In het kader van mijn stage bij Smulweb.nl mag ik een aantal boeken recenseren. Erg leuk om te doen, want zo krijg ik steeds meer kennis en inspiratie voor in de keuken! Mijn eerste boek: Aan tafel, van Nigel Slater.  Nigel Slater groeide op in Wolverhampton, Engeland, waar hij al vanaf zijn tiende kookt en vanaf zijn zestiende in een restaurant werkt. Hij is schrijver van een aantal succesvolle kookboeken, waaronder het bekende ‘keukendagboek’. Daarnaast maakte hij zeer geliefde kookprogramma’s voor de BBC en heeft al talloze prijzen gewonnen voor zijn werk. Reden genoeg dus voor mij om me eens te verdiepen in een exemplaar van zijn nieuwste boek, ‘Aan tafel’.

De belofte die Nigel Slater doet is ‘een kookboek vol snelle gerechten, 600 ideeën voor een heerlijke maaltijd’. Het kookboek is dan ook gemaakt voor de alledaagse momenten dat we ‘gewoon’ op zoek zijn naar een goede maaltijd. Een maaltijd die je na een drukke werkdag in maximaal één uurtje op tafel kunt zetten, zonder al te veel poespas.

Snel, eenvoudig en weldoordacht

Deze eenvoud ligt in lijn met de look & feel van het boek; het formaat is niet groot, maar ook niet te klein en ligt dus lekker in de hand. De rustige kaft bestaat uit oranje textiel met slechts de titel en de naam van de schrijver. De fotografie in het boek past ook goed bij het geheel: vrij eenvoudig en op elke pagina één (ietwat kleine) foto van een bord met daarop het gerecht. Geen sfeerbeelden of onnodige aankleding dus, gewoon hetzelfde zoals je het straks thuis zelf waarschijnlijk ook op je bordje ziet liggen.

Een kookboek vol snelle gerechten’. Snel zijn ze zeker, maar absoluut niet ondoordacht. Culinaire hoogstandjes zoals pijlinktvis gevuld met judiónbonen en tomaat (zie hier: https://www.smulweb.nl/recepten/1423922/Pijlinktvis-gevuld-met-judionbonen-en-tomaat) worden afgewisseld met pikante frittata met wortelgroenten (zie hier: https://www.smulweb.nl/recepten/1423923/Pikante-frittata-met-wortelgroenten). Bij het zien en lezen van de frisse komkommersalade met venkel en ricotta begin ik spontaan trek te krijgen. Dankzij de eenvoudige uitleg bij de recepten besef ik hoe eenvoudig je eigenlijk een goede maaltijd op tafel kunt zetten. Ik heb zelf de Trifle met Irish Coffee als dessert gemaakt, kijk op https://www.smulweb.nl/recepten/1423921/Trifle-met-irish-coffee voor het recept!

Elf categorieën

‘Aan tafel’ is opgebouwd uit elf categorieën, elk ingeleid met een goed geschreven, vaak ook persoonlijk, verhaal van Slater. De categorieën variëren van ‘in de koekenpan’ (wauw, wat kan je hier veel mee doen!) tot ‘onder een korstje’. Het overzicht voorin het boek vind ik heel handig: hier zie je per hoofdingrediënt snel wat je er zoal van kunt maken. Hij geeft per categorie ook zijn persoonlijke favorieten die iedereen eens zou moeten proberen. Zo bereid hij bijvoorbeeld graag een heerlijke variant van de kip stroganoff op het fornuis en varkensvlees met appel en ahornsiroop uit de oven. Wat ik ook erg leuk vind, is dat hij bij bijna ieder recept een aantal suggesties geeft hoe je het met andere ingrediënten kan maken. Zo kan de lamsshenkel met grof gestampte wortelgroenten ook goed met Provençaalse smaken. Daarnaast geeft hij vaak voorbeelden van iets lekkers om erbij te serveren.

Een klein nadeel vind ik dat er geen preciezere bereidingstijd bij de gerechten staat. Het is een kwestie van vertrouwen dat ieder gerecht binnen één uur op tafel staat, maar toch is het soms fijn om een gerecht te maken waarvan je zeker weet dat het minder dan een halfuur duurt. De ingrediënten worden onder de titel van ieder gerecht genoemd. Voor de precieze hoeveelheden moet je echter de uitleg van de bereiding lezen: in het dikgedrukt kun je de hoeveelheid van alles vinden.

Kortom

Dit kookboek van Nigel Slater staat voor mij boordevol inspiratie voor een goede maaltijd, die je zonder al te veel moeite kunt bereiden. Prachtig geschreven en dus ook erg leuk om te lezen, ik vind dit een aanrader!

Aan tafel van Nigel Slater, Fontaine Uitgevers. ISBN: 9789059565197.