stroopwafels

Het is nu echt 2016,  alle goede voornemens zijn weer uit de kast en waar velen misschien iets minder ongezond willen eten is er één ding dat toch altijd leuk blijft op een zondagmiddag: bakken. Af en toe iets lekker eten mag natuurlijk wel, en als je zelf een weekendje overslaat maak je er waarschijnlijk genoeg andere mensen blij mee. Een typische Hollandse lekkernij is de stroopwafel. Je vind ze overal, toch is het zelf maken ervan nog veel leuker en ze zijn vaak ook nog eens lekkerder! 

Op Smulweb vind je heerlijke recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld het recept van Susanprins:

Dit heb je nodig
Wafel
– 500 gr bloem
– 250 gr boter, gesmolten
– 150 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
– 2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde gist
– 60 ml lauwe melk
– 1 ei

Vulling
– 250 ml stroop
– 200 gr bruine basterdsuiker
– 50 gr (room)boter
– 1 theelepel kaneelpoeder

Zo maak je het
1. Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gist, melk en ei. Kneed tot een glad, soepel deeg. Leg het deeg neer en laat 45 minuten rijzen.

2. Om de vulling te maken verhit je de stroop, bruine basterdsuiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed door en zet apart.

3. Verwarm een wafelijzer voor. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van een pingpongbal (ongeveer 4 cm in doorsnee), ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer. Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.

4. Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer en snijd de wafel horizontaal open zolang het nog warm is. Wacht niet te lang, want dan zullen ze breken. Verspreid wat van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan. Herhaal met de andere wafels.

Stroopwafels 2

Hou jij van stroopwafels?