Bewaarartikel: De herfst, culinair gezien de mooiste tijd van het jaar; allemaal lekkere inspiratie voor in de keuken

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, de dagen worden korter, het wordt kouder, de bomen gaan kleuren, sommige blaadjes vallen al en over enkele weken gaat de wintertijd weer in. Hier op Smulweb is nu al goed te zien dat mensen anders gaan eten. We zien steeds meer stoofschotels, ovenschotels, stamppotten, quiches, hartige taarten en wintergroenten voorbij komen. Persoonlijk vind ik dit de mooiste tijd van het jaar omdat er op culinair gebied weer zoveel te koop en te proeven is. Wat dacht je van al die lekkere paddenstoelen, de winkels liggen weer vol met stamppot- groente, mooi najaarsfruit en zelfs veenbessen (cranberry’s) heb ik al gezien. Mooi vlees bij de slager en we kunnen zo weer wild krijgen! Vanaf maandag 30 september a.s. komt Lidl al met een wildspecial op de proppen. Ook de visspeciaalzaak heeft de mooiste vis van eigen bodem want in de herfst is de Noordzeevis moddervet en daarnaast zie ik mooie wijnen liggen. Kortom er is weer genoeg te maken, te proeven en te genieten.

Ik heb het vorig jaar, begin oktober, ook gedaan een bewaarartikel gemaakt. Dat bleek echt aan te slaan want het is 200x bewaard. Dit jaar dus weer want het blijkt toch wel in een behoefte te voorzien. Bovendien geeft het mensen inspiratie in hun eigen keuken. Hieronder vind je zo ongeveer het lekkerste wat je in deze tijd van het jaar en de donkere dagen die gaan komen op tafel kunt zetten. Helemaal onderaan dit bewaarartikel nog meer inspiratie. Allemaal lekker van genieten en veel lees- doe- en smulplezier de komende tijd.

Herfst: Stoofpot rundvlees met paddenstoelen in wijn

O la la dit is erg lekker! Ik had nog een enorme berg paddenstoelen over en heb dus stoofvlees gehaald en heb dit heerlijke gerecht bedacht ! Mensen die én van runderstoofjes houden én van paddenstoelen die moeten dit absoluut eens proberen. Dit is echt een geweldige smaaksensatie voor de hele familie! Lekker koken en dan lekker opsmikkelen of op rijst, of met aardappelpuree of met pasta zoals Tagliatelle. Eet er dan nog een bijgerecht bij, zie onder. Zo kom je lekker in de herfststemming en in die van de donkere dagen die gaan komen.

750 gr doorregen sukadelappen
150 gr gerookte spekblokjes
4 grote uien (halve ringen)
2 teentjes knoflook
2 winterwortels
1 bouillonblokje rund
1 bouillonblokje bospaddenstoelen (AH)
1 t provencaalse kruiden
1 t piment
2 kruidnagels
1 e paprikapoeder
5 e Olijfolie
3 e Roomboter
40 gr bloem
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
2 laurierblaadjes
150 gr kastanje champignons
100 gr shiitake
50 gr cantharellen
100 gr oesterzwammen
500 ml gekookt water
500 ml goede rode wijn
1 blikje tomatenpuree (70 gr)
Verse peterselie (fijn gesnipperd)

