulweb was er al vroeg bij. In maart kon Smulweb al genieten van de allereerste witte asperges uit Limburg. Een opwarmertje met leuke receptinspiraties met asperge!

Het witte goud
Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Het seizoen van de asperges is dit jaar van 14 april tot 24 juni. Een erg korte periode vinden we zelf, dus daar moet goed gebruik van gemaakt worden! Wij werden in ieder geval 16 maart al enthousiast gemaakt met de foodtruck van ZON fruit & vegetables en een heerlijke aspergelunch in restaurant Bolenius.

IMG_9747 1130

Gezond, want…
In asperges zitten heel veel verschillende vitaminen en mineralen. Vooral vitamine K (voor goede bloedstolling) komt in grote hoeveelheden voor in asperges: in 100 gram zit 46% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Ook bevat het veel verschillende ontstekingsremmers. 

Aspergelunch
Smulweb was aanwezig bij de aspergelunch in Restaurant Bolenius. Hier kwamen de lekkerste gerechten op tafel gemaakt met asperge. Om even met wat inspiratie te komen:

Bittergarnituur met o.a. koolrabi,              Als amuse “het witte goud”,             boerenkool en groene asperge.                  een mousse van witte asperge.
Aspergelunch1
Spaghetti van asperge met                          Tarbot met asperge, spitskool en                          langoustine.                                                         draadjesvlees.
Aspergelunch2

Gedroogde schil van de rabarber…            met daaronder asperge ijs!
Aspergelunch

Tips and tricks
Versheid van asperges
Verse asperges maken een piepend geluid wanneer je ze zachtjes tegen elkaar aanwrijft.

Bewaren

Je kunt asperges 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel ze in een vochtige doek en leg ze in het groentelade.

Snijden
Hou de asperge bij de kop vast (deze schil je niet) en schil de asperge over de lengte met een dunschiller. Draai hem langzaam zodat je dakpansgewijs schilt. Wanneer hij glanst ben je bij het vlees. Doffe plekjes nogmaals overheen schillen. Snij als laatste het “kontje” van de asperge af. Dit is ongeveer 2 cm vanaf de onderkant.

Zelf aan de slag:
Romige asperges met zalm
Asperge gazpacho
Asperge eiertaart
Asperge-ijs met witte chocolade
Asperge in bladerdeeg
Tagliatelle met asperge en garnalenroomsaus

Zoals je ziet kun je veel meer met asperge dan de standaard recepten. Probeer dit jaar eens wat meer te variëren!