Pompoensoep

Alle pompoenen zijn eetbaar: kies jij de lekkerste?

Je hebt ze vast al gezien: die mooie pompoenen die in de herfst voor deuren en ramen pronken. De ene al wat groter dan de andere.

Maar het is niet omdat een pompoen mooi en groot is, dat hij daarom ook lekker is.

Wist je dat je in Nederland en België met gemak 500 verschillende soorten pompoenzaden kan kopen?

500+ !

Ze variëren allen in vorm, grootte en kleur.

Sommige ga je best gebruiken als versiering of voor bloemschikken. Of gewoon als leuke soepkom.

Deze 63 pompoensoorten zijn dan weer ideaal om te roosteren, voor pompoentaart of pompoensoep.

Pompoen: glutenvrij en koolhydraatarm superfood

Ikzelf eet glutenvrij en koolhydraatarm.

Blijkt dat 5000 jaar geleden de Indianen uit Amerika ook zo aten.

Het is een uitstekende voedingsbron. Pompoenen bevatten immers flink wat voedingsvezels, vitamine A, vitamine C, kalium en ijzer. Bovendien kan je ook de zaden eten.

Geroosterd komt de smaak van pompoen het best tot zijn recht. Zolang je maar een lekkere pompoen kiest zoals deze 7 hieronder.

7 lekkerste pompoenen om te eten

  1. Tiny Blue. Een primeur dit jaar (2019): een klein pompoentje dat je dus makkelijk in zijn geheel in de oven roostert en serveert.
  2. Butternut. De meest gekende en best lekkere flespompoen. Je hoeft hem niet te schillen en de vrucht bevat weinig zaadjes: dus je koopt waar voor je geld. Mijn TOP favoriet voor een snelle pompoensoep: die je in minder dan 30 minuten kan klaarmaken.
  3. Honeynut. Lijkt op de butternut maar: is iets kleiner en nog lekkerder.
  4. Uchiki Kuri: Een rode, Japanse pompoen, die niet te groot is. Dus makkelijk te hanteren en een zachte schil. Dus geen schrik hebben: je zal je vingers niet verliezen tijdens het snijden van deze pompoen. Of: je eet de schil gewoon mee op.
  5. Groene Kabocha: Niet al te groot maar wel met harde schil. Deze schil kan je apart wokken en: je bent alweer een smaaksensatie rijker.
  6. Spaghettipompoen: ideaal voor de vegetariërs en voor wie zoals ik glutenvrij en koolhydraatarm eet. Roosters de spaghettipompoen tot je het vruchtvlees as spaghettislierten uit de vrucht kan lepelen. Spaghettisaus erbij en lekker genieten!
  7. Zucca Marina di Chioggia: wist je dat je in Italië allerlei lekkere streekgerechten kan vinden met typisch Italiaanse (lange) pompoenen? Tot zelfs ravioli gevuld met een ietwat zoute pompoenpuree?

Welke pompoen vind jij de lekkerste of de makkelijkste in je keuken? Laat het weten in een reactie!

Nu zaaien is: in 3 maanden genieten

Wist je dat sommige van bovenvermelde lekkere pompoenen nooit in je plaatselijke supermarkt te koop worden aangeboden?

Nochtans kan je ze nu zaaien: wel even wachten tot de koude noorderwind wegblijft.

Na een maand of 3-4, zal je dan genieten van pompoenen die je nog nooit zal geproefd hebben.

Welke pompoensoort die je nog nooit geproefd hebt, ga jij dit jaar zaaien?