Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Wecken en inmaken: hoe doe je dat?

jam

Heb je teveel van dat lekkere zomerfruit over dat snel op moet anders gaat het weglopen? Maak er dan lekker jam van! Dit kan je 6 tot 12 maanden bewaren, mits je het goed doet. Weet je niet hoe? Dat komt mooi uit, want hieronder staat stap voor stap hoe je fruit inmaakt!

Stap 1: Zoek een lekker recept uit

Begin met het uitzoeken van een lekker recept. Hier staan tal van lekkere recepten. Er staat er vast één tussen met de vrucht die jij in overvloed thuis hebt liggen. Of je haalt ze even op de markt.

Wat belangrijk is bij het maken van jam is de verhouding. 1 kilo fruit op 1 kilo suiker. Met dit in je achterhoofd kán het niet misgaan.

Het is ook leuk om combinaties te gebruiken. Welke vruchten passen goed bij elkaar? En wat dacht je van kruiden toevoegen? Citroenmelisse, gember, munt, noem maar op!

kruiden

Stap 2: Kies de juiste weckpotten.

Vervolgens moet je de juiste weckpotten kiezen. Je kan kiezen uit de weckpot met beugelsluiting en rubberen ring. Deze kan je gebruiken voor het bewaren van jam, maar ook voor droge etenswaren zoals suiker, rijst of bloem. Er bestaat ook een pot met schroefdeksel. In combinatie met de vacuumzegels kun je zelfgemaakte jam, ingelegde groenten of chutneys maandenlang bewaren!

Heb je gekozen? Steriliseer dan je weckpotten om zo de houdbaarheid van je jam te verlengen. Dit doe je heel simpel door kokend water in de potten te gieten. Laat ze zo een kwartiertje staan en laat ze ondersteboven drogen op een theedoek. Je kunt ze hier maximaal één uurtje op laten staan, anders ben je te laat en moet je ze opnieuw steriliseren.

Ook kan je de potjes hygiënisch maken in de oven. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet de potjes met de opening naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat ze vervolgens afkoelen.

sterilizeren potten

Stap 3: Gebruik een grote jampan

Veel fruit betekent dat je een grote pan nodig hebt! Deze variant heeft een inhoud van maar liefst 8 liter. Hartstikke handig, want zo is het onmogelijk om te knoeien.

Stap 4: Koken

Stop nu al je ingrediënten in de grote jampan en koken maar. Zet het vuur pas uit als de suiker is opgelost en er een gebonden jam is ontstaan. Wil je graag een scheut alcohol toevoegen? Voeg deze dan pas toe als alles is ingekookt.

jam koken

Stap 5: Gebruik een speciale trechter

Een trechter heb je nodig om je jam netjes over te gieten in je weckpotten. Je kan een normale trechter gebruiken, maar dan is de kans groot dat je jam niet door het kleine gaatje gaat. Deze variant is speciaal om je potjes te vullen met jam of chutney. Ideaal!

Stap 6: Afsluiten en beplakken

Je jam is klaar en je hebt je potjes ook al gevuld? Dan is het tijd om af te sluiten! Het is de bedoeling dat je de weckpotten vult tot 1 centimeter onder de rand. De deksel mag namelijk niet in de jam terecht komen. Giet er vervolgens een scheutje sterke drank in, denk aan jenever of wodka. Steek deze aan en doe snel de deksel dicht. Zo voorkom je dat er zuurstof bij komt. Plak er een leuk etiket op en schrijf er wat op. Zo is het makkelijk om te onthouden wat erin zit, maar ziet er ook nog eens leuk uit om weg te geven als cadeau.

jams

Stap 7: Opeten!

3 Reacties

 1. ik doe het 10 minuten koken dan in de jam potten maar soms ook te dun zelf gooi ik aalbessen ,aardbeien pruimen bij elkaar e dan half citroen en half sinas appel en raspt van beide erg lekker als het te dun is gebruik ik het voor ijs en meer, potten doe ik met soda koken ,

 2. gretha_beijerslamme

  7 augustus 2015 at 18:05

  Waarom alcohol aansteken en dan direct de dop erop?

  • Smultalk

   11 augustus 2015 at 10:20

   Hoi Gretha,

   Alcohol aansteken en vervolgens meteen de dop erop doen zorgt ervoor dat de pot compleet luchtdicht zit. De brandende alcohol haalt alle zuurstof er meteen uit, dus het is het beste als je meteen de dop erop doet, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij komt.

Geef een reactie