Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Mijn Spaanse Dineetje

Dit is een heerlijk idee voor een Spaans getint diner, met wat receptjes voor een aantal Tapas en natuurlijk de onmisbare Paella! Ik doe dit vaak als ik meerdere mensen te eten krijg, de Paella is namelijk een makkelijk eenpansgerecht waar je met z′n allen heerlijk van eet.. verder kun je vaak met de tapas veel voorbereiding vantevoren doen, waardoor je op het moment-supreme niet in de keuken opgesloten zit! Ik maak vaak de Originele Valenciaanse Paella (klik hier voor de Authentieke, Originele Paella Valenciana) maar na alle visverhalen van Smullie Fressnapf wilde ik eens de visvariant proberen: La Paella de Marisco. Helaas heb ik de vis op maandag moeten halen, dus was niet alles voor de originele Paella de Marisco aanwezig. Ik heb het gedaan met hetgeen wat ik vers kon krijgen, laten we zeggen dat het Paella de Mandisco is geworden. Allereerst wat tapas; ik maak altijd wat kleine verschillende hapjes, geserveerd met een heerlijk koele Sangria voor de liefhebbers, en een frisse rosè.

De Sangria maak je natuurlijk zelf:

Ingredienten Sangria:

1 liter rode wijn

sap van 2 sinaasappels

4 perziken in kleine stukjes(of ander fruit appel, peer, ananas noem maar op)

5 eetlepels suiker

2 citroenschillen

2 snufjes kaneel

De echte Sangria wordt gemaakt met een goedkope wijn, dus koop geen speciaal goede wijn, een gewone tafelwijn is prima!

Doe de wijn in een grote karaf, en voeg de suiker toe. Meng totdat de suiker is opgelost.

Voeg de kaneel toe, meng eventjes en vervolgens het sap van de sinaasappels toe. Ik snijd altijd wat schijfjes extra en doe deze er ook in. Doe de citroenschillen en de stukjes perzik erin, goed roeren en een paar uur in de koelkast laten trekken.

Je kunt je Sangria zelf sterker, of juist lichter maken. Voeg wat fanta of sinaasappelsap toe om ′m iets minder alcoholisch te maken en een scheutje vodka, brandy, bitter, rum of gin toe om ′m alcoholischer te maken. Pas wel op, Sangria drinkt lekker makkelijk en stijgt snel naar je hoofd!

Verder met de tapas, dit zijn de tapas die ik gemaakt heb:

- Mazzancolle al Lardo di Colonnata (Reuzengarnalen omwikkeld met Spek)

- Auberginerolletjes met mozzarella

- Aubergine - pizzaatjes

- Minipizza van bladerdeeg

- Varkensspareribjes in bbq-saus

- Tortillas de Patatas (aardappeltortilla)

- Gemarineerde Ansjovisjes

- Mix van verschillende olijfjes

Verder is bij mij een tapas-menuutje niet af als er niet:

- minstens 3 verschillende soorten brood zijn (ik had een notenbroodje in dikke plakken, olijvenbrood en toscaans gezouten brood in dikke plakken),

- een lekker olijfolie hoort er altijd bij,

- rauwe ham van goede kwaliteit (als je jamon iberico kunt vinden helemaal geweldig! Een typisch spaanse ham van heerlijke kwaliteit) en/of andere vleeswaren en/of kaasjes.

Nu de receptjes:

Mazzancolle al Lardo di Colonnata

Reuzengarnalen omwikkeld met Spek

Ingredienten:

- Reuzengarnalen of gamba′s

- Plakjes Lardo di Colonnata (anderhalf keer het aantal garnalen)

Kun je geen Lardo di Colonnata vinden, kun je een andere hoge kwaliteitsspek kopen, zonder zwoerd en met zo min mogelijk vlees

- knoflook

- peterselie

- pikant paprikapoeder, gemalen spaanse peper of cayennepeper

- olijfolie

Maak de gamba`s, mazzancolle of reuzengarnalen schoon;

knip eerst alle sprietjes van z`n hoofd, en knip zijn pootjes eraf. Laat de eerste ring achter het hoofd en de laatste ring voor het staartje zitten. Haal voor de rest de schaal in het midden van het lijfje weg. Haal met een tandenstoker of sateprikker het darmkanaaltje (het zwarte streepje over zijn rug) eruit: prik de sateprikker op de derde ring vanaf zijn staartje in het ruggetje en trek voorzichtig naar boven, zodat het darmkanaal meekomt.

