Het kan heel zinvol zijn om je eens te verdiepen in de geneeskrachtige werking van voedsel. Het immuunsysteem is namelijk afhankelijk van wat er via je maag je lichaam binnenkomt. Iedereen weet dat ondervoede mensen nu eenmaal vatbaarder voor allerlei ziekten zijn dan zij die een gezond en voedzaam dieet aanhouden. Enkele voorbeelden van veelgebruikte kruiden en specerijen:

Echinacea


1.Echinacea- Echinacea is een populair middel wat bekend staat om zijn gunstige werking op het immuunsysteem. Gecombineerd met Geelwortel, een andere plant of alleen als thee heeft Echinacea aangetoond infecties aan de bovenste luchtwegen te helpen voorkomen en verkoudheid te verlichten.

2.Ginseng- Dit kruid kent veel variëteiten. De meest bekende soort is Panax Ginseng, ook wel bekend als Koreaanse ginseng. Het werkzame bestanddeel, ginsenosides, heeft bewezen ontstekingsremmend en k@nker bestrijdend te zijn. Klinische onderzoeken hebben uitgewezen dat het bevorderlijk is voor het immuunsysteem en bij psychologische aandoeningen. Ook heeft het een gunstige werking bij diabetes.

3.Knoflook- Dit bekende kruid heeft een lange geschiedenis van medische waarde. In een recent onderzoek uitgevoerd door Dr. Ellen Tattelman van het Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University in New York, is bevestigd dat knoflook inderdaad Cardiovasculaire, antimicrobiële en antineoplastische eigenschappen heeft. Het is een perfecte en gezonde smaakmaker om aan allerlei (gebakken) gerechten toe te voegen.

4.Paprika- Deze peper variant bevat geen capsaïcine in tegenstelling tot zijn pittige verwanten. Daarentegen is de paprika juist zoet, knapperig en bevat deze: carotenoïde lycopenen welke het risico op *** verlagen, beta-caroteen wat omgezet wordt in vitamine A en Zeaxanthine die oogaandoeningen als netvliesveroudering en staar helpt voorkomen.

5.Gember- Dit kruid heeft aangewezen gunstig te werken bij; ontstekingen, cardiovasculaire aandoeningen, bloedstolling en cholesterol. Tijdens een studie naar gember ontdekten onderzoekers dat dieren die gemberextract toegediend hadden gekregen een significante daling van het cholestrol en minder bloedstolling hadden.

6.Kurkuma- De stof curcumine in dit kruid is een belangrijke antioxidant. Het is daarnaast antibacterieel, ontstekingsremmend en helpt de maag kalmeren. Het vermindert ontstekingen doordat het de bijnieren stimuleert om het hormoon aan te maken wat de ontsteking remt. Onderzoeken hebben aangetoond dat kurkuma de lever beschermt tegen de effecten van alcohol en andere toxinen. Kurkuma helpt ook bij spijsverteringsproblemen omdat het de galproductie stimuleert.

Ginkovruchten


7.Gingko Biloba- De blaadjes van de Gingko biloba′s bevatten anti-oxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Zo is uit onderzoek gebleken dat het lichaamscellen beschermt tegen beschadiging door straling.

8.Ganoderma- Dit is een bittere paddenstoel die ook bekend staat onder de naam Reishi. Het is al heel lang een populair middel in de Chinese geneeskunde voor een lang en gezond leven. Onderzoeken tonen aan dat het versterkend werkt op het immuunsysteem en dat het *** helpt bestrijden. Bovendien is het een antioxidant die helpt om infecties aan de urinewegen te verlichten.

9.Astralagus (hokjespeul)- Dit kruid, ook afkomstig uit China, stimuleert het immuunsysteem en ondersteunt het spijsverteringssysteem en de bijnieren. Het is ook een diureticum. De effectieve werking van dit kruid is te danken aan polysacchariden, saponinen en flavonoïden. Het staat ook bekend om griep en verkoudheid te bestrijden. Door de gunstige werking op het spijsverteringssysteem werkt het ook als maagzuurremmer.

Cat′s Claw


10.Cat′s claw- Dit kruid uit Peru wordt doorgaans gebruikt voor maag problemen. Onlangs heeft het echter aangetoond bijzonder goed te werken op het immuunsysteem en helpt om infecties en degeneratieve ziekten te bestrijden. Het bevat de stof oxindole alkaloïde welke het vermogen van het immuunsysteem om pathogenen (ziekteverwekkers) te vernietigen versterkt.

Vanuit een praktisch oogpunt is het heel nuttig om je immuunsysteem een boost te geven terwijl je ondertussen geniet van de smaakvolle kruiden. Dit is een relatief goedkope manier om je gezondheid op peil te houden. Gecombineerd met een gezonde leefstijl, voldoende rust en een positieve instelling kun je op deze manier heel gezond blijven zonder dat het je handenvol geld kost.