baklavaBaklava, misschien wel de bekendste zoete lekkernij uit het Midden-Oosten kun je – met een beetje geduld – heel goed zelf maken. Dol op zoetigheid en begin je Heel Holland Bakt al wat te missen? Dan is dit dé manier om je vrije middag te besteden! 

Het is misschien even wat werk, maar baklava is een kunstwerkje voor bij de thee. Op Smulweb vind je heerlijke recepten om zelf aan de slag te gaan. Begin met de eenvoudigste versie om het onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld met het recept van diny45:

Dit heb je nodig
- 1/2 kilo filodeeg
– naar keuze: 2 koppen grof gehakte walnoten en 2 koppen grof gehakte amandelen of pistachenoten
– 2 tl. kaneel
– 1 tl. kruidnagelpoeder
– 1 kop boter

Voor de siroop:
– 3 koppen suiker
– 2 koppen water
– 1/2 kop honing
– 2 el citroensap
– vanille essence of poeder.

Zo maak je het
1. Meng in een kom de grof gehakte noten met de kaneel en de kruidnagelpoeder.

2. Smelt de boter, leg op een beboterde bakplaat 4 vellen van het bladerdeeg, elk vel beboteren, leg hierop wat van het mengsel, dan 2 beboterde vellen, mengsel, dit herhalen tot er 4 vellen over zijn, deze 4 beboterde vellen als laatste over het mengsel spreiden.

3. Dan met een scherp mes de baklava insnijden, in vierkantjes, de rest van de gesmolten boter erover heen gieten.

baklava deeg

4. In een niet te hete oven (150-175) in ongeveer 30 minuten goud bruin bakken.

5. Maak intusen de siroop: verwarm in een pannetje het water, de suiker, de honing en het vanille essence of poeder, ongeveer 5 minuten zachtjes laten koken.

6. Als de siroop klaar is van het vuur nemen en het citroenap toevoegen. Zodra de baklava uit de oven komt de hete siroop erover gieten en het geheel af laten koelen.

Hoe maak jij het liefste baklava?