Kerst is een gezellig feest, maar toch zijn er veel mensen die last hebben van kerststress. Verplicht op bezoek bij je familie, kerstdiners organiseren, dineren met je collega’s, cadeautjes kopen…  Dankzij deze tips ben jij op de hoogte van de etiquette regels en organiseer jij zonder stress je eigen kerstdiner!

Etiquette
Zenuwachtig voor een kerstdiner met je collega’s of schoonfamilie? En vergeet je wel eens hoe je nu ook al weer het bestek moet neerleggen? Geen zorgen, dankzij deze etiquette tips zit jij netjes aan tafel!

Uiterlijk vertoon
Zorg ervoor dat je netjes rechtop zit. Ellebogen mogen alleen tussen de gangen door op tafel, maar nooit tijdens het eten. Houd tijdens het eten je handen op schoot of leg je polsen aan de rand van de tafel.

Bestek
Ga je aan tafel, dan is er qua bestek maar één regel: werk altijd van buiten naar binnen. De volgorde van de wijnglazen begint met degene die het dichtst bij je staat.

Wijn
Neem een wijnglas altijd bij de steel, dan beïnvloed je de temperatuur van de wijn niet. Alleen de adel pakt een glas bij de voet. Neem alleen een slokje als je mond leeg is.

Servetten 
Je servet leg je op schoot. Ben je klaar met eten? Dan leg je ‘m aan de linkerkant van je bord op tafel. Servet niet gebruiken om restjes te verdoezelen, je neus te snuiten of je glas te poetsen.

Broodjes
Het is netjes om een broodje af te breken en er dan wat boter op te smeren. Afsnijden of in één keer ophappen behoort niet tot de etiquette.

Serveren
De oudste dame aan tafel krijgt altijd als eerste. Spijzen worden vanaf de linkerkant neergezet en vanaf de rechterkant afgeruimd. Soep en drankjes worden wel vanaf de rechterkant neergezet.

Soep
Is de soep te heet? Ga dan niet zitten blazen, maar wacht tot de soep is afgekoeld. Als er oren aan de soepkom zitten mag je ‘m optillen om eruit te drinken, anders: laten staan!

Kerstdiner organiseren
Ben jij dit jaar aan de beurt voor het kerstdiner? Wel zo gezellig als je bij je gasten aan tafel zit zonder stress. Met deze handige tips ben jij goed voorbereid en geniet je zelf ook van het kerstdiner!

Plan vooruit
Begin op tijd met het maken van een check-list. Last-minute shoppen in overvolle winkels is niet erg rustgevend. Zorg ervoor dat je op tijd alle boodschappen in huis hebt; een goede voorbereiding is het halve werk!

Spreek een budget af
December is nou eenmaal een dure maand, maar dat betekent niet dat je moet stressen over de financiën. Overleg met je vrienden of familie over een budget voor de kerstcadeautjes om de kosten niet te hoog te laten oplopen.

Neem tijd voor jezelf
Tijdens de chaotische feestdagen is het extra belangrijk om je rust te nemen. Kijk een filmpje op de bank, doe een spelletje of ga even lekker sporten om je hoofd leeg te maken.

Vraag hulp
Nog nooit een kerstdiner georganiseerd en geen idee waar je moet beginnen? Vraag om hulp! Er zijn vast vrienden of familieleden die je graag willen helpen met het voorbereiden van een heerlijk kerstdiner. En dat is nog eens gezellig ook!

shutterstock_212266807