Als vierdejaars-student zie ik regelmatig om me heen hoe lastig medestudenten het vinden om een gezonde, verantwoorde maaltijd op tafel te krijgen. Toen ik het Basiskookboek voor Studenten van Alastair Williams voorbij zag komen, besloot ik me eens te verdiepen in dit boek. Mijn boekrecensie hierover lees je hieronder!  Is jouw eerste studiejaar begonnen en ben je net op kamers gegaan? Dan is dit kookboek voor jou geschreven! Het basiskookboek voor studenten van Alastair Williams wil steun bieden aan iedereen die op kamers gaat en voortaan voor zijn of haar eigen maaltijd moet gaan zorgen. De belofte? Eenvoudige recepten voor lekkere, gezonde en vooral ook goedkope gerechten. 

Goedkoop, eenvoudig en gezond
‘Er bestaan honderden mooie kookboeken die je vertellen hoe je de meest bijzondere, exotische en exclusieve gerechten op tafel kunt toveren. En als dat is je wilt, dan kun je dit boek beter aan de kant leggen’, aldus Williams. En daar heeft hij een punt, want de realiteit van het studentenleven is immers vaak dat je zo weinig mogelijk geld wilt besteden aan eten.

De inhoud
Koken wordt in dit boekje vanaf de basis uitgelegd. Wat zijn de acht essentiële voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt voor een gezond en gevarieerd eetpatroon? Zie je dat de spinazie deze week in de aanbieding is? In dit boekje lees je hoe je het gemakkelijk kunt bereiden. Dit geldt voor bijna iedere groente- vlees- en vissoort. Daarnaast bevat het een lijstje met de meestgebruikte specerijen, kruiden en smaakmakers. Ook heel handig, als je je keukenkastje wil gaan vullen. 

Nadat je de basis onder de knie hebt, worden in een aantal hoofdstukken de bekendste studentengerechten beschreven. Namelijk ‘sauzen & dressings’, ‘soepen & aperitiefhapjes’, ‘hoofdgerechten’, ‘salades’, ‘ontbijt & smoothies’, ‘zoete lekkernijen’ en ‘koffie’. De recepten worden alleen in tekst uitgelegd, er komt dus geen fotografie aan te pas. 

Gerechten
Je leert de basis voor onder andere witte saus met kruiden of kaas naar keuze. Ook vind je een basisgerecht voor tomatensoep. Eens iets anders als voorgerecht? Kies dan voor de miniworstjes met honing en rozemarijn! De hoofdgerechten in dit boekje zijn allemaal internationaal getint. Hoewel er per categorie niet erg veel gerechten staan beschreven, vind je vast wel iets wat je lekker vindt. De hoofdgerechten zijn redelijk divers opgesteld en variëren van studentenklassiekers zoals spaghetti bolognese tot licht exotische gerechten zoals coq au vin en teryakizalm. Vrij ongewoon voor de studentenkeuken dus, maar zeker niet moeilijk of duur. En als toetje kun je altijd kiezen voor een van de zoete lekkernijen. Wat dacht je van ananastempura of geglazuurde chocoladecake? Liefhebbers voor een wat gezonder dessert kunnen met gemak de verantwoorde bananenmuffins maken.  

Cafeïneboost
Hou je van die lekkere grote coffee to-go’s van verschillende ketens, maar vind je dit eigenlijk te duur? Maak hem eens zelf, ook lekker als energie-boost voor tijdens het studeren! Ook hier vind je makkelijke en lekkere recepten voor, bijvoorbeeld een ijskoffie met amaretto. 

Pluspunten
Het basiskookboek voor studenten is helder geschreven en maakt gebruik van ingrediënten die iedereen kent, die ook nog eens low-budget zijn. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de boodschappenlijst: niet al te veel ingrediënten dus geen lange waslijst! De meeste gerechten zijn snel te bereiden.

Verbeterpunten 
Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat het ‘prototype’ student wel heel duidelijk naar voren komt in dit boek. Denk aan ‘een rommelige keuken, een ongezond eetpatroon en het liefst eenvoudige producten eten’. Daarnaast is er géén fotografie bij de gerechten en dat vind ik jammer, want ik wil altijd graag een voorproefje zien van hoe het gaat worden. Er worden niet zo veel recepten per categorie weergegeven, maar omdat dit echt een basiskookboek is, is dit voor mij geen probleem.

Kortom 
Het basiskookboek voor studenten is geschreven naar de doelgroep, met betaalbare en eenvoudige gerechten. Het maakt een gezondere maaltijd voor iedereen toegankelijk. Het is gebaseerd op eenvoud, zowel wat keukengerei als kooktalent betreft. Daarmee is het boek dus wel wat sneller ongeschikt voor iets gevorderde kokkerellers of niet-studenten.  

Basiskookboek voor studenten â€Â" Alastair Williams
Uitgeverij Deltas â€Â" ISBN 9789044739619