Vandaag heb ik iets doms gedaan… Want ondanks al mijn eerdere kook avonturen blijk ik niet in staat de tijd goed bij te houden. Heb ik een mooie appeltaart gemaakt voor het kerstdiner van morgen. Natuurlijk om te presenteren met een heerlijke handmatig geklopte slagroom en wat vanilleijs alleen zoals de titel het al zegt ik had geen timer gezet… Na zovaak dit recept gemaakt te hebben dacht ik dat ik het wel op gevoel zou kunnen doen… Nee dus…

Okee, eerst mijn appeltaart recept want dat is natuurlijk wel leuk om te lezen!

Voor het maken van het deeg:

  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 200 g koude boter
  • 0.5 tl zout
  • 1 ei
  • 2 el ijskoud water

Voor de vulling:

  • 8  appels 
  • 100 g suiker
  • 60 g rozijnen
  • 4 tl kaneelpoeder
  • 2 el custardpoeder
  • 60 g paneermeel

Stappen:

  1. Voor het deeg meng je de bloem met het zout en de suiker.
  2. Snijd de koude boter in blokjes en meng dit samen met de bloem, het ei en het water en kneed het goed door tot een soepel deeg.
  3. Rol het deeg in plastic folie en leg het deeg voor een uur in de koelkast om te rusten.
  4. Neem twee derde van het deeg en bestrooi je aanrecht met bloem. Rol het deeg hierop uit tot een ronde lap van ongeveer 30cm doorsnede.
  5. Vet een springvorm van 24cm in en bekleed de vorm met de lap deeg. Strooi vervolgens het paneermeel over de bodem van het deeg.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden en schil de appels. Snijd de appel in vieren en snij het klokhuis eruit. Snijd vervolgens de partjes appel in dunne plakjes.
  7. Meng de appelplakjes met de rozijnen, suiker en de kaneelpoeder en meng als laatste de custardpoeder erdoor. Leg het mengsel op de bodem en druk het lichtjes aan zodat de appel overal goed verdeeld is.
  8. Rol nu de rest van het deeg uit en snijd er repen van van 1 tot 1,5cm breed en leg ze in kruislings op de appel zodat er een ruitjesvorm ontstaat.
  9. Snijd overtollig deeg weg en druk de repen deeg aan de uiteinden goed op de rand van het deeg.
  10. Bestrijk dan de repen met het ei en bak de taart in ongeveer 1 uur goudbruin.
  11. Laat de taart minimaal 1 uur afkoelen in de vorm voor je de rand van de springvorm verwijderd.

Nog een extra tip bij het maken van dit recept… Zet een timer. Ik gebruik nu een online timer op mijn mobiel. Werkt best goed maar moet natuurlijk nog even een echte kopen. Het gebeurd mij namelijk nooit meer dan ik bovenstaande taart zwart uit de oven haal!