Spoel de garnalen goed, maar snel af (laat ze niet in het water staan, dan verliezen ze veel smaak) en dep ze droog. Maak de marinade; in een diep bord, schaal of kom vermeng je flink wat olijfolie (de gamba`s moeten onder staan) de peterselie, de uitgeknepen teentjes knoflook en wat cayennepeper of spaanse peper naar smaak. Roer goed door en leg de gamba`s in de marinade. Let op, gebruik geen zout! Het spek en de gamba`s zijn zout genoeg. Mocht het voor jouw smaak niet zout genoeg zijn, adviseer ik je eerst te proeven als ze klaar zijn, en dan pas te zouten..

Laat de gamba`s lekker marineren, hoe langer, hoe beter, maar minstens een half uurtje.

Haal de gamba`s uit de marinade en dep ze af. Wikkel de plakjes spek om het lijfje, en leg ze in een ovenschaal (besprenkeld/ingevet met de overgebleven marinade).

Verwarm de oven voor op 230-250° en bak de garnalen ongeveer 5 minuutjes. Wil je een nog knapperig korstje? Zet de laatste minuut de grill even aan.

Recept Auberginerolletjes met Mozzarella

Ingredienten:

- 2 aubergines

- 2 bolletjes mozzarella

- origano

- basilicum, in stukjes gescheurd

- Peterselie, fijn gesneden

- balsamico azijn

- 2 teentjes knoflook, geperst of geprakt

- lenteuitje of sjalotje, heel fijn gesneden

- zout, peper

- eventueel wat plakjes ham, een tomaat in blokjes of wat in stukjes gesneden olijfjes

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakjes (ongeveer een halve cm). Bestrooi de plakken met zout en laat ze ongeveer een uurtje uitlekken in een zeef. Spoel ze af en dep ze goed droog (ik leg ze tussen twee schone theedoeken, druk goed aan en verwijder het overgebleven vocht met keukenpapier)

Verwarm een grillpan op hoog vuur zonder olie. Grill de aubergineplakken aan beide kanten, zodat er een lekker bruin streepje op komt. Leg ze op een bordje om af te koelen.

Maak ondertussen de vulling;

Snijd de mozzarella in kleine blokjes, doe deze in een kom en voeg een theelepeltje origano, 2 eetlepels basilicum, een eetlepel peterselie, een eetlepel balsamicoazijn, het uitje, de knoflook en eventueel andere gekozen ingredienten (zoals een tomaatje, een beetje ham, kappertjes, olijfjes etc) toe. Besprenkel alles met flink olijfolie (niet dt het onderstaat, maar wel 3 a 4 el) en maak op smaak met zout en peper. Roer goed door en verdeel het mengsel over de aubergineplakken. Rol ze op en zet ze vast met een sateprikkertje.

Leg ze op bakbapier op een bakplaat en doe ze in een voorverwarmde oven (200°) voor een minuutje of 10, in iedergeval dat de mozzarella lekker gesmolten is. Een extra ideetje: bestrooi ze voordat je ze de oven in doet met een beetje geraspte kaas, voor een lekker knapperig kaaskorstje!

Recept Auberginepizzaatjes

Dit was eigenlijk een receptje omdat ik 1 van de aubergines voor de rolletjes verkeerd had gesneden, en tja, dan moet je er toch iets mee doen toch? Dit is het geworden:

Ingredienten

- 1 flinke aubergine

- 2 bolletjes mozzarella a 100 gr

- gezeefde tomaten of een blikje gepelde tomaten

- een paar ansjovisfiletjes in olie

- origano

- olijfolie

- zout

Snijd de aubergine in plakjes (rondjes) aan de korte kant (plakjes van ongeveer een halve cm dik). Bestrooi de plakjes met zout en laat ze ongeveer een uurtje in een zeef uitlekken (zodat ze hun bittere vegetatiewater kwijtraken). Spoel ze goed af en droog ze goed af (tussen twee schone theedoeken).

Nu kun je ze eventueel in een hete grillpan even grillen, maar dit hoeft niet perse (ik doe het wel, omdat ik altijd bang ben dat ze een beetje rauw blijven). Heb je ze gegrild, laat ze dan even afkoelen.

