scones

Het is weer zondag en dat betekent: de weekend baktip! Deze week een klassieker; de scone. Een zoet broodje dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Ze zijn overal in de wereld erg populair en komen in allerlei variaties. Ook zijn ze helemaal niet moeilijk om zelf te maken! 

We volgen het basisrecept van Smulwebkok Hfolkerts. Meer scones recepten vind je hier!

Voorbereiding 
– Verwarm de oven voor op 230 graden

Dit heb je nodig (voor ongeveer 10 a 12 scones)
– 500 gram zelfrijzend bakmeel
– Snufje zout
– Zakje bakpoeder
– 100 gram boter
– 50 gram fijne suiker
– 100 gram rozijnen
– 300 ml melk of ei voor glazuur

– Bebloemde plank
– Deegroller

Zo maak je het
1. Zeef het meel, zout en bakpoeder in een grote mengkom.

2. Boter in het meel snijden en met de vingers erdoorheen wrijven tot een kruimelig geheel ontstaat.

3. Meng de suiker en de rozijnen hierdoor heen.

4. Voeg melk toe en roer tot het een zachte massa is.

5. Kneedt het deeg lichtjes op een bebloemde plank en rol met de deegroller uit tot 1,5 cm dikte.

6. Steek rondjes van 5 cm uit.

7. De overgebleven stukjes opnieuw uitrollen en uitsteken.

8. Bestrijk de Scones met melk en/of ei en plaats deze op een ingevet bakblik.

9. Laat de Scones 15 minuten rusten.

10. Plaats de scones in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 10 minuten.  Laat ze daarna op een rooster afkoelen.

Hierna kun je ze eten met wat je maar lekker vind, een heerlijke (aardbei)jam, clotted cream of iets anders.

scones 2

Bak ze!