Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Leuk om te bezoeken: FOODTOPIA

3.foodtopialogotiponubescolores
De tentoonstelling FOODTOPIA, vanaf 6 februari te zien in Museum Boerhaave, laat van alles zien over voedselinnovaties in Nederland door de eeuw heen. Daarnaast zijn er zes experts die lezingen komen geven over voeding, levensmiddelentechnologie, milieu, ethiek en cultuurgeschiedenis in verschillende aspecten.

De spits wordt afgebeten door Prof. dr. Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht. Zijn team maakte de kweekburger die nu te zien is in Museum Boerhaave. Hij spreekt op woensdag 11 februari over deze innovatie en over de (on)mogelijkheden voor de toekomst wat betreft voedsel.

De lezingenreeks is een samenwerking tussen Studium Generale, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en Museum Boerhaave. Stichting Biowetenschappen en Maatschappij brengt op 6 februari een FOODTOPIA-cahier uit, met onder meer interviews met de sprekers.

Over de lezingen

Woensdag 11 februari, 15.30 uur
Een alternatieve manier om vlees te maken
Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht
Over de kweekburger in Museum Boerhaave, een eerste prototype om vlees te kweken uit stamcellen.

Woensdag 18 februari, 15.30 uur
Het voedsellabyrint
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam
Over werkelijke oorzaken van ongezond eetgedrag en de (tegenstrijdige) informatie over gezond worden en gezond blijven.

Woensdag 25 februari, 15.30 uur
Onze haat-liefdeverhouding met vlees
Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte, Wageningen UR
Over de ambivalentie onder vleeseters, de invloed op de vleesconsumptie en opties voor de toekomst.

Woensdag 4 maart, 15.30 uur
Duurzame voeding
Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar Milieukunde, Universiteit van Amsterdam
Over het bevorderen van duurzaamheid, waaronder ook het benutten van door de mens uitgescheiden en afgedankte nutriënten voor de landbouw.

Woensdag 11 maart, 15.30 uur
De uitvinding van de Belgische keuken
Peter Scholliers, hoogleraar Contemporaine Geschiedenis, Vrije Universiteit Brussel
Over eetcultuur en identiteitsconstructie, met de uitvinding van de Belgische keuken rond 1900 als boeiend studieobject.

Woensdag 18 maart, 15.30 uur
Technologie tegen voedselschaarste
Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde, Wageningen UR
Over nòg slimmere voedseltechnologieën, die geen water of chemicaliën – en nauwelijks energie – nodig hebben.

Over de tentoonstelling FOODTOPIA
FOODTOPIA trakteert de bezoeker op een bloemlezing uit een eeuw voedselinnovaties in Nederland, van margarine tot de kweekburger. Louise O. Fresco, autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel, toont als gastconservator haar persoonlijke top 10 van spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst, die de wereldwijde voedselcrisis moeten aanpakken.

Over het museum
Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.

1 Reactie

  1. receptenprogramma

    20 januari 2015 at 13:20

    Hi allemaal,

    Voor een nieuw online programma wat uitgezonden wordt op een bekend online digitaal kanaal. Zijn wij met spoed opzoek naar mensen die een recept hebben met een goed (familie)verhaal erachter.
    Bij deze mensen gaat Frances Lichtenberg (bekend van FoodGloss) thuis langs om naar hun verhaal te luisteren en samen het gerecht te bereiden.
    Heb je een gerecht met een goed verhaal…

    Mail mij dan op maxime@bruut.tv voor meer informatie.

    Groetjes,

Geef een reactie