Snijd de ansjovisfilets in hele kleine stukjes, en de mozzarella in kleine blokjes. Doe de gezeefde tomaten (of de in stukjes gesneden, gepelde tomaten) in een kom of op een diep bord en maak op smaak met zout, origano en een beetje olijfolie. Neem een plakje aubergine, verdeel hier een lepel tomaten overheen, een beetje mozzarella en een beetje ansjovisfilet. Herhaal dit met alle aubergines, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en druppel hier nog wat olijfolie overheen. Bak de aubergines in een voorverwarmde oven (220°) voor 10 min., controleer iig wanneer de mozzarella lekker gesmolten is. Heb je de aubergines niet gegrild? Verlaag de oventemperatuur (180-200°) en verleng de baktijd (ongeveer 30 min).

Minipizzaatjes van bladerdeeg

Dit is een van mijn favoriete ′antipasti′s ′. Supersimpel, super snel klaar, en ze zijn binnen 5 minuten weg! Dus maak er veel!

Ingredienten

- Bladerdeeg (hier verkopen ze bladerdeeg koelvers in rollen, rond of vierkant, zijn deze in Nederland niet te koop, kun je ook diepvriesbladerdeeg gebruiken, ontdooi het dan wel eerst)

- een pakje gezeefde tomaten of een blikje gepelde tomaten

- 2 bolletjes mozzarella

- origano

- pikant paprikapoeder

- knoflookpoeder (of verse knoflook)

- zout

- olijfolie

Neem het bladerdeeg uit de verpakking, leg het op bakpapier en bestrooi het met zout. Neem een glas met de gewenste diameter (of je ze groter of kleiner wilt hebben) en druk rondjes uit het bladerdeeg. Leg de rondjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

Doe de gezeefde tomaten in een diep bord (of de gepelde tomaten in stukjes gesneden of met een vork geprakt) en maak deze op smaak met zout, knoflookpoeder (of geperste knoflook), origano, pikant paprikapoeder (of cayennepeper, of spaanse peper, wat je hebt) en olijfolie. Verdeel een klein beetje van dit mengsel op elk rondje bladerdeeg(niet te veel, anders wordt het bladerdeeg nat en soppig). Verdeel hierover de in kleine blokjes gesneden mozzarella en bestrooi ze met een klein beetje zout (alleen om de mozzarella iets op smaak te krijgen).

Bak ze 1 etage onder het midden van de oven op 220° in 10 minuutjes. Controleer of het bladerdeeg niet verbrand aan de onderkant (dan zet je de bakplaat natuurlijk in het midden van de oven) en of de mozzarella goed smelt.

TIP: gooi het overgebleven bladerdeeg niet weg, maar rol het door parmezaanse kaas en rol hier kaasstengeltjes van.

Varkensspareribjes in BBQ-saus

Eigenlijk hoort het niet echt bij een tapasmenuutje, maar ik vind deze spareribs zo verschrikkelijk lekker, en had ze toevallig de week ervoor gehaald bij de scharrelslager en ze ingevroren.. dus tsja, als je toch bezig bent.

TIP: geef veel servetten bij deze tapas, dit wordt natuurlijk rigoreus met de handen gegeten!!!

Ingredienten

- 1 kg varkensribbetjes van goede kwaliteit (vraag aan je slager of hij ze halveert, of in stukjes snijdt, dan is het een echt voorgerechtje)

- 100 ml gezeefde tomaten

- 2 eetlepels ketchup

- 2 eetlepels azijn (ik gebruik balsamico of appel, vind wijnazijn te sterk)

- 1 eetlepel mosterd (ik gebruik de scherpe uit Dijon)

- 1 eetlepel olijfolie

- 1 eetlepel suiker of honing (meer naar smaak)

- een snufje spaanse peper/ cayennepeper/ pikant paprikapoeder

- zout (naar smaak)

Spoel de ribbetjes af en droog ze goed af. Doe alle andere ingredienten in een flinke kom en meng goed. Voeg hier het vlees aan toe en laat ze minimaal een uurtje in de marinade staan (ik laat ze altijd een hele nacht staan).

Haal de ribbetjes uit de marinade en doe ze in een ovenschaal. Verdeel hier nog een flinke eetlepel marinade overheen een bak ze 45 minuten in een voorverwarmde oven (180°). Zorg dat ze niet droog worden door af en toe een beetje marinade over het vlees te verdelen, en draai de ribbetjes op de helft van de kooktijd.

