Wereldkeuken Zuid Afrika

We stonden op 17 maart op de website van de Telegraaf onder het hoofdstuk “Vrouw” en dan “Eten en genieten”. Wereldkeuken Zuid-Afrika

AMSTERDAM – In de rubriek Wereldkeuken vertellen vrouwen die in het buitenland zijn gaan wonen wat ze nu zoal op tafel zetten. Deze week Kim (34) die samen met haar man een kleine lodge runt in Zuid-Afrika.

Naam en leeftijd: Kim Verburgh, 34 jaar
Land: Zuid Afrika, Limpopo provincie.

Is het eten heel anders dan in Nederland?
Ze noemen Zuid Afrika de “regenboognatie” en dat is ook te zien in de keuken. In de loop van de tijd zijn veel migranten naar Zuid Afrika getrokken en deze namen allemaal hun eigen eetgewoontes mee. Per provincie kan het eten erg verschillen. In Kwazulu Natal (hoofdstad Durban) heb je veel invloed vanuit de Indiase keuken en in de west Kaap (hoofdstad Kaapstad) de kaap-maleisische invloed. Ook Engeland is vertegenwoordigd met azijn chips, zoute boter en de zeer populaire 1-mans pies (hartige taarten). Mijn man en ik runnen samen een kleine lodge Kurhula Wildlife Lodge, en koken is mijn passie. Dus ik heb me redelijk verdiept in de lokale specialiteiten.

Veel van de locale bevolking eet pap van maïsmeel aangelengd met kokend water of melk. Eventueel wordt daar saus (tomaten en ui) bij gegeten, boerewors, ingewanden of “head and feet” (De koppen en poten van een kip en dan bedoelen we ook echt de kop met ogen en de klauwen van een kip). Pap is het meest gegeten gerecht in Zuid Afrika.
Daarnaast is men hier dol op zoetigheid. Tussendoortjes als marshmallows, chocolade met vulling, snoepjes, rolletjes gedroogd fruit, taartjes met lagen crème en donuts. Toetjes zoals cheese cake, malva pudding (een soort sponscake met saus) pepermunt taart, melk taart en gelatine pudding (in allerlei kleuren en smaken).
In de provincie Limpopo waar wij wonen eten we veel Boerekos. Door het mooie weer leven de mensen veel buiten en hebben we regelmatig een braai (bbq) op het menu of een potjie: een eenpansgerecht van bijv. ui, tomaat, wortels, vlees, kruiden en aardappelen. En dat laten we in een gietijzeren pot op drie pootjes urenlang sudderen boven een open vuurtje. Ook de biltong als tussendoortje (ipv. van chips, koekjes of snoep) is zeer populair. Het is gedroogd vlees van rund, maar ook wild, eventueel meer op smaak gebracht met knoflook en chili peper.

Typische Zuid Afrikaans eten:
Bobotie: ovengerecht met gehakt, kerrie, oud brood, ui, ei en eventueel fruit (al dan niet gedroogd). Boerewors: zoiets als braadworst, maar langer en op diverse manieren gekruid. Ze houden hier zelfs een jaarlijkse landelijke boerewors competitie. De worst van de winnar wordt een jaar lang verkocht in een bekende supermarkt. Bunny chow: een uitgehold wit brood gevuld met een curry. Biltong: gedroogd vlees. Samosa’s: kleine driehoekjes van bladerdeeg met een pittige vulling van vlees, kip of groente rusks: een soort beschuit (lijkt wel op een oud stuk droog brood) wat je in de koffie of thee doopt en zacht laat worden. Dit wordt vaak geserveerd voordat men op game drive gaat. Sosaties: kebabs van vlees, kip of vis. Snoek; gerookt, gekookt, gegrild. Butternut: flespompoen. Gekookt, gegrild, zoet met kaneel, in de soep, geprakt of in de salade. En laten we naast het eten ook niet de overheerlijk Zuid Afrikaanse wijnen vergeten.

Waar koop je het eten?
Ongeveer een uur rijden van onze lodge heb je 2 dorpen Phalaborwa en Hoedspruit, Bijna al het eten kan je kopen in een aantal grote supermarkten. Wij kopen het vlees bij het Slaghuis (de slager). Er is hier veel wild te koop en onze gasten vinden het interessant als we struisvogel, kudu, impala, zebra, buffel of gnoe op het menu hebben staan. Groente en fruit halen we vaak bij de locale boer. In onze omgeving heb je mango, citrusfruit en avocado kwekers, dus heerlijk vers voedsel qua smaak en voor een mooi prijs. Wijnen halen wij bij de wijnleverancier. Wij kiezen alleen Zuid Afrikaanse wijnen.

Wordt het heel anders bereid?
Mensen koken hier op een fornuis op elektriciteit of gas en open vuur. Over het algemeen wordt er hetzelfde gekookt als in Nederland, maar er zijn een aantal bijzonderheden. Het koken in een potjie (zoals boven beschreven) en het koken in de aarde: een gat maken in de grond, brandend houtskool erin, pan erop met bijvoorbeeld brooddeeg of een stoofschotel, aarde erover en uren laten garen. Heerlijk!

Is er een heel andere eetcultuur?
Uit eten gaan is in vergelijking met zelf koken voordelig. In de grote steden gaan mensen die zich het kunnen veroorloven ook graag gezellig met vrienden uit eten ipv. zelf te koken. Je kan hier voor ongeveer 12 euro een voor, hoofd- en nagerecht bestellen in een goed restaurant. Ook de afhaalcultuur is hier veel groter. Van de bekende hamburger tot sushi, in de grote steden kan je van alles krijgen.
ZA staat bekend om zijn braaicultuur (bbquen). Gezellig thuis met vrienden en familie of tijdens het kamperen. Veel vlees op een vuur gemaakt met hout, eventueel pap erbij met saus, salade, maïskolven, knoflookbrood en braaibroodjes(soort tosti). In tegenstelling tot NL wordt hier pas gegeten als al het vlees is bereid. Het wordt bewaard in een grote bak en als alles gaar is wordt het opgediend. Helaas is het vaak dan al lauw, dus wij doen het gewoon op de Nederlandse manier: worstje erop, klaar?, worstje eten, steak erop, steak klaar?, steak eten etc. Tevens hebben we de “bring and braai” waarbij iedereen zijn eigen eten en drinken meeneemt naar degene die je heeft uitgenodigd. Voordelig voor de gastheer/gastvrouw en toch gezellig samen zijn.
Eten is een echte sociale bezigheid. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Schuif aan, pak een bord en eet. Je wordt over het algemeen als gast met open armen ontvangen en verwend.

Wat mis je uit Nederland?
Oude kaas, een patatje van Bram Ladage, rookworst, boerenkool, filet American, drop en mijn man mist vooral de frikadel speciaal met curry.

1 Reactie

  1. Wij hebben met veel plezier bij jullie gelogeerd en van Kim“s kookkunsten genoten. Echt waar, je kookt fantastisch.

    Leuk stuk, had ik nog niet gezien.

    Groetjes,
    Anita

Geef een reactie