Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Smulwebkok Fressnapf test kaas van Delekkerstekaas.nl

Wil je zelf ook kaas bestellen bij Delekkerstekaas.nl, stel dan zelf een kaasplankje samen of probeer eens de Boerenkaas.

Ook kun je de kaasspecialist Adri van Delekkerstekaas op Twitter volgen, zo blijf je op de hoogte van heel veel leuke tips, weetjes en nieuwtjes over kaas.

Fressnapf: Begin december 2013 werd me gevraagd of ik kaas wilde bekijken en testen. Als grote kaasliefhebber hoefde ik daar niet lang over na te denken. Hier wordt er vrijwel elke dag kaas gegeten. Is het niet een plakje op de cracker of op brood dan is het wel op een toastje of zo uit het vuistje bij een lekker glas wijn. Deze kaas was afkomstig van “De lekkerste kaas”. Een online kaaswinkel met ruim 300 soorten lekkere, verse kaas in hun assortiment. Adri den Dekker levert niet alleen aan particulieren, maar ook aan restaurants, bedrijven en instellingen en heeft een winkel in Haarlem. Ik ben me dus gaan verdiepen in dit bedrijf, de service en het assortiment. Toevallig ken ik de eigenaar van dit bedrijf want heb af en toe wel gesprekjes over kaas met hem op twitter (@adridendekker). Ik zei dus tegen Fleur van Smulweb “laat de kaas maar komen”.

Twee dagen later stopte de postbezorger voor de deur en die bracht een grote witte doos van styropor. Met veel plezier nam ik de doos in ontvangst, heb gelijk een mes gepakt en ben hem gaan openen. Uiteraard was ik nieuwsgierig wat erin zat. Plakband doorgesneden, de deksel gelicht en zag daar tot mijn stomme verbazing kaas, veel kaas, die én niet alleen ijskoud, dus zeer goed gekoeld, was, maar ook meerdere soorten. Ook de kaaspapiertjes om de kaas te bewaren ontbraken niet. Mijn kaas was zeer goed verpakt. Harde kaas was gevacumeerd, dus lekker lang houdbaar. Zachte kaas was zeer goed verpakt in vershoudfolie.

In mijn doos zaten de volgende soorten:

- Verse pittige Gorgonzola

- Camembert de Normandie au lait cru

- Morbier AOC

- Jonge Hollandse geitenkaas

- Pecorino Romano

- Chabichou Fermier AOC

Flinke stukken

Het waren géén kleine stukjes, nee het waren flinke stukken. Van alles wat om te proeven van geitenkaas tot schapenkaas en kaas gemaakt van koemelk. AOC is een Frans kwaliteitskeurmerk en dat wil zeggen dat deze kaas een beschermde soort is die uitsluitend geselecteerde boerderijen mogen maken en verkopen. Als je zo kijkt naar de namen van deze kaasjes dan kun je er een heerlijk kaasplankje van maken. Te beginnen bij zacht, de jonge Hollandse geitenkaas leent zich daar prima voor. Ik ben niet zo van de jonge kaas want zit weinig smaak aan, maar geitenkaas heeft wel smaak, veel meer smaak dan jonge Goudse die gewoon is gemaakt van koeienmelk. Lekker stuk kaas en heerlijk romig.

De Pecorino, kennen de meeste mensen ondertussen wel, is niets anders dan Italiaanse schapenkaas. Lekker hard en vooral lekker pittig, smult heerlijk weg bij een wijntje. Ik gebruik het ook wel geraspt over de pastasaus en als topping op hartige taarten uit de oven.

Camembert behoeft nauwelijks betoog want iedereen kent dit Franse, romige, koeienkaasje wel. Ik stond versteld van de smaak van dit camembertje, heerlijk pittig ! In de supers heb je wel huismerken of merken als ‘President’, maar die vind ik niet lekker want er zit amper smaak aan. Dit kaasje komt van een boerderij en je proeft onmiddellijk het verschil met die camembertjes uit de super. Dit was een top camembertje van topkwaliteit. Wij kunnen hier intens van genieten. Kaas op tafel, openhaard aan en wijn erbij.