Snipper uien, pers knoflook, snijd wortel in plakjes, Neem een stoofpan, hapjespan of slowcooker en doe er 3 el boter en 3 el olijfolie in. Goed verhitten. Kruid sucade met peper en zout. Doorregen sucade d.w.z. rundvlees MET vetdraden erin. Dat vet geeft veel smaak af en vinden mensen, vooral kinderen lekker. Braad de lapjes op hoog vuur aan en om en om bruin. Snijden mag, maar hoeft niet. Sucade valt vanzelf uit elkaar en blijft mals. Doe kokend water uit de waterkoker erin, voeg de 2 bouillonblokjes toe tot het vlees net onderstaat. Voeg de uien, knoflook, gerookte spekblokjes, laurierblaadjes, paprikapoeder, provencaalse kruiden, kruidnagels en piment toe. Die smaken gaan in het vlees trekken. Na 2 uur stoven op laag vuur voeg je de wortel en de rode wijn toe (ik heb Côtes du Rhone, rèserve de Bonpas gebruikt, een fles van Gall & Gall van € 8 die er ook uitstekend bij drinkbaar is). Neem nu een kleine koekenpan. Doe er 2 el olijfolie in en braad de paddenstoelen licht aan. Kleine heel laten, grote doormidden snijden. Breng op smaak met peper en zout. Voeg na 2 ½ uur stoven de aangebraden paddenstoelen, de tomatenpuree en bloem toe. Bloem zorgt ervoor dat de saus bindt. Ik heb het bijna 3 uur laten pruttelen totdat het rundvlees uit elkaar viel. Proeven en eventueel nog iets op smaak brengen met peper en zout. Verwijder laurierblaadjes, garneer af met vers gesnipperde peterselie en dien op. Dit is godsgruwelijk lekker en hier zal iedereen van smullen. Lekker met sperziebonen, gewokte spruitjes, rode kool, gekookte aardappels, puree, rijst of op tagliatelle (pasta).

HIER staat de link naar het recept.

Ovenschotel: Prei, gehakt, aardappel, wortel, room, kaas

Mmmm.. lekker, we zijn dol op prei, dit is weer een andere versie, nog rijker gevuld en nog meer smaken. Een heerlijk romig schoteltje wat je desnoods kunt maken voor twee dagen. Hier kun je de hele herfst en winter van genieten.

1 ½ kilo aardappels (vastkokend)
3 dikke stengels prei
1 winterwortel
1 ui
1 teentje knoflook (geperst)
500 gr gehakt HOH
1 bekertje slagroom
1 bekertje zure room
175 gr geraspte oude kaas
1 el paprikapoeder (zoet)
1 tl nootmuskaat
1 el bouillonpoeder
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Boter
Olijfolie

Schil de aardappels, blancheer ze in zout water, laat afkoelen en snij er schijfjes van. Prei wassen en er dunne ringen van snijden. Wortel julienne snijden (reepjes), ui ssnipperen en knoflook persen. Doe wat olie in een pan en een beetje bouillonpoeder en bak ui, prei, knoflook en wortel glazig. Neem dit uit de pan en doe het gehakt erin. Bak rul en breng op smaak met nootmuskaat, paprikapoeder, restant bouillonpoeder, zout en peper. Meng nu slagroom en zure room in een schaal en roer het preimengsel erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Neem een ovenschaal, vet hem in met wat boter en leg de aardappelschijfjes erin. Daarop een deel van het gehaktmengsel met het romige prei mengsel. Stapel dan weer aardappel en de rest van de prei. Herhaal dit stapelproces tot alles op is. Dek af met de laatste aardappelschijfjes. Strooi uiteindelijk een flinke laag geraspte kaas over de aardappels. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden (gas 200 graden), zet de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 30-35 minuten totdat de kaas gaat lopen en bruin is. Het moet allemaal lekker en goed warm zijn. Serveer en smullen maar.

HIER staat de link naar het recept.

Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

Iedereen weet nu wel dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Culinair gezien de mooiste tijd van het jaar. Overal zijn de mooiste producten te krijgen. Deze met recht "hemelse" herfsttaart komt uit een kookboek vol streekgerechten uit een bosrijk gebied. Mensen gebruiken dus alles wat het bos te bieden heeft. Paddenstoelen, noten, wild en zo is deze heerlijke taart ontstaan. Hij is makkelijk te maken, walgelijk lekker, maar best wel machtig. Geniet er maar van.

