Workshop kookcollege

Het Smulweb Kookcollege ontving vorige week een speciale gast: Annabel Langbein. De Nieuw-Zeelandse chef kent in haar thuisland immense populariteit en is inmiddels ook hier niet meer van televisie weg te denken. Drie avonden lang verwelkomde Annabel haar gasten tijdens een workshop vol verrassende producten en culinaire inspiratie.

Bij binnenkomst is de sfeer meteen goed. Met een lichte spanning voor wat de avond brengt neemt iedereen, onder het genot van een glaasje prosecco, plaats aan tafel. Het is nog een verrassing wat komen gaat, dus er wordt volop gespeculeerd over wat er op het menu staat. Eenmaal compleet verzamelt de groep zich rondom Annabel. Vol enthousiasme vertelt zij over haar ervaringen en hoe ze begon als jonge hobbykok en uiteindelijk een eigen kookprogramma kreeg. Ook haar leven op het Nieuw-Zeelandse platteland wordt uitvoerig besproken. Zo heeft Annabel thuis maar liefst 7 keukens! Na een korte introductie met de kookkunsten van Annabel wordt de groep opgedeeld en gaat iedereen aan de slag.

Op het menu staan een aantal van Annabel’s favoriete Aziatische gerechten. Zo bestaat het voorgerecht uit haar bekende fritters met avocadosalsa. Voor het hoofdgerecht wordt de zalm geportioneerd en voorzien van een huisgemaakte marinade. En om het geheel af te sluiten komen er warme pruimentaartjes en kruisbessenmousse op tafel.

Amersfoort kookcollege workshop

Terwijl iedereen druk bezig is met het klaarmaken van zijn gerecht loopt Annabel in het rond om de aanwezigen te voorzien van het nodige advies. In haar programma The Free Range Cook draait het om gezonde en eenvoudige recepten. Deze filosofie probeert Annabel ook op alle hobbykoks over te brengen. Zo tovert ze razendsnel een mayonaise met verse basilicum op tafel. Echt zo’n gerecht wat zo klaar is, maar toch vaak kant-en-klaar wordt gekocht. Ook haar leftover salade is binnen vijf minuten klaar. Pak de mandoline erbij, snijd alles in dunne plakken en voorzie het geheel van een frisse yoghurt-citroendressing. Lekker!

Na een drukke avond vol koken is het de hoogste tijd om de gemaakte creaties te proeven. Alle deelnemers schuiven aan tafel en iedereen wordt voorzien van een bijpassende drank. Speciaal voor de gelegenheid heeft het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Villa Maria een selectie gemaakt met hun lekkerste wijnen. Het is leuk om te zien hoe elk team een eigen draai heeft gegeven aan het recept. Vooral de salade met pittige glasnoedels is op elke tafel uniek.

Als Annabel elk gerecht vakkundig heeft geproefd nadert de avond zijn einde. Iedereen gaat nog even op de foto en daarna is het tijd om naar huis te gaan. Een meer dan geslaagde avond!

De Smult redactie

kookcollege annabel langbein

Annabel Langbein kookcollege tips

workshop Annabel Langbein Smult

workshop Annabel Langbein Smult

workshop Annabel Langbein Smult

workshop Annabel Langbein Smult