Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Echt Radmilo – hét nieuwe voedings- en lifestyleboek van Radmilo Soda

Radmilo Soda – bekend van o.a. het tv-programma Obese, heeft in november zijn boek gelanceerd: 'Echt Radmilo'. Een boek over zijn visie op voeding en lifestyle. “Dit is geen dieetboek en ook geen fitnessboek. Dit boek gaat over hoe jij een fijn en gezond leven kunt leiden op een manier die bij jouw lichaam past. Ik zie gezonde en lekkere voeding en voldoende beweging als dé manier om je lichaam en je geest te verwennen en ervoor te zorgen dat je gaat bruisen van energie.”

Echt Radmilo

Een combinatie van lifestyle, voeding, biologie en psychologie

'Echt Radmilo' hoort dus niet per se thuis tussen de kookboeken, want het telt ook veel belangrijke psychologische, biologische en sportieve invloeden. Radmilo geeft uitleg over o.a. de energiecirkel, voeding, spijsvertering, immuunsysteem, stofwisseling, hormonen, stress en sport en herstel. Daarna vind ik verschillende lekkere recepten, met zijn jarenlange ervaring in een restaurant heeft Radmilo nog eens meer dan 140 pagina's met kleurrijke, gezonde en bewuste recepten voor een voedingsrijke maaltijd beschreven. Zo lees ik het recept van een kalkoenhamburger van de grill met polenta en tomatensalsa, en een linzensalade met polenta en paddenstoelenragout. Uiteraard geeft Radmilo ook een aantal basisrecepten voor dressings, vinaigrettes, pesto's, bouillons en tapenades.

Radmilo's verhaal

Alle kennis, tips en recepten worden afgewisseld met veel persoonlijke verhalen en ervaringen van Radmilo. “Mensen die mij kennen als voormalig bokskampioen of van het tv-programma Obese denken misschien dat ik altijd gezond en gelukkig ben geweest en dat mijn succes me is komen aanwaaien. Dat lijkt maar zo. Mijn leven heeft vele ups en downs gekend. Ik heb in de goot gelegen, maar ben ook als kampioen toegejuicht. Ik heb er ruim twintig jaar keihard voor gewerkt om te komen waar ik nu ben en ik knok er elke dag opnieuw heel hard voor om te bereiken wat ik heb bereikt.”

Acht factoren

Het eerste hoofdstuk, de energiecirkel, laat zien dat er volgens Radmilo acht factoren zijn die samen de energiecirkel vormen, zoals slaap, sport, hormonen, stofwisseling en voeding. Samen met de binnenste cirkel, die staat voor je gezondheid, vormen ze één groot geheel. Niet alleen de werking van het lichaam komt uitgebreid aan bod, maar ook worden verschillende actuele voedingskwesties behandeld. Zoals granen: in de ban of niet? “Of granen goed voor jou zijn, hangt af van hoe jouw lichaam erop reageert. Uiteraard is het niet verstandig om granen met gluten te eten als je er niet goed tegen kunt of coeliakie hebt. Een tijdje glutenvrij eten kan een manier zijn om erachter te komen of het klachten vermindert, zoals spijsverteringsproblemen, huiduitslag en gewrichtsklachten.”

Lezenderwijs kom ik allerlei leuke voedingsfeiten tegen. Zo ook een over E-nummers: E621 is zo'n beetje de koning der E-nummers. Het is eetlustopwekkend en naar verluidt draagt het niet alleen bij aan overgewicht, maar werkt het ook migraine en hartkloppingen in de hand. Het zit in heel veel producten, van chips en kant-en-klaarmaaltijden tot marinades.

Zoals Radmilo Soda zo vaak zegt: 'Je gezond en goed voelen op emotioneel en fysiek niveau is geen rocketscience!' Jij hebt daarvoor zelf alle ingrediënten in handen en hoeft alleen nog maar te begrijpen hoe je ze moet gebruiken om alles uit jezelf te halen. Echt Radmilo legt op een heldere manier uit hoe jij je lifestyle kunt veranderen. Door bewuster te gaan eten en gericht te sporten zul jij je gelukkiger voelen en last but not least: ook de mensen om je heen die om je geven. De boodschap van dit boek is: Geniet van het leven!

Veel meer dan een kookboek

Het boek is lekker dik (320 pagina's) en handzaam. Enige minpuntje vind ik dat het een paperback heeft, persoonlijk vind ik hardcover toch altijd prettiger. Ik vind de inhoud reuze-interessant en het verbaast mij dan ook dat het zo leerzaam is, en tegelijkertijd toegankelijk geschreven. Het boek biedt praktische handvatten voor een nieuwe, verbeterde lifestyle en legt uit hoe je een effectief trainings- en voedingsschema kunt opstellen, met allerlei voorbeeld-dagmenu's. Het inspireert de lezer om aan de gezondheid te werken.

Ik heb zelden recepten gezien waarin de ingrediënten beter overwogen waren op het gebied van bewuste, gezonde voeding dan in dit boek. De coquilles met truffelaardappelen en zwarte wintertruffel lijken mij heerlijk, of bijvoorbeeld gegrilde tournedos met knapperige groenten. Toch is Radmilo niet vies van een beetje zoetigheid na al het sporten en bewust eten: hij geeft je dan ook graag het recept voor een lekkere chocolade- of amandeltaart. Zelf kiest hij dan wel voor een gezondere suikervariant, zoals agavesiroop of honing.

Echt Radmilo, Radmilo Soda

Uitgeverij Prometheus

Verkrijgbaar voor € 24,95

Home Recepten