Voor het deeg:

250 gr bloem
50 gr boter
150 ml melk
2 tl bakpoeder

Voor de vulling:

250 gr cantharellen (of paddenstoelenmelange)
500 gr mager rundergehakt
2 flinke sjalotten
50 gr mager gerookt spek (fijn)
2 teentjes knoflook (geperst)
1 el olijfolie
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper

Voor de topping:

250 gr crème fraîche
250 gr zure room
1 el maizena
4 el mayonaise
200 gr geraspte Parmezaan
1 sjalotje (fijn)
Vers gesnipperde peterselie

Deeg: Alle ingrediënten door elkaar mengen en kneden tot een glad deeg. Bekleed een springvorm van 24 cm met het deeg tot over de rand. Maak nu de vulling. Was de cantharellen. Deze zitten vaak vol zand dus echt kort schoonspoelen en niet borstelen. Sjalotten snipperen, knoflook persen. Olie in een wok doen en knoflook, sjalotten, spek en paddenstoelen snel aanbraden tot glazig. Enkele hele mooie paddenstoeltjes eruit nemen en apart houden. Gehakt toevoegen en rul bakken. Alles mengen en verder op smaak brengen met peper en zout. Nu de vulling in de vorm op het deeg verdelen. Maak tenslotte de topping door crème fraîche, zure room, maizena en mayonaise te mengen in een schaal. Gebruik echt die ene eetlepel maizena. Anders gaat de topping bij het aansnijden lopen en zo blijft het als een taartpunt mooi op het bord staan. Breng op smaak met peper en zout en giet op de vulling in het deeg. Bestrooi de topping gelijkmatig met geraspte Parmezaan. Zet de taart nu in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak hem in 30-40 minuten mooi licht, goudbruin. Garneer de bovenlaag dan verder af met de laatste gesnipperde sjalot, de vers gehakte peterselie en de achtergehouden paddenstoeltjes. Nu is het genieten en smullen! Tip: Om de taart warm te houden laat hem dan staan in de voorverwarmde oven op 70 graden.

HIERstaat de link naar het recept.

Gevulde champignons met feta, gehakt, bacon verdronken in kaassaus

Nou het is weer herfst want dat is wel te merken aan het weer. Dit is een goddelijk hapje wat ertussenin zweeft. De zomer met een overgang naar herfst. Niet alleen dat, nee het is verschrikkelijk lekker! Om alvast in de stemming te komen.

400 gr rundergehakt
6 plakjes bacon
6 portobello`s of 12 reuzenchampignons
1 enorme vleestomaat
100 gr feta
2 bosuitjes
½ bosje verse peterselie
2 bakjes roomkaas met kruiden
1 e paprikapoeder
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper
Boter

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Neem een ovenschaal en vet die in met boter. Paddenstoelen kort wassen en de steel eruit draaien. In de schaal zetten met de holte naar boven. De stelen van de champignons fijn hakken (bewaren dus). Dan gehaktvulling maken. Tomaat fijn hakken. Bos- of lente ui fijn hakken in dunne ringen. Bestrooi met zout, peper, paprikapoeder en gehakte peterselie. Brokkel de feta kaas en meng goed door elkaar met een beetje water. Nu de paddenstoelen goed vullen met dit mengsel, je mag ze best inbouwen. Als ze gevuld zijn leg er dan een plakje bacon over. De kruiden- of roomkaas smelten in een steelpan (langzaam) en rondom de paddenstoelen gieten in de ovenschaal. Dan het geheel in de oven gaar bakken in ongeveer 40 minuten. Eruit halen en afdekken met alu-folie. Echt een godsgruwelijk lekker hapje.

HIER staat de link naar het recept.

Herfst: Entrecôte, gebakken aardappels, paddenstoelen

O la la dit is echt smullen. Gebakken entrecôte of biefstuk met gebakken aardappels, spekjes, gebakken uitjes, kruidenboter en paddenstoelenmelange. In de najaarsweekenden is dit een waar feestmaal. Je bent een half uurtje bezig, maar dan heb je ook wat op je bord liggen.