Tortillas de Patatas

Welk tapas-dineetje gaat nou niet zonder de beroemde aardappeltortilla? Ik vind ′m heerlijk, makkelijk en snel te maken!

Ingredienten

- 5 aardappels (middelgroot)

- 2 uien

- 2 knoflookteentjes

- 6 grote of 7 kleiner eieren

- 50 gram geraspte parmezaanse kaas

- klein scheutje melk of room

- peper

- zout

- pikant paprikapoeder

- olijfolie

Schil de aardappels, spoel ze af, en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de uien, en prak de knoflook.

Verwarm een koekepan, doe hier een shceutje olijfolie in, voeg de uien toe, en als deze glazig zijn voeg je de knoflook en de aardappelblokjes toe. Laat even een beetje goudbruin bakken, maak op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Doe de deksel op de pan, en laat tien minuutjes afgedekt op een laag vuurtje bakken, zodat de aardappel gaar wordt. Heb je het gevoel dat de aardappel aan gaat branden voeg dan een scheutje olijfolie of een scheutje water toe.

In een kom klop de de eieren los met de room (of melk), de parmezaanse kaas, zout, zout, peper en eventueel nog wat paprikapoeder naar smaak.

Verdeel het eiercompost over de aardappeltjes (verdeel de aardappeltjes goed over de hele pan), doe de deksel op de pan en draai de tortilla na 10 minuutjes met behulp van een bord om. Doe dit sowieso pas als je ziet dat de bovenkant van de tortilla genoeg is opgedroogd, anders krijg je een rotzooi! Laat de andere kant nog 5 minuutjes bruinen, controleer door de tortilla weer om te draaien op het bord. Als ie lekker goed gebakken is laat je hem eventjes afkoelen op een bord om hem hierna in blokjes te snijden. Sateprikkertje erop en klaar!

Dit waren eigenlijk alle tapasrecepten. Zoals hierboven beschreven heb ik ook wat gemarineerde ansjovisfilets, een mix van gemarineerde olijven, verschillende soorten brood, wat vleeswaar (jamon de iberico) en een olijfolie van goede kwaliteit.

Ik maak mijn gemarineerde ansjovisjes zelf, maar die kun je ook gewoon kopen, natuurlijk! Verder kun je van alles en nog wat serveren, gevulde paprikaatjes, champignons, kaasjes, de pasta of risotto van gisteren, je kunt het zo gek niet noemen. Tapas zijn eigenlijk gewoon gerechten geserveerd in een kleine portie, dus ga uit je bol!

En dan nu het HOOFDGERECHT, de Paella de Marisco!!! Zoals ik hierboven al bescheef, is dit niet de originele versie, omdat ik de ingredienten hiervoor niet allemaal heb kunnen krijgen op maandag (visdag is hier dinsdag). Dus heb ik deze paella ′Paella de Mandisco′ gedoopt. Hij was in iedergeval verukkelijk!!! Een echte aanraden en ik ga het zeker vaker maken (maar de volgende keer eerst de originele).

Paella de Mandisco

Ingredienten

Mijn Paellapan heeft de afmeting voor 6 personen (36cm) dus ik geef de ingredienten die ik voor deze afmeting gebruikt heb, al konden van de hoeveelheid minstens 8 personen eten;

- 450 gr riso Canaroli (of een speciale paellarijst, iig een type met een kooktijd van 16-18 minuten

-1350 ml (zelfgetrokken) visbouillon (inclusief het vocht van de venusschelpen en van de mosselen)

- 500 gr garnalen

- 600 gr calamari (inktvis)

- 300 gr polipetti (mini-octopusjes)

- 500 gr vongole (venusschelpen)

- 600 gr mosselen

- 1,5 tl paprikapoeder

- 3 zakjes saffraan

- 2 paprika′s

- 120 ml olijfolie

- 2 flinke sjalotjes (of 3 kleine)

- 2 teentjes knoflook

- 3 grote of 4 kleine rijpe tomaten

- 6 mazzancolle, reuzengarnalen of gamba′s

Begin met alle voorbereidingen; maak de mossellen goed schoon, verwijder de baard en doe ze in een pan. Laat ze met een scheutje witte wijn op vrij hoog vuur openen. Houdt ze in de gaten, het vocht mag niet overkoken, dit heb je nog nodig.

Doe hetzelfde met de venusschelpen. Was ze goed en controleer of er niet een paar lege schelpen vol met zand zitten.

