Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kenney’s kooktip: snijden als een professional

kenneyOp SMULTALK vind je elke week een kookles van Kenney Ludwig. Kenney is professioneel kok in het Smulweb Kookcollege en deelt graag professionele tips om jou verder te helpen met jouw kookkunsten! Elke blog legt stap voor stap uit hoe je de techniek leert te beheersen aan de hand van foto’s. In dit eerste deel beginnen we bij de basis.

Je leert hoe je een mes op de juiste manier vasthoudt en wat de juiste snijwijze is. Misschien vind je het simpel klinken maar de basis is erg belangrijk voor een veilige én mooie snijwijze.

Stap 1
Pak het product vast tussen pink en duim. IMG_4242

Stap 2
Leg de de topjes van de hand waarmee je het product vast houdt met de nagel op de snijplank. Vorm met het middelste vingerkootje een recht vlak.
Wanneer je het product op deze wijze vast pakt voorkom je dat je in je vingers snijdt en kun je met je hand achteruit bewegen. Op deze manier kun je gelijkmatig snijden.

IMG_4229

Stap 3
Pak het mes op en leg je vingers er omheen en je duim aan de zijkant. Leg géén vinger bovenop het mes.
Niet zo:

IMG_4243
Maar zo:

IMG_4244

Stap 4
Zet de punt van het mes op de snijplank, met het mes raak je de zijkant het rechte vlak dat je vormt met het middelste vingerkootje. De zijkant van het mes glijdt steeds weer langs die middelste kootjes.
IMG_4262

Stap 5
Sleep het mes naar je toe tot het het product raakt, druk naar beneden en vervolgens naar voren. Het mes verlaat de plank nooit.

Blog1_Snijtechnieken

Stap 6
Na elke snijbeweging beweeg je de hand waarmee je je product vasthoud naar achteren en snijd je gelijkmatige stukjes.

Belangrijke tip : gebruik het héle snij vlak.
Niet alleen dit gedeelte:

IMG_4264
Maar het gehele mes:

IMG_4266

IMG_4269

Welke kooktechniek zie jij graag terug komen?

2 Reacties

  1. Een goede uitleg zie me broer met wortel snijden het zo snel doen, dat ik denk dat je niet moet snijden zoals je bij het snijden van een stuk vlees doet. Hoop dat het nu ook mij vlotter gaat. monique

  2. Carolzeitlin

    14 maart 2015 at 17:42

    Fijn zo duidelijke uitleg in combinatie met de foto’s! En ook fijn om te laten zien hoe het niet moet. Ben al benieuwd naar volgende week. Hier heb ik wat aan!

Geef een reactie