2 entrecôtes van 200 gr elk
2 grote uien
1 teentje knoflook (geperst)
Zeezout
Zwarte peper vers gemalen
1 t paprikapoeder
1 ½ t knoflookpoeder
1 el peterselie
200 gram wilde paddenstoelenmelange
Scheut rode wijn
Olijfolie
Klont roomboter
75 gr verse kruidenboter
125 gr gerookte spekblokjes
450 gr voorgekookte krielaardappels

Laat de entrecôte op kamertemperatuur komen, erg belangrijk. Snij uien in halve ringen, spoel de paddenstoelenmelange even af onder de kraan, maar niet te lang. Kruid de entrecôtes met peper, zout en wat knoflookpoeder. Doe een klont kruidenboter in de koekenpan (of grillpan) en bak ze (door te blijven bewegen) elk in 2 minuten per zijde bruin. Zo is hij vanbinnen nog een beetje rosé. Leg op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat rusten. Zo blijft het vlees mals. Bak de krieltjes in een andere pan rondom bruin in half olijfolie, half boter. Voeg na 5 minuten de helft van de spekjes en de uien toe en bak mee. Afmaken met zeezout en papikapoeder. Doe in de derde koekenpan (of wok) wat olie en bak de paddenstoelenmelange. Voeg gelijk de andere helft van de uien en de spekjes toe. Als ze flink zijn geslonken afblussen met een scheut stevige rode wijn (Merlot). Breng op smaak met peper en zout en wat verse peterselie. Verdeel alles over voorverwarmde borden en serveer de entrecôte met een klont verse kruidenboter. De entrecôte kun je eventueel ook vervangen door kogelbiefstuk. Echt om van te smullen.

HIER staat de link naar het recept.

Ovenschotel: romige sperziebonen, bacon, kaas, ui

Lekker om zo snel van je sperziebonen af te komen. In de oven ermee en lekker maken. Simpeler kan het niet, maar totaal anders dan dat Hollandse met een klontje boter en wat nootmuskaat. Zelfs een klein kind likt er zo zijn vingertjes bij af met het voordeel dat ze wel opeens boontjes eten en lekker vinden. Dit is simpel, maar een zéér smakelijk bijgerecht. Dit is voor 2 personen.

250 gr sperziebonen
2 el roomboter
1 ui (gesnipperd)
6 plakjes bacon (of ontbijtspek)
3 ½ el mayonaise
3 ½ el zure room (of kookroom)
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper
½ zakje extra belegen geraspte kaas

Oven voorverwarmen op 170 graden. Breng water in een pan aan de kook en blancheer de bonen ongeveer 7 minuten en laat ze goed uitlekken. Smelt boter in een pan en bak de ui glazig tot bijna bruin. Voeg gesnipperde bacon (of ontbijtspek) toe en bak mee tot knapperig. Meng mayonaise, room en kaas door elkaar en breng op smaak met zeezout versgemalen peper. Vet een kleine ovenschaal in en doe boontjes en ui-spek mengsel erin. Roer de saus met de kaas erdoorheen. Bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten mooi af. Een heerlijk bijgerecht, herfstig met een nazomers tintje. Lekker met rösti, gebakken aardappels, rundervinken, slavinken, saucijzen of karbonades.

HIER staat de link naar het recept.

Twee variaties van gevulde champignons, hemels!

Wat doe je als je een overschot hebt aan goedkope champignons? Je kunt er verse, romige champignonsoep van maken of ze licht bakken en verwerken in een maaltijdsalade. Vullen kan ook! Dit is een hemels lekker hapje. Eet zo als borrelhapje, tapas of plaats op een buffet. Zelfs op brood doen ze het goed. Liefde gaat door de maag en dat is dit gerecht. Neem geen goedkope roombrie, daar zit de smaak niet aan. Hetzelfde grapje kun je uithalen met geraspte Parmezaanse kaas en Parmaham (Prosciutto).

