Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Leuk om te bezoeken: FOODTOPIA

3.foodtopialogotiponubescolores

De tentoonstelling FOODTOPIA, vanaf 6 februari te zien in Museum Boerhaave, laat van alles zien over voedselinnovaties in Nederland door de eeuw heen. Daarnaast zijn er zes experts die lezingen komen geven over voeding, levensmiddelentechnologie, milieu, ethiek en cultuurgeschiedenis in verschillende aspecten.

De spits wordt afgebeten door Prof. dr. Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht. Zijn team maakte de kweekburger die nu te zien is in Museum Boerhaave. Hij spreekt op woensdag 11 februari over deze innovatie en over de (on)mogelijkheden voor de toekomst wat betreft voedsel.

De lezingenreeks is een samenwerking tussen Studium Generale, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en Museum Boerhaave. Stichting Biowetenschappen en Maatschappij brengt op 6 februari een FOODTOPIA-cahier uit, met onder meer interviews met de sprekers.

Over de lezingen

Woensdag 11 februari, 15.30 uur

Een alternatieve manier om vlees te maken

Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht

Over de kweekburger in Museum Boerhaave, een eerste prototype om vlees te kweken uit stamcellen.

Woensdag 18 februari, 15.30 uur

Het voedsellabyrint

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam

Over werkelijke oorzaken van ongezond eetgedrag en de (tegenstrijdige) informatie over gezond worden en gezond blijven.

Woensdag 25 februari, 15.30 uur

Onze haat-liefdeverhouding met vlees

Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte, Wageningen UR

Over de ambivalentie onder vleeseters, de invloed op de vleesconsumptie en opties voor de toekomst.

Woensdag 4 maart, 15.30 uur

Duurzame voeding

Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar Milieukunde, Universiteit van Amsterdam

Over het bevorderen van duurzaamheid, waaronder ook het benutten van door de mens uitgescheiden en afgedankte nutriënten voor de landbouw.

Woensdag 11 maart, 15.30 uur

De uitvinding van de Belgische keuken

Peter Scholliers, hoogleraar Contemporaine Geschiedenis, Vrije Universiteit Brussel

Over eetcultuur en identiteitsconstructie, met de uitvinding van de Belgische keuken rond 1900 als boeiend studieobject.

Woensdag 18 maart, 15.30 uur

Technologie tegen voedselschaarste

Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde, Wageningen UR

Over nòg slimmere voedseltechnologieën, die geen water of chemicaliën – en nauwelijks energie – nodig hebben.

Over de tentoonstelling FOODTOPIA

FOODTOPIA trakteert de bezoeker op een bloemlezing uit een eeuw voedselinnovaties in Nederland, van margarine tot de kweekburger. Louise O. Fresco, autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel, toont als gastconservator haar persoonlijke top 10 van spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst, die de wereldwijde voedselcrisis moeten aanpakken.

Over het museum

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.

Home Recepten Kookboeken