Ipomoea batatas zijn zoete aardappelen

zoete aardappelknol

Ipomoea batatas

 

De zoete aardappel is net zoals de gewone aardappel een wortelknol. De Latijnse benaming voor deze aardappel is Ipomoea batatas. Hij wordt ook uit de grond gehaald maar smaakt anders en zoeter.

Er zijn verschillende varianten van deze soort, die elk een andere kleur kunnen hebben bijvoorbeeld oranje of paarsrood. Deze tropische aardappel groeit in warme gebieden en verschijnt nu ook in onze moestuinen . We gebruiken deze zetmeelhoudende wortel meer en meer in de keuken. De wortelvrucht is vooral in het najaar beschikbaar en op kleinere schaal het hele jaar door.

Vijf weetjes over de zoete aardappel

  • Columbus bracht ons de zoete aardappel vanuit Zuid-Amerika. De knol is duizenden jaren oud en werd en wordt verbouwd in Zuid-Amerika en Azië
  • De wortel is rauw niet eetbaar vanwege gifstoffen
  • Medicinaal is de zoete aardappel ontstekingsremmend, huidherstellend en botversterkend
  • Het is een bijzonder energierijke vrucht (veel koolhydraten) met diverse mineralen zoals calcium, natrium en kalium en de vitamines B en C.
  • Deze aardappel is vanwege de antioxidanten, vitamines en mineralen feitelijk een superfood

 

Zoete aardappel bereiden

De zoete aardappel kun je poffen, koken, stoven, bakken, frituren, pureren en wat al niet meer. Het is vooral een echte basis voor bij de warme maaltijd.

 

zoete aardappel gesneden