Kookboek recensie Het Grote Barbecue Boek

Het Grote Barbecue Boek
J. Purviance

Door Smulweb kookboek recensent Sandra

Tot mijn verrassing bleek `het grote barbecueboek` een Weber boek te zijn. Erg leuk, we hebben sinds twee jaar een Weber gasbarbecue en willen ons nog altijd aanmelden voor een Weber workshop, dit boek was een goede voorbereiding!
Een mooi groot boek, ruim 300 pagina`s met 160 grillrecepten. Heel veel informatie vooraf over de basisregels voor de barbecue zoals bijv. het verschil tussen hout en houtskool of briketten; directe en indirecte warmte, schoonmaken van alle onderdelen, accessoires en het belang van details.
Recepten en grillvaardigheden staan door elkaar.

Rund en Lam
Een hamburger grillen is nog een hele kunst. Een goede maak je uiteraard zelf en dan met voldoende kruiden en extra ingrediënten zoals worcestersaus, chilisaus of geraspte uien, hij moet niet te dun zijn dan wordt het van binnen droog, 2 cm is ideaal. Super tip is om in het midden van de rauwe hamburger een kuiltje te maken met duim of bolle kant van een theelepel zodat hamburgers op de grill niet krom trekken. Eenmaal keren is voldoende, je voelt vanzelf wanneer, als het vlees niet meer aan het rooster plakt kan hij worden gekeerd.

We hebben voor het verjaardagsfeestje van onze zoon de `Parijse hamburger met brie en sjalotjes` getest. Er was een grote groep mensen, het smaakte iedereen goed, erg lekkere combinatie; een hamburger met gesmolten brie aan de binnenkant. Broodjes waren ingesmeerd met mosterd, beetje rucola erop, de hamburger en tot slot wat sjalotjes – deze had ik vooraf 20 minuten in olie lichtbruin gebakken. Heerlijk was het!

Een ander recept wat we tijdens ditzelfde feestje hebben gemaakt was `Hotdogs met ingemaakte uien`. De uien hadden vooraf 3 uur in een mengsel van azijn, suiker en kruiden gelegen dus gaven een licht zuur smaakje aan de hotdog. De worstjes waren op meerdere plaatsen schuin ingesneden en zijn verwarmd met gemiddelde warmte. Ook deze broodjes smaakten bijzonder lekker.
Het is niet alleen maar vlees in dit hoofdstuk. Er is o.a. ook een recept waarbij een piadine (dun Italiaans broodje) wordt gemaakt op de barbecue, deze wordt vervolgens gevuld met steak en gorgonzola. We gaan het zeker nog maken, het ziet er goed uit!

Varken
Persoonlijk ben ik niet zo dol op varkensvlees, wel staan er leuke andere recepten in zoals bijv. karnemelkbroodjes. De spareribs met zoete gember-sojaglazuur zien er wel lekker uit, maar hier moet je dan ook wel wat tijd voor uittrekkenÂ… 3 uur marineren en zo`n 4 tot 5 uur grillenÂ…!

Gevogelte
Naast kipfilet op diverse manieren bereid ook een luxe recept als eendenborst met port-pruimensaus en ook lekker (!) kippenbouten op een cederhouten plank bereid. Wat we zeker nog gaan maken is een `bierblikkip`, een hele kip die wordt gerookt op een blikje bier.

Vis- en zeevruchten
Verschillende recepten met garnalen, vinden we altijd lekker. Maar ook: Vietnamese garnalenlolly`s met pindasaus, Paella; hier is wel een gietijzeren pan voor nodig maar dat lijkt me zeker de moeite waard. Ook oesters kunnen op de houtskoolgrill, bij het recept horen 4 sauzen, smullen!

Ook voor vis geldt, 1x draaien tijdens het grillen. Hierbij moet de eerste kant langer grillen dan de tweede, de eerste wordt nl. al een beetje gaar door het gesloten deksel.

Groenten
Lekkere groentenrecepten, voor hoofd- of bijgerechten, enkele voorbeelden: portobellosandwich met balsamico-aioli, eigengemaakte pizza met gegrilde groenten en gerookte mozarella, groene asperges met ham- en citroenvinaigrette, broccoli met citroen. Lekkere variant op de standaard aardappelsalade bij een barbecue: een aardappelsalade met paprika`s en pistachepesto.

Fruit
Ook hier komt de gietijzeren pan van pas, voor de gestorte ananastaart. Een foto van gembercake met gegrilde abrikozen ziet er ook verrukkelijk uit! Voor de liefhebbers van kaas als nagerecht (net als ik!) is de `brie in wijnbladeren met druivensalsa` een top toetje.

Grillvaardigheden
Beschrijving van diverse kruidenmixen, marinades, sauzen; er zijn zoveel soorten! De grilltijd van rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte en vis wordt beschreven evenals een grillkompas voor groenten en fruit. Tot slot een hoofdstuk over het onderhoud van de barbecue.

Conclusie
Het is een zeer compleet barbecue boek, fantastische recepten, mooie foto`s en heel veel nuttige tips, er staat zoveel in dat je aan dit boek genoeg hebt voor veel seizoenen barbecueën! Echt, het kan zoveel beter en smakelijker dan de kant-en-klare vleespakketten met smakeloze sauzen uit de supermarkt. Een uitdaging voor hobbykoks om van de barbecue net zo`n succes te maken als van andere gerechten!

Sandra




1 Reactie

  1. Leuke recensie en leuke foto“s! Als je dit leest krijg je meteen zin om dit boek te kopen. Groet, Louise

Geef een reactie