Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboek recensie Topchefs en Sake

Topchefs en Sake

Cila van der Endt en David Lindsey

€29,95 Uitgever de Jonge Hond

Door: Smulweb Kookboek recensent Gertrude van de Linden ‘Iedere Sake is in principe niets meer of minder dan de interactie van rijst, gist en water in een uitwisseling tussen de verworvenheden van mens en natuur.’

Met deze bijzonder pure vertaling over de simpelheid en tegelijk complexiteit van deze drank, opent Cila van der Endt haar tweede boek 'Topchefs & Sake'.

Twee jaar geleden schreven journaliste Cila van der Endt en fotograaf David Lindsey hun eerste boek 'Nederland Nieuw Wijnland', een gelijkmatige inhoudsopbouw is ook terug te vinden in deze nieuwe aanwinst van 'Topchefs & Sake'.

Geschiedenis land van de rijzende zon

Topchefs & Sake neemt de lezer mee terug naar de geschiedenis van het land van de rijzende zon, Japan. Van der Endt begint haar verhaal te vertellen bij het allereerste begin: 'De dikke melkwitte brij, die zo werd verkregen door op de nieuwe oogst stevig te kauwen, dit papje uit te spugen en vervolgens drie dagen te laten gisten'. Sake!

Op je netvliezen

Normaalgesproken hangt er rondom de wijnprocessen een soort mysterie, grappig genoeg wordt dit mysterieuze proces ook doorgetrokken in het gehele brouwproces van Sake, zonder druiven maar met rijst! De nieuwsgierigheid naar Sake wordt aangewakkerd bij het lezen van de interessante feiten die het boek biedt, maar Topchefs & Sake zou lang niet zo op je netvliezen blijven staan als de illustraties en foto’s waren weggelaten. Juist de creatieve en kleurrijke aanvulling maakt het boek meer dan een informatief kookboek.

Omdat de Sake inmiddels haar landgrenzen heeft gepasseerd en ook naar West-Europa is gekomen, wordt er juist in Topchefs & Sake ruime aandacht geschonken aan Sake in combinatie met Spijs, en wel door 25 Nederlandse topchefs (o.a. Jonnie Boer, Sergio Herman, Lucas Rive).

De eerste gedachten zijn bij het denken van Sake in combinatie met spijs dat de gerechten sushi varianten zouden zijn, echter het merendeel van de recepturen hebben eerder een Franse dan Oosterse achtergrond.

Hoog niveau

Overduidelijk is het dat alle chefs die hun recepten delen in Topchefs & Sake hun uiterste best hebben gedaan om hun beste kant te laten zien. Alle recepten zijn van een hoog culinair niveau, die zowel warenkennis – als keukenkennis vragen, en welke eerder geschikt zullen zijn voor de professionele kok dan de amateur.

Begeleide sake

Dit is mijn ervaring met: Kreeft, coquilles, knolselderij–verjus & Trendy Sake ‘Karen silk, light & sweet’ (Francois Geurds, Ivy Rotterdam). Zoals bij ieder gerecht is er een begeleide Sake bij gepresenteerd, hoewel deze niet makkelijk verkrijgbaar is. De beschrijving van het receptuur zou voor een leek onleesbaar zijn, veel keukentermen worden gebruikt. (Possioneren, geklaarde boter, beurre monté). Ook was er een rookoven nodig in dit gerecht, om de boter te roken, helaas was ik daarvan niet in het bezit. Jammer, want zeker die subtiele rooksmaak zou goed aansluiten. Het resultaat van het lange koken, was dan ook wel tongstelend!

Goed

Topchefs & Sake is een ware lust voor het oog, de illustraties zijn bijzonder mooi, en laat je ook het typische 'Japanse' gevoel na. Het boek zit goed in elkaar qua opbouw. Eerst de uitleg daarna de praktijk; het proeven van het bedoelde!

Minder goed

In eerste instantie was mijn gedachte bij ontvangst van dit kookboek, de uitgeverij heeft een papierfout gemaakt. Alle bladzijdes zijn gebonden op Japanse bindwijze. Maar als je dit weet kan het ook gezien worden als extra tintje Japan in je handen.

Professional

De recepturen die opgenomen zijn in Topchefs & Sake zijn hoofdzakelijk voor de professionele kok. Daarnaast zijn de meeste hoofdingrediënten niet bij de lokale supermarkt verkrijgbaar. Ook zijn de begeleide Sake’s niet makkelijk verkrijgbaar, maar moet je er echt moeite voor doen om deze in handen te krijgen.

Aanrader?

Voor de wijnliefhebber die verder durft te kijken dan alleen naar een druif is dit boek zeker een aanrader. Het verhaal rondom Sake is een intrigerend onderwerp waar wellicht de komende jaren meer aandacht aan zou worden geschonken, te beginnen bij Topchefs & Sake!

Conclusie: 'Smaakvol kijk- en leesvoer'

Gertrude van de Linden


Home Recepten