Het eten van vet voedsel zorgt ervoor dat onze hersenen krimpen, op dezelfde manier als bij de ziekte van Alzheimer gebeurt. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschift Neurology. Maar of mensen ook dommer worden van fastfood zegt het onderzoek niet.

Doorbloeding
In een dieet met veel fastfood zit veel verzadigd vet, dat slecht is voor de doorbloeding van het brein. Ook zitten er maar weinig vitamines B, C, D en E in dergelijk voedsel, waardoor de hersenen krimpen zoals dat ook bij Alzheimer gebeurt. Mensen die juist veel van deze vitamines en omega-3 vetten binnenkrijgen hebben een relatief groot brein, omdat "die de bloedvaten in de hersenen stimuleren′′, zegt de leider van het onderzoek, neuroloog Gene Bowman.

Dementie
De resultaten komen voort uit een studie van de Universiteit van Portland en de Universiteit van Oregon naar breinveroudering onder bejaarden dat al meer dan dertig jaar loopt. Eerder werd dementie al gelinkt aan het eetpatroon van mensen.