Herman gegaarde groente

In Smult 14 las je al hoe de perfecte kalkoen maakt zónder kerststress. In deze blog vertelt Herman den Blijker je verder hoe je heerlijke gegaarde groenten erbij maakt. Wil je weten hoe? Lees dan verder!

Een dag voor kerst

Wortels en knollen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd wortels en knollen in de lengte in zessen en leg ze op een bakplaat bekleed met vetvrij papier. Besprenkel met olie, meng met knoflook, tijm en rozemarijn. Zet 30-35 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Laat afkoelen en zet afgedekt in de koelkast.

Flespompoen
Verwarm de oven voor op 180 °C of steek voor een extra lekkere smaak de barbecue aan. Leg de pompoen in zijn geheel in de oven of de barbecue onder de deksel en rooster hem in circa 45 minuten gaar. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Bloemkool
Verwarm de oven voor op 180 °C of steek de barbecue aan. Kook de bloemkool circa 15 minuten in zijn geheel. Leg hem daarna 40-45 minuten in de oven of op de barbecue onder de deksel. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Gepofte prei
Verwarm de oven voor op 200 °C of steek de barbecue aan. Blaker de prei zwart in de oven of op de barbecue. Verwijder de zwarte buitenkant, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Gepofte aardappel

Verwarm de oven voor op 200 °C of steek de barbecue aan. Was de ongeschilde aardappels en prik ze in met een vork. Besprenkel ze met olie en bestrooi met peper en zout. Wikkel de aardappels in aluminiumfolie en leg ze in de oven of op de barbecue onder de deksel. Pof ze in 45-60 minuten gaar. Laat afkoelen en bewaar ze afgedekt in de koelkast.