Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Plofkip begin volgend jaar uit de schappen

Kip

De ‘plofkip’ hoort vanaf 2016 tot het verleden. De drie grote supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben aan Wakker Dier laten weten begin volgend jaar te stoppen met de verkoop van de goedkope kip.

“Bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie is hiermee in één klap plofkipvrij”, meldt Wakker dier.

Betere kip
De supermarkten stappen over op een eigen type kip die wat betreft welzijn zit tussen plofkip en kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Albert Heijn en Lidl stappen 1 januari over, Jumbo volgt half februari. De overstap geldt alleen voor verse kip, niet voor bijvoorbeeld vleeswaren.

De kleinere ketens zoals MCD en Boon’s Markt gaan ook vanaf begin volgend jaar de verse plofkip vervangen door hun Betere Kip. De meeste andere supermarktketens stappen later in 2016 over op betere kip.

Wakker Dier voert sinds 2012 actie tegen wat zij plofkip noemen: het vlees van een kuiken dat extreem snel groeit in stallen waar het met twintig soortgenoten op een vierkante meter leeft.

Menukaarten 
Na de supermarkten richt de organisatie nu haar pijlen op de horeca, waar volgens Wakker Dier nog volop plofkip wordt verkocht. “Het zit in vleeswaren en snacks en staat nog verrassend vaak op de menukaarten van restaurants en kantines. Het wordt hoog tijd dat ook restaurantketens en achterblijvende A-merken de plofkip in de ban doen.”

Vind jij dit een goede ontwikkeling?

Bron: Nu.nl

4 Reacties

  1. Ik ga zelf maar kippen fokken. Hebbe we altijd eieren en vlees van natuurlijke kwaliteit

  2. Mensen met een kleine beurs kunnen ook géén vlees eten. Een dagje minder per week gaat niemand dood aan. Ik hou van vlees, heb niet veel geld, maar je bent zelf baas over wat je eet. Je kunt van weinig geld iets gezonds en lekkers maken. Plofkip is ook niet echt heel goed voor je gezondheid. Eet wat meer vis bv.

  3. In de tekst staat een link naar een kip die beter zou zijn. Helaas werkt de link niet.

    • Aan de ene kant vind ik het goed,maar er wordt door LEKKER DIER weer eens niet aan de mensen met een zeer kleine beurs gedacht die kunne nu misschien geen kip meer kopen.En dit wil ik nog even kwijt,ALS JE EEN MAIL NAAR WAKKER DIER STUURD KRIJG JE GEEN ANWOORD en dat noem ik laf

Geef een reactie