1 bak verse champignons
2 el roomboter
3 teentjes knoflook (geperst)
3 el platte peterselie (vers gesnipperd)
4 lente uitjes (fijn gesnipperd)
Zeezout
1 dikke plak boeren brie (zonder korst)
En/of
Parmezaanse kaas
50 gr Parmaham

Champignons schoonmaken en voorzichtig de steeltjes eruit draaien. Smelt boter in een koekenpan, voeg champignons toe met de hoed in de boter. Paar minuten laten garen. Champignons verwijderen en op een bakplaat leggen op bakpapier of in een kleine ovenschaal. In dezelfde pan met de boter peterselie, knoflook en lente ui garen met een klein beetje zout. Snij de korst van de boeren brie af, die is niet lekker. Vul elk hoedje met een stukje boerenbrie en giet er dan het boter/peterselie mengsel over. Zo gaan ze ook mooi glimmen. Zet in een voorverwarmde over, bak ongeveer 15 minuten totdat de boerenbrie (Parmezaan) is gesmolten. Warm opdienen alsof er iets je tong streelt zo lekker.

HIER staat de link naar het recept.

Ovenschotel: krokante, romige spruitjes, kaas, spek

Heel veel mensen denken dat ze géén spruitjes lusten, heel veel kinderen trekken hun neus ervoor op. Spruitjes zijn, door allerlei kruisingen met rassen, lang niet meer zo bitter als vroeger. Als jij ooit de spruitjes zo klaarmaakt als hieronder beschreven dan lust opeens iedereen spruitjes! NB: Dit lekkere recept is voor 2 personen.

500 gr spruitjes
125 ml slagroom
100 gr Gruyère of oude kaas
125 gr gerookte spekblokjes
30 gr paneermeel of broodkruim
Roomboter
Vers gemalen zwarte peper
½ – 1 tl nootmuskaat
Zeezout

Spruitjes wassen onder koud water. Kook ze in een pan zout water beetgaar in ongeveer 15 minuten. Bak spekjes kort uit. Verwarm de oven voor op 230 graden. Kleine ovenschaal nemen en met boter invetten. Slagroom, geraspte kaas en paneermeel in een schaal goed met elkaar mengen. Breng op favoriete smaak met vers gemalen peper en nootmuskaat. Spruitjes laten uitlekken, in de ovenschaal verspreiden met spekjes en room mengsel eroverheen gieten. Leg er nog enkele kleine klontjes roomboter verspreid op. Nu in de voorverwarmde oven zetten en in 15 minuten gaar bakken. Dan kan men smullen.

HIER staat de link naar het recept.

Gekaramelliseerde verse bieten en uien

Er zijn weer volop verse groentesoorten te koop voor weinig. Ik zag op de markt verse bieten liggen. Veel mensen laten ze liggen, maar ik vind ze heerlijk en ze zijn erg gezond. Kopen dus en maak er een leuk bijgerecht van! Als je ze karamelliseert samen met uien heb je een goddelijk bijgerecht. Zo leer je ook de kinderen makkelijk deze groente lekker te vinden. Eet dit met een lekker krokant speklapje en met aardappels, smullen

6 rode/gele verse bieten
3 grote uien
1 el roomboter
2 el suiker
2 el rode wijn azijn
Water
½ t zeezout
¼ t zwarte peper vers gemalen

Neem een pan met wat water en kook de bieten in ongeveer 45 minuten gaar. Laat afkoelen en restjes schil verwijderen. Snij ze dan in sticks of blokjes. Snij de uien in halve ringen. Neem een wok, doe er boter in en wok alles bij elkaar in 8-10 minuten mooi gaar. Nu azijn, kristalsuiker, zout en peper toevoegen en laat inkoken. Voeg 2 el water toe en laat nog 3 minuten gaan. Het geheel glimt nu en is gekaramelliseerd. Erg lekker.

HIER staat de link naar het recept.

Ovenschotel romige, kazige, kruidige broccoli

De broccoli moest op want ik had nogal veel goedkope groente liggen dus heb ik de broccoli ook maar weer eens lekker klaar gemaakt. Het is een ovenschoteltje geworden, maar lijkt ook een klein beetje op een quiche. Twee in één dus en leek me wel grappig. Ik hou van smaak dus heb er weer flair aan gegeven met ui, knoflook, bacon en 2 soorten lekkere, niet te vette kaas. Kortom weer walgelijk lekker smullen. Deze hoeveelheden zijn voor 2 personen !!

