Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kennismaking en recepten Rutger Bakt Feestelijk

We vielen gisteren met onze neus in de boter, of eigenlijk, in een glas heerlijke prosecco (met sierlijke framboos) en een tafel vol lekkernijen! De redactie van Smulweb en Smult mocht namelijk aanwezig zijn bij de boekpresentatie van Rutger van den Broek, winnaar van de eerste editie van 'Heel Holland Bakt'. Zijn nieuwste titel 'Rutger Bakt Feestelijk' ligt op één lijn met zijn motto: 'Als het feest is wordt er gebakken en als er gebakken wordt is het feest!'. Vol trots overhandigde hij het eerste exemplaar aan zijn vader. 'Rutger Bakt Feestelijk' is een verzameling van 40 van zijn favoriete feestelijke recepten. We vielen gisteren met onze neus in de boter, of eigenlijk, in een glas heerlijke prosecco (met sierlijke framboos) en een tafel vol lekkernijen! De redactie van Smulweb en Smult mocht namelijk aanwezig zijn bij de boekpresentatie van Rutger van den Broek, winnaar van de eerste editie van 'Heel Holland Bakt'. Zijn nieuwste titel 'Rutger Bakt Feestelijk' ligt op één lijn met zijn motto: 'Als het feest is wordt er gebakken en als er gebakken wordt is het feest!' Vol trots overhandigde hij het eerste exemplaar aan zijn vader. 'Rutger Bakt Feestelijk' is een verzameling van 40 van zijn favoriete feestelijke recepten.Passie Rutger heeft, naast een baan als verpleegkundige, al zijn passie voor bakken benut voor dit feestelijke bakboek. 'Ik vind bakken zo leuk, omdat ik er warme herinneringen aan vroeger mee ophaal. De geuren van speculaas, anijs en kaneel verspreiden zich dan door het huis en geven een warm gevoel. Mijn persoonlijke favoriet? Tja, natuurlijk vind ik alle recepten uit mijn boek ontzettend lekker. Een lastige keuze dus, maar ik kies toch voor de citroentaart.' Bekijk hier het recept.  De veertig recepten in het boek worden afgewisseld met mooie (sfeer)fotografie. Zo zie je Rutger aan een feestelijk gedekte tafel met zijn familie en vrienden. 'En dan, aan het eind van een heerlijk diner, komt mijn lievelingsgang: het dessert!'. Tijdens de boekpresentatie had Rutger allerlei baksels voor ons klaargemaakt. De tafel stond namelijk vol met hazelnoot-vijgenbrood, een kersttulband, hazelnoot-rozijnenkoekjes, schuimkransjes en de lekkerste aardbeientiramisu die ik ooit had geproefd. Lees hier het recept voor de aardbeientiramisu!  'Bakken is voor mij niet alleen een vorm van ontspanning, ik vind het ook reuze interessant omdat het veel weg heeft van scheikunde. Het is de kunst om alle ingrediënten zo precies mogelijk af te wegen en de stappen nauwkeurig te volgen, om zo het lekkerste resultaat te bereiken', aldus Rutger. Het boek begint met een basis: de basisuitrusting (bakbenodigheden) en basisingrediënten die je als thuisbakker nu eenmaal in huis moet hebben, zodat je altijd wat lekkers op tafel kunt zetten. Daarna volgen 6 handige hoofdstukken, ingedeeld op feestmoment van de dag: brunch, bij de koffie, dessert, grand dessert, bij de bubbels en als afsluiter de basisrecepten. De ingrediëntenlijst is soms wel wat lang, maar voor feestelijke bakgerechten is dat niet zo'n probleem. Ik krijg spontaan zin om met de kerstdagen zelf de keuken in te gaan en mijn familie te verrassen met een kerststol! Proeven maar! Tijdens de boekpresentatie bakte Rutger erop los. Terwijl hij de geurigste winterbuns en winterse madeleines bakte, beantwoordde hij alle vragen van de aanwezigen. Als kers op de taart maakte hij zoete chocolade-sinaasappelmoelleux, waar de warme, zachte vulling langzaam uitstroomt als je hem opensnijdt. We kunnen dus uit ervaring spreken: de recepten in dit boek zijn stuk voor stuk toppertjes! Drie recepten uit Rutger Bakt Feestelijk op een rij Aardbeientiramisu Citroentaart Kerststol Rutger Bakt Feestelijk. Rutger van den Broek ISBN: 9789048825219 Uitgeverij Carrera Verkrijgbaar voor € 17,50

Home Recepten