Marloes

Oud-stagiaire Smulweb

Kookboekrecensie Viva Arabia van Nadia en Merijn

“Liefde en passie voor de grote mediterrane keuken is wat wij delen. Onze boeken zijn de vruchten van deze passie. Voor de landen, de culturen en het eten in de grote Arabische wereld, die voor ons geen strakke grenzen kent”, aldus Nadia en Merijn.  Nadia & Merijn
Het duo dat je misschien wel kent van 24Kitchen of uit de VIVA, heeft onlangs hun nieuwe kookboek uitgebracht: Viva Arabia. Ze hebben jarenlang receptuur geschreven voor het tijdschrift VIVA waarin hun voorkeur voor de mediterrane Arabische wereld duidelijk te proeven is. Een selectie van de lekkerste recepten vind je terug in deze nieuwste titel!

Mediterrane wereld
Wij hebben er een exemplaar van mogen ontvangen en het is ons al snel duidelijk: deze twee meiden laten je optimaal kennismaken met de smaak van de Arabische en mediterrane wereld. Na hun kookboeken Arabia, Bismilla Arabia en Arabia bij je thuis, zijn ze erin geslaagd om naast de Libanese en Marokkaanse keuken ook het lekkers van andere Mediterrane landen te verzamelen. Gezonde, makkelijke en snelle gerechten is daarbij hun belofte. Van een courgettesoepje met komijn tot sardientjes met tomaat en eieren, ieder gerecht lijkt mij even smakelijk. Dat de Arabische en Mediterrane wereld voor Nadia en Merijn geen strakke grenzen kent, blijkt uit de Spaanse, Franse en Italiaanse invloeden die ik tegenkom in het boek. 

Spaanse invloeden schemeren door in bijvoorbeeld de ‘Spaanse burgers met krokante ham’, Italiaanse invloeden in de ‘Lasagne met pompoen, gehakt en tomaat’ en Franse invloeden in de ‘pissaladière’. Gelukkig blijven ze dichtbij hun roots: Arabische recepten zijn er nog altijd in overvloed te vinden. Het valt me op hoe veelzijdig de Mediterraanse keuken is en hoeveel verschillende culturen erbinnen vallen. 

Fotografie
De gerechten uit Viva Arabia zijn dus overduidelijk afkomstig uit Mediterrane culturen en landen. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat dit in de fotografie niet altijd doorschemert. De meiden willen de Arabische en Mediterrane wereld omarmen en door de toevoeging van extra sfeerfotografie zou hun boodschap nog beter overkomen. Er is nu veelal gekozen voor een basic fotografiestijl met hier en daar wat tekeningen of decoraties. Daarentegen maakt deze fotografiestijl het de lezer nu wel duidelijk wat ze mogen verwachten van hun eigen kook-inspanningen: er ontstaan geen verkeerde verwachtingen van gerechten. De grootte van de fotografie is overigens prima: niet te groot, niet te klein.

Toegankelijk Arabië
In hun recepten maakt het duo veelal gebruik van typische Arabische producten; ingrediënten die je misschien bekend in de oren klinken als je wel eens in een Turkse supermarkt komt. Gelukkig is er ook voor de minder gevordene Arabische kokkereler een uitkomst: de grotere supermarkten hebben tegenwoordig steeds vaker deze Arabische ingrediënten in hun schappen liggen. De recepten zijn dus meestal voor iedereen toegankelijk! 

Categorieën 
Viva Arabia telt 160 ‘easy to make’ recepten, verdeeld over 12 categorieën. Deze categorieën zijn ingedeeld naar soort, bijvoorbeeld ‘granen, rijst, couscous en peulvruchten’, ‘kaas en zuivel’, ‘groente’, ‘pasta, pizza en brood’ en ‘zoet’.  Ieder hoofdstuk begint met een persoonlijke noot, bijvoorbeeld bij zoet: ‘…. Maar zelf zijn we echt verslaafd geraakt aan onze hemelse hazelnootpudding en de oranjebloesemmeringue, die zo prachtig mooi en lekker wat dat ze het covermodel voor dit boek werd.’

Kortom
De Arabische en Mediterrane keuken kent een aantal gemakkelijke, snelle en vooral ook gezonde recepten die prachtig gebundeld zijn in dit boek. Ondanks het gebrek aan sfeerbeelden is de fotografie helder en weet je wat je ervan moet verwachten. 

Wanneer ik een kookboek doorblader en een leuk of inspirerend gerecht tegenkom, gebruik ik post-its om die pagina te markeren. Ik heb zelf geen tot weinig ervaring met de Arabische keuken; bij dit boek was ik al snel door mijn post-its heen! De Libanese Fatoushsalade en de Bread & Butter pudding met amandelspijs en vijgen ga ik snel eens proberen. Mijn complimenten dus, aan Nadia en Merijn! 

1 Reactie

  1. In Arabia, het eerste boek staat een dergelijke salade met iets andere schrijfwijze. The “Bread & Butter Pudding is gemaakt met eenvoudige zaken, variant broodpudding en lekker op een frisse dag.
    Beide recepten neem ik mee aangezien ik toch niet altijd met mijn boeken op zak loop.
    Groeten Corrien

Geef een reactie