Laat ook de venusschelpen zich openen, maar voeg hier geen wijn toe. Giet ze af en bewaar het vocht. Filter het vocht door een schone theedoek en houdt apart. Haal de vruchten uit hun schelp en bewaar een aantal halve mosselen als decoratie.

Pel de garnalen, haal het darmkanaaltje eruit, spoel ze af en houdt ze apart. Indien je de visbouillon zelf trekt, gooi de karkassen en de hoofdjes dan niet weg, maar gebruik deze voor de bouillon.

Maak ook de mazzancolle (of gamba′s) schoon, maar haal hier het hoofdje niet vanaf, deze dienen namelijk meer als decoratie. Haal alleen de voelsprietjes, de pootjes en het middenste gedeelte van zijn schil weg (zodat de eerste en de laatste ringen van het beestje blijven zitten, zo verliest hij zijn hoofdje en zijn staartje niet tijden het koken). Haal ook hier het darmkanaaltje weg met een tandenstoker of sateprikker, en houdt apart.

Snijd de inktvis in ringen, maak zijn hoofd goed leeg (er kan af en toe, ook al heeft de visboer ze schoongemaakt, nog een visje in verstopt zitten) haal zijn tandjes en zijn oogjes eruit. Als ze iets groter zijn, verdeel zijn tentakels dan in tweeen.

Spoel de polipetti (octopusjes) goed af, deze zouden als het goed is al schoon moeten zijn, zoniet, maak ze schoon (oogjes, tandjes eruit).

Was de tomaten en rasp ze tot pulp met een kaasrasp. Houd ook deze apart.

Doe de gril van de oven aan. Was de paprika′s en leg ze onder de grill in de oven voor 15 min. Tot ze helemaal zwart zijn. Hierna draai je ze om, en laat je ook de andere kant blakeren. Haal ze nog warm uit de oven, en doe je ze in een plastic zakje en laat je ze hierin afkoelen.

Als ze afgekoeld zijn haal je ze uit het zakje en pel je ze. Snijd ze hierna in reepjes, en houdt ook deze apart.

Snipper de sjalotjes en prak (of pers) de knoflook.

Zo, dit waren volgens mij alle voorbereidingen

Zet alle voorbereide ingredienten klaar, dat werkt makkelijker

Verhit de paellapan op hoog vuur en voeg de olijfolie toe. Bak de reuzengarnalen eventjes aan, haal ze uit de pan en houdt ze apart.

Doe nu de inktvisringen in de pan en laat deze 10-15 minuutjes bakken op middelmatig vuur (deze hebben iets langer nodig), ze moeten een beetje een kleurtje krijgen.

Voeg nu de sjalotjes en de mini-octopusjes toe. Laat ook deze 5 minuutjes fruiten. Voeg nu de geraspte tomaat en de knoflook toe. Laat deze een klein beetje kleuren en voeg nu de paprikapoeder en de saffraan toe en roer goed door.

Je kunt nu een beetje zout toevoegen, maar als je bouillon goed op smaak is, is dit niet nodig.

Voeg nu de rijst, de garnalen en de vruchten van de mosselen en venusschelpen toe. Roer goed door, laat de rijst even glazig worden en voeg het vocht van de mosselen en venusschelpen toe.

Voeg hierna ook de bouillon toen (let op, het totaal van het vocht moet echt 1350 ml zijn, anders wordt de rijs of te zacht, of te hard of droogt de paella niet goed op.

Nu mag je niet meer roeren, de paella mag niet meer aangeraakt worden! Laat de rijst op vrij hoog vuur koken, en leg na 10 min. kooktijd de apart gehouden mosselen en reuzengarnalen in de pan.

Laat de rijst doorkoken totdat de het geheel goed opgedroogd is (controleer door in het midden een beetje rijst op te schuiven, glijdt er veel vocht in het gemaakte gaatje, laat nog even doorkoken).

Zet het vuur uit, bedek de paella met een krant en laat hem 10 minuutjes rusten alvorens te serveren.

Het enige wat ik nog kan toevoegen is:

¡Buen provecho!!!

Hoop dat jullie ervan genieten, hier was het een groot succes! Het toetje was hier ′Lindy′s Original New York Cheesecake′ de moeder van alle cheesecake′s. Niet echt Spaans, maar wel erg lekker!

Recept Lindy′s Cheesecake

EET SMAKELIJK!!!!

Home Recepten