Oktober is de maand waarin paddenstoelen weer volop te vinden zijn, een goede reden om hier eens flink van te genieten! In dit artikel geven we je graag wat kookinspiratie voor deze twee herfstproducten. En o ja, vinden jullie het ook zo heerlijk om thuis allerlei (zoete of hartige) baksels uit te proberen? Kijk dan ook eens op Smulweb Homeshopping, daar vind je allerlei must-haves!
  Ondanks dat je in de bossen en bermen veel paddenstoelen kunt vinden, vergt het zoeken, plukken en bereiden van eetbare paddenstoelen aardig wat inspanning. Witte champignons, reuzenchampignons, kastanjechampignons en portobello’s zijn voorbeelden van de bekendste paddenstoelensoorten in Nederland die je gewoon in de supermarkten kunt vinden. Deze worden vooral in Limburg gekweekt. En wist je dat champignons helemaal geen groenten zijn, maar een schimmel? 

Champignons horen eigenlijk niet gewassen te worden; ze zuigen water namelijk op als een spons waardoor de smaak minder lekker wordt. Je kunt ze daarom beter schoonborstelen met een speciaal paddenstoelenborsteltje, schone theedoek of keukenpapier. Champignons zijn een smaakvolle toevoeging aan de maaltijd en bevatten veel eiwitten en voedingsvezels, waardoor ze snel een verzadigd gevoel geven, je zou ze zelfs als vleesvervanger kunnen gebruiken. Daarnaast zitten ze bomvol goede mineralen! Je kunt ze bakken, stoven, grillen en koken. Wij Nederlanders eten gemiddeld drie kilo champignons per persoon per jaar. 

Wat zijn jullie favoriete recepten met paddenstoelen? Deel ze hieronder en maak andere Smulwebbers blij met nog meer nieuwe kookinspiratie!

Hieronder recepten die je echt eens geprobeerd moet hebben:
Lunch – Brunch 
Quiche vol met spicy champignons
Broodje paddenstoelen, avocado, gorgonzola en tomaat
Spekbrood met kastanjechampignons

Voorgerecht – Bijgerecht
Gevulde kastanjechampignons
Paté met paddenstoelen en noten
Bruschetta’s met truffelcrème en gebakken paddenstoel
Gebonden champignonsoep
Cocktail garnaal-champignon
Gemarineerde champignons

Hoofdgerecht
Gevulde paddenstoelen met een Italiaanse salade
Herfst garnituurtje met gebakken cantharellen
Gevulde portobello’s met rijst en kool
Portobello’s gevuld met tartaar en brie en tagliatella
Risotto met paddenstoelen
Ovenschotel met kastanjechampignons en witlof
Varkenshaasje met kastanjechampignons