Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Heel Holland Bakt met Robert van Beckhoven

Robert van Beckhoven is een echte duizendpoot: hij heeft een succesvol patisseriebedrijf, geeft workshops, leidt bakkers op en is jurylid in Heel Holland Bakt.Meer weten? Lees dan snel het artikel 'Heel Holland Bakt met Robert van Beckhoven' in Smult 5. Hieronder zijn alvast twee heerlijke recepten van Robert te vinden: apenbrood en worstenbroodjes! Apenbrood

Leuk om te maken met kinderen! Serveer dit heerlijke brood warm in dikke plakken of rooster het. De variant met

kaas is ideaal voor sandwiches en om te roosteren.

Ingrediënten voor 1 groot brood

500 g meel voor witbrood

1½ tl grof zeezout

1 zakje instantgist van 7 g of 15 g verse gist

50 g boter, gesmolten

200 ml volle melk, lauwwarm

1 groot biologisch ei, op kamertemperatuur

100 g boter, gesmolten, om mee te bestrijken

Voor een zoet brood

75 g lichtbruine rietsuiker

1 el kaneel

100 g pecan- of walnoten, fijngehakt

Voor een hartig brood

150 g oude kaas (zoals Old Amsterdam of Olde Remeker), geraspt

¼-½ tl gedroogde chilivlokken

een broodvorm voor een brood van 900 g van ca. 26 x 12,5 x 7,5 cm, ingevet

Bereidingswijze

Meng het meel en zout in een kom; of gebruik een staande mixer. Meng daarna gedroogde gist door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Meng de 50 gram gesmolten boter met de melk en het ei en schenk het in het kuiltje.

Verkruimel verse gist boven de lauwwarme melk en roer dan de 50 gram boter en het ei erdoor. Kneed met je hand, of met de deeghaak van de mixer, het meel, en de vloeistof door elkaar tot er een zacht, glad deeg ontstaat.

Voeg steeds een eetlepel melk toe als er nog droog meel in de kom zit, of als het deeg stug en droog is. Voeg per eetlepel extra meel toe als het deeg te plakkerig is. Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 10 minuten met de hand of 4 minuten met de deeghaak van de mixer op lage snelheid, tot het elastisch en glad is.

Leg het deeg weer in de kom en dek het af met plasticfolie. Laat het op een warme plaats 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

Druk het deeg weer in elkaar en leg het op het werkvlak. Verdeel het deeg in 60 stukjes, elk zo groot als een flinke kers. Vorm van elk stukje een balletje (ze hoeven niet heel netjes of precies even groot te zijn).

Doe de 100 gram gesmolten boter in een kom. Meng in een andere kom de suiker, kaneel en noten (of de geraspte kaas en chilivlokken).

Dompel de deegballetjes een voor een in de boter, haal ze dan door het suiker- of kaasmengsel en leg ze in de ingevette vorm. Je hoeft de balletjes niet heel netjes te schikken en er mogen best gaten tussen zitten, maar de vorm moet wel gelijkmatig worden gevuld.

Doe de vorm in een grote plasticzak en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld; dit duurt circa 1 uur, afhankelijk van de temperatuur van de ruimte. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C. Bak het brood in 35 minuten goudbruin.

Snijd met een stomp mes de randen los van de vorm, haal het brood er voorzichtig uit en laat het afkoelen op een rooster.

Worstenbroodjes

Robert's favoriete worstenbroodje

Ingrediënten voor 10 broodjes

Deeg

175 g meel voor witbrood

8 g verse gist of een ½ zakje instantgist van 7 g

3 g zout

20 g boter

1 tl kristalsuiker

90 ml ijswater

Vulling

300 g gehakt (200 g runder- en 100 g varkensgehakt)

1 el havermout, fijngemalen in de vijzel

5 g zout

2 el tomatenketchup

1 biologisch ei

Afwerking

1 biologisch ei, losgeklopt

Bereidingswijze

Maak een kuiltje in het meel en doe daarin de gist, het zout, de boter en suiker. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het geheel dan in circa 8 minuten tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt 15 minuten rijzen.

Meng het gehakt met de havermout, het zout, de ketchup en het ei tot een egale massa. Vorm hiervan 10 worstjes van circa 8 cm lang.

Verdeel het deeg in 10 balletjes van gelijke grootte en laat ze afgedekt 10 minuten rijzen.

Rol de balletjes uit tot lapjes van 8 x 12 cm, leg er een gehaktworstje op en duw de naden goed aan. Laat de worstenbroodjes nogmaals 30 minuten afgedekt rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 250 °C. Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Home Recepten