Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Herman den Blijkers favoriete vleesrecept

Herman den Blijker is misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland. Onlangs kwam zijn nieuwste kookboek uit dat helemaal in het teken staat van goed en diervriendelijk rundvlees. Zijn favo recept? Klapstuk met friet!

BENODIGDHEDEN
arachideolie
250 g boter
500 g klapstuk
1 wortel, in stukjes
1 plak knolselderij, in blokjes
1 prei, in stukjes
1 witte ui, in stukjes
750 ml rode wijn ( Argentijnse malbec)
750 ml kalfsjus
zout en zwarte peper uit de molen
5 grote aardappels (agria) arachideolie
zout

BEREIDINGSWIJZE
Klapstuk
1. Verwarm de oven voor op 90 °C.Verhit in een braadpan de olie en boter. Leg als de boter begint te schuimen het klapstuk in de pan en geef het op middelhoog vuur aan alle kanten een kleur.
2. Haal het vlees uit de pan. Doe de wortel, knolselderij, prei en ui in de pan en geef ze op middelhoog vuur al omscheppend een kleurtje.
Leg het vlees bij de groenten en voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
3. Blus af met de rode wijn en kalfsjus. Zorg dat het vlees geheel onderstaat.
4. Zet de braadpan afgesloten met een deksel in de oven en laat een nacht garen.
5. Haal de pan uit de oven en trek het vlees van het klapstuk uit elkaar.
6. Haal de groenten uit de pan en kook de jus op laag vuur in tot een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid.
7. Verwarm het vlees door de dikke jus er goed doorheen te scheppen; zorg dat de jus aan
het vlees blijft hangen.

Friet
1. Schil de aardappels en snijd er dikke frieten van. Breng de olie in een friteuse op 140 °C.
2. Frituur de friet ongeveer 5 minuten in kleine porties. Dit klusje kun je eerder op de dag doen. Leg de friet in een theedoek gevouwen in de koelkast en haal deze er een uur voor het frituren uit.
3. Breng de olie in de friteuse op 180 °C. Frituur de friet ongeveer 5 minuten in kleine porties tot ze goudbruin
en knapperig zijn.
4. Laat de frites na het afbakken in een zeef uitlekken en bestrooi met zout.

5 Reacties

  1. I don’t understand how to get all access for windows 10 OS document folder so that am looking for the complete answer where are my documents windows 10 and also how to use it properly.

  2. Hmmm lijkt me heerlijk!

  3. “n klapstuk is toch varkensvlees? Tenminste wij gebruikte het vroeger bij de hutspot, en was varkensvlees. En inderdaad lijkt me dan een sucadelapje lekkerder….

  4. In plaats van klapstuk heb ik 1kg sucadelapjes gebruikt. De totale hoeveelheid vocht teruggebracht naar 1ltr.
    7 uur gegaard in de hooikist (even opgewarmt tussendoor).

    Heerlijk!

Geef een reactie