Gorgonzola is blauwschimmelkaas, wie kent het niet. Geen Franse, maar Italiaanse. Lekker romig en pittig, heerlijk op toast, stokbrood of in gerechtjes. De smaak van deze Gorgonzola (picante) evenaart de alom bekende “Roquefort” uit Frankrijk die is bewaard in grotten met constante temperaturen. In Gorgonzola worden gaatjes geprikt zodat de schimmel kan gaan groeien en dat maakt hem lekker pitti

Chabichou AOC is een Franse, brokkelige, geitenkaas uit het Loire gebied. Ook deze heeft een keurmerk en mag enkel gemaakt worden op geselecteerde kaasboerderijen. Hij is lekker zacht en brokkelig en smaakt iets zurig, typisch geitenmelk. Hele plezierige smaken.

Morbier AOC, ook weer het keurmerk is een Franse halfharde kaas gemaakt in de Jura. Deze kaas is gemaakt van rauwe koemelk. Deze kaas heeft een rode korst en er loopt een ader doorheen. Deze Franse kaas is sterk van smaak en smaakt naar noten. Heel erg lekker.

Genoten!

Enfin om een lang verhaal kort te maken hadden wij dus een ‘goddelijke’ kaasplank waar we tijdens de borrel in de donkere decemberdagen zo voor de kerst heerlijk van gesmuld hebben ! Wij hebben er echt van genoten.

Nieuwsgierig geworden heb ik die hele site (www.delekkerstekaas.nl) doorgeplozen. Wat een kaas, wat een soorten wat een variëteiten. Ik heb veel soorten kaas geproefd in binnen- en buitenland. Ze hebben bijna alles ! Echt indrukwekkend.

Aangezien het vlak voor de kerstdagen was (met die feestdagen gaat er bij ons ook aardig wat kaas doorheen) én ik nog een kortingscode had van een tientje van Smulweb, heb ik het nog eens gedaan. Online bestellen voor 14:00 uur en de volgende dag in huis. Dezelfde perfecte service ! Ik heb wat Hollandse, Franse en Zwitserse harde kazen besteld en een flink stuk “Roquefort”. Heerlijk ! Dit is echt voor herhaling vatbaar en ik ga nog wel vaker bestellen.

Tenslotte wil ik het nog even hebben over de prijs. Als ik al deze kaasjes hier los moet kopen in onze delizaak dan ben ik zeker éénderde meer kwijt dan indien ik ze hier online bestel. Ik hoef niet te wachten en geniet hier ook top service. De meeste prijzen zijn vanaf 200 gram en naarmate het gewicht gaat oplopen treedt de korting in werking. Van sommige soorten koop ik zo een kilo of meer want een kilo kaas is hier na een week op. De stukken die je krijgt zijn nooit kleiner dan het gewicht dat je afgerekend hebt, eerder net ietsje meer. Ook daar heb ik opgelet, maar die kaasjongens snijden zoveel stukken kaas per dag af en kunnen goed het gewicht schatten.

En gemak dient de mens. Ik koop vaker producten online en niet alleen kaas. Ook vis is online te krijgen, exclusief vlees (angusrund), dranken, slijter, wijnhuis en bestel elke maand wel in de webwinkel van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Lekker makkelijk die zware dingen bestellen en alles wordt stipt op de afgesproken tijd bezorgd tot in de keuken! Boven een bepaald bedrag vaak ‘gratis’ service. Bij Adri den Dekker van “delekkerstekaas.nl” heb je de service ‘gratis’ boven de € 40.00 en daaronder betaal je een kleine bijdrage. 4 tientjes aan kaas is hier zo op dus ik maak dan ook dankbaar gebruik van deze service! En heb je vragen dan stuur je een mailtje of een tweet en je krijgt ogenblikkelijk antwoord. Het is dus nog leuk ook. De prijs/kwaliteitsverhouding is geweldig, alles voor een markprijsje en gratis top service. Voor iedereen echt een aanrader en vooral voor de mensen die van lekker houden!

Kijk op http://www.delekkerstekaas.nl/


Home Recepten