1 zak verse broccoli roosjes
4 eieren
½ bakje zure room
Vers gemalen peper
Zeezout
2 uien (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (geperst)
5 plakjes bacon (gesnipperd)
1 el boter
100 gr gruyère (geraspt)
100 gr Parmezaanse kaas (geraspt)

Blancheer de broccoli roosjes kort, enkele minuten in een pan kokend zout water. Doe de eieren in een schaal en meng met de room en breng op smaak met peper en zout. Doe boter in een pan, fruit de ui, de bacon en de geperste knoflook. Neem een kleine ovenschaal en vet die in. Een quichevorm kan ook. Verdeel de gruyère over de bodem, leg daar ui, knoflook baconmengsel op, verdeel er de broccoli roosjes op, besprenkel met het ei-room mengsel en maak het dak af met de geraspte Parmezaanse kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak hem in 30 minuten gaar en mooi lichtbruin. Lekker met wat pasta en een moot gebakken zalm, een biefstukje of een gegrild stukje malse kip.

HIER staat de link naar het recept.

Rode kool met appel (basisrecept)

Zelfs het basisrecept is voor velen al een kunst. Ja, rode kool raakt uit de tijd. We hebben geen geduld meer om hier even de keuken voor in te moeten. De meesten van ons kopen een pot in de super want dat staat voor makkelijk en snel. Misschien weten we gewoon niet hoe het moet. Afijn, hieronder de eenvoudigste beschrijving die gewoon niet kan mislukken.

500 gram rode kool, fijngesneden
3 goudrenetten (als die er nog niet zijn Elstar)
1 tl kaneel
3 kruidnagels
1 grote of 2 kleine laurierblaadjes
Peper
Zout
Allesbinder
3 el bruine suiker
250 ml water

Breng de rode kool in het water aan de kook. Voeg vervolgens de laurierblaadjes, kruidnagels, peper en zout toe. Schil intussen de appels en snijd ze in blokjes. Bestrooi de blokjes met kaneel. Doe de appels bij de rode kool. Voeg gelijk de bruine suiker toe. Laat alles op laag vuur ca. 30 minuten sudderen. Giet de rode kool af en verwijder de kruidnagels en de lauriersblaadjes. Indien nodig kun je de rode kool nog binden.

HIER staat de link naar het recept.

Stevige herfst ovenschotel met rundergehakt, heerlijk!

Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !

750 gr mager rundergehakt
4 ons uien (in halve ringen)
3 teentjes knoflook (fijn)
2 grote winterpenen (julienne)
2 ons fijne erwten (diepvries)
125 gr champignons (in halve plakjes)
2 el tomatenpuree
½ el tijm
½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd)
2 el bloem
75 ml worchestersaus
Olijfolie
1 kilo kruimige aardappels
2 eierdooiers
75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan
Zeezout
Zwarte peper

Doe een paar scheutjes olijfolie in de braadpan. Doe het gehakt er in en rul het even totdat het gaat verkleuren. Breng op smaak met zout en peper. Doe nu de gesneden groente er bij, de champignons, de tijm, de knoflook en de tomatenpuree. Lekker zacht laten worden. Doe de kippenbouillon erbij en de bloem en laat eventjes, al roerend pruttelen totdat het hele mengsel mooi dik en stijf is. Breng verder op smaak met de worchstersaus. Kook tegelijkertijd de aardappelen in zout water. Giet ze af als ze gaar zijn, stamp ze dan fijn, doe de eierdooiers erbij en de helft van de kaas. Nu heb je dikke puree die op smaak is gebracht. Als het gehaktmengsel met de groenten ingedikt is doe het dan in een grote ovenschaal. Dek het af met de net gemaakte puree. Gebruik de rest van de kaas om het dak van de schotel mee te bestrooien. Zo krijg je een heerlijke, smakelijke, krokante korst. Zet hem in de voorverwarmde oven en laat hem in 20-25 minuten goudbruin bakken. Dit is echt vreselijk lekker, gezond en voedzaam, dus smullen maar !
Kooktip: Om er een leuke draai aan te geven laat dan eens de erwten en de wortel weg en voeg 500 gram zuurkool toe. Ook erg lekker voor de mensen onder ons die van zuurkool houden, nu heb je er twee in één recept.

