Klassieke Pavlova

In Smult 14 las je al het een artikel waarin Donna Hay haar kerstmenu voor je samenstelt. Daarbij geeft ze de lekkerste recepten. Benieuwd naar haar twee failproof desserts? Je vindt ze hier.

Klassieke pavlova

Bereidingstijd: 15-20 minuten + 1 uur en 30 minuten in de oven + 1 uur afkoelen 

Gebak of nagerecht 10 personen

225 ml eiwit (van ca. 6 eieren (M))
330 g fijne kristalsuiker
1½ tl witte azijn
375 ml slagroom
125 g verse frambozen
250 g witte kersen, met steeltjes of als deze niet verkrijgbaar zijn: aardbeien
poedersuiker
elektrische mixer
bakplaat bekleed met bakpapier

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Klop eiwit in een kom met de elektrische mixer op hoge snelheid tot stijve pieken.
2. Voeg al kloppend eetlepel voor eetlepel suiker toe; wacht tussen elke toevoeging een halve minuut. Schraap als alle suiker is toegevoegd met een spatel al het eiwit van de wanden van de kom naar beneden en klop nog 6 minuten tot het eiwit stijf is en glanst. 3. Voeg azijn toe en klopt nog 4 minuten of tot alles gemengd is en glanst.
4.Schep het meringuemengsel op de bakplaat en vorm er met een spatel een cirkel van 20 cm doorsnede van.
5. Verlaag de oventemperatuur tot 120 °C en bak 90 minuten in de oven, of tot de pavlova droog is en bros aanvoelt. Zet de oven uit en laat de pavlova in circa 1 uur afkoelen in de oven.
6. Klop slagroom tot zachte pieken.
7. Leg de pavlova op een mooie platte schaal, verdeel slagroom erover en versier met frambozen en kersen of aardbeien. Bestuif met poedersuiker en serveer.

 

 

Gebakken cheesecake 

Bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur en 15 minuten in de oven + 2 uur afkoelen

Gebak of nagerecht 10 personen

BODEM
40 g amandelmeel
105 g bloem
55 g fijne kristalsuiker
90 g boter, in stukjes

VULLING
330 g zachte roomkaas
500 g ricotta
4 eieren (M)
295 g fijne kristalsuiker
60 ml citroensap
1 el geraspte citroenschil
½ tl vanille-extract
1½ el maïzena
1½ el water
boter, om in te vetten
verse bessen
ronde springvorm 20 cm Ø, licht ingevet, bodem bekleed met bakpapier
keukenmachine

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Doe voor de bodem amandelmeel, bloem, suiker en boter in een kom en meng alles met de vingertoppen tot een net samenhangend deeg. Duw het deeg met de achterkant van een lepel in de springvorm. Bak 15 minuten in de oven, of tot het deeg licht goudgeel is. Zet opzij.
  2. Doe voor de vulling roomkaas, ricotta, eieren, suiker, citroensap en -rasp en vanille-extract in de keukenmachine. Meng maïzena met water tot een glad papje en voeg het toe aan het roomkaasmengsel. Mix alles tot een glad mengsel.
  3. Vet de zijkanten van de vorm licht in en giet de vulling over de taartbodem. Tik zachtjes met de vorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Bak 1 uur in de oven.
  4. Zet de oven uit en laat de taart 1 uur in de dichte oven staan. Zet hem in de koelkast tot hij door en door koud is en serveer met verse bessen.