HIER staat de link naar het recept.

Pittige goed gevulde Mexicaanse ovenschotel

Dit is géén recept van mij zelf, maar van een andere, bevriende, Amsterdamse, scheepskok op de grote vaart die helaas enkele jaren geleden is overleden, het heeft doorgegeven en maak ik als het kouder is graag nog wel, iets aangepast, na. Waarom? Omdat je er heerlijk warm van word. Al die smaken en die pittige specerijen, heerlijk! Je raakt er niet alleen verzadigd van, maar hij is ook erg lekker! Probeer zelf maar als je van pittig eten houd.

500 gr HOH of rundergehakt
2 uien, fijn
3 teentjes knoflook, fijn
2 verse tomaten, fijngehakt
1 rode paprika in blokjes
1 blik (of pot) bruine bonen
1 blikje mais
Klein potje olijven
olijfolie
1 t chilipoeder
½ t komijn
1 ½ t paprikapoeder mild
½ groene peper zonder zaad, fijn
Zwarte peper uit de molen
Zeezout (indien nodig naar smaak)
1 el citroensap
½ kopje Mexicaanse salsa of meer al naar gelang hoe pittig
Verse peterselie (gesnipperd)
1 dl Koksroom of zure room
Zakje belegen kaas of wat geraspte romige cheddar

Neem een hapjespan, doe er wat olijfolie in en bak op hoog vuur de uien en de knoflook glazig en het gehakt rul. Voeg peper, zout, komijn en paprikapoeder toe totdat het geheel op smaak is. Voeg nu de bonen en de mais en groene pepersnippers toe en roer door elkaar. Voeg tomaten, olijven en paprikablokjes toe en bak totdat ze zacht zijn. Breng nu op smaak met de salsa en chilipoeder zo pittig als men zelf wil. Doe er tenslotte nog wat zout door indien nodig (even proeven) en de zure- of koksroom. Doe dan alles in een ovenschaal en bedek met kaas. Bak nu af in de oven op 180 graden totdat de kaas goudbruin en gesmolten is. Als het bubbelt is het klaar. Garneer af met wat verse peterselie. Men heeft nu een heerlijke, pittige, Mexicaanse schotel. Smullen maar!

HIER staat de link naar het recept.

Heerlijk Mediterraan stoofpotje met rundvlees en groente

Ik wilde eens wat anders maken en had nog mooi vers rundvlees liggen en heb er, met wat er verder nog aan lekkere verse ingrediënten in de koelkast lag, dit heerlijke stoofpotje mee gemaakt. Lekker aan de slag, proeven en experimenteren met smaken. Beetje Fusion, beetje invloed van de Franse, Italiaanse en Spaanse keukens, kortom alle smaken rond de Middellandse zee. Ook dit zelf ontwikkelde recept was een enorm succes! Al die heerlijke smaken, hartstikke vers en uiteraard super gezond. Probeer het zelf maar en zal je absoluut niet tegenvallen. Dit recept is uitermate geschikt voor de slowcooker.

1 kilo doorregen runderlappen
125 gr magere gerookte spekblokjes
1 gele paprika
1 rode paprika
3 uien
4 teentjes knoflook
1 klein Spaans pepertje (zonder zaad)
250 gr verse champignons
1 stengel bleekselderij (halve ringen)
Zeezout
Zwarte peper
1 ½ t basilicum
1 t rozemarijn
1 t dragon
1 t tijm
1 t oregano
2 el vers gesnipperde peterselie
50 gr boter
3 el olijfolie
½ el balsamico azijn di Modena I.G.P.
½ bakje cherry tomaatjes (gehalveerd)
1 dl stevige rode wijn (Tempranillo)
200 ml warme runderbouillon
2 el bloem

Snij het rundvlees in blokken, kruid het met wat peper en zout uit de molen en haal door een bord met bloem. Zo schroeit het mooier en sneller dicht en blijft het vlees mals. Snij de groente in blokjes, de champignons in plakjes, snipper de knoflook, het kleine pepertje en de peterselie fijn (deze even apart zetten).
Doe boter en olijfolie in een hapjespan of braadpan met deksel, laat smelten, voeg beetje bij beetje de blokjes vlees en spek toe en roerbak ze rondom bruin. Op het laatste fruit je de ui en knoflook even mee totdat het glazig is. Dan afblussen met de wijn (ik gebruikte Tempranillo, stevige Spaanse wijn op hout gerijpt). Dan de warme runderbouillon erover gieten totdat het net onder staat, cherry tomaten toevoegen, gedroogde kruiden, selderij en het pepertje gesnipperd toevoegen Al die smaken krijgen de kans om lekker in dat vlees te trekken. Tenslotte de champignons en paprikablokjes toevoegen en lekker 3 uur laten pruttelen. Zorg er wel voor dat het niet droog komt te staan, voeg desnoods nog wat bouillon toe. Nu heb je botermals gekruid rundvlees met een heerlijk gestoofd groentenprutje. Even proeven en eventueel nog wat op smaak brengen met een klein beetje extra zout. Als de saus iets te dun is eventueel al roerend nog wat binden met wat maizena of een klein beetje extra bloem. Je krijgt dan een mooie gladde saus. Echt heel lekker dit ! Eet smakelijk ! TIP: de volgende dag is het gerechtje nog veel lekkerder en is ook prima in te vriezen.

HIER staat de link naar het recept.

Heerlijke romige bospaddenstoelensoep (herfst soep)

Het najaar is nu echt aangebroken en ik zie weer overal de meest heerlijke paddenstoelenmelanges liggen. Zo was ik vanmorgen vroeg bij de groenteboer en dat zag er zo lekker uit dat ik het niet kon laten liggen. Duur was het ook niet daar er momenteel volop verse aanvoer is aldus de groenteman. Ik kwam dus terplekke op het idee om er begin van de middag een heerlijke, royaal gevulde, bospaddenstoelensoep van te maken. Nou het was niet lekker, maar werkelijk zalig ! Dit is genoeg om met 2 personen het hele weekend van te genieten. Bovendien is dit een heerlijke "opkikker" want je krijgt het er lekker warm van en het geeft energie. Succes !

75 gr kastanjechampignons
75 gr shiitake
75 gr oesterzwammen
75 gr cantharellen
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
Bosje verse peterselie (blaadjes snipperen)
Handje gesneden bieslook (ter garnering)
Zwarte peper uit de molen
Zeezout
50 gr roomboter
50 gr bloem
Halfvolle melk
1 ½ el creme fraiche
Heet water en 2 runderbouillon tabletten
(Eventueel wat maggi voor wat extra pit)

HIER staat de link haar het recept.

Mijn allerlekkerste "draadjesvlees" met een twist

Het is er weer de tijd voor want de herfst heeft zijn intrede gedaan. Het is puur kouder buiten, het is al vroeg donker en kon mooie sucade krijgen dus wat doe je dan? Dit is een vreselijk lekker draadjesvleesrecept met net een beetje extra. Dat komt de smaak van je vlees alleen maar ten goede en geeft een verrukkelijk smakende saus ! O ja en de volgende dag smaakt het nog veel lekkerder, maar je kunt het ook prima invriezen.

1 kilo runderriblappen of sucadelappen
8 grote uien (in halve ringen gesneden)
125 g grote verse champignons (in plakjes)
100 g roomboter
2 el olijfolie
Zeezout
Zwarte peper uit de molen
bloem
350 ml runderbouillon
1 blikje tomatenpuree
1 ½ el zongedroogde tomaten
5 gekneusde jeneverbessen
Handje gekneusde kruidnagels
3 laurierblaadjes
1 el suiker
Scheut witte wijn azijn

Als je sucade of runderriblappen koopt kies dan het vlees waar ook wat vetrandjes doorheen lopen. Ik zeg het omdat ik vind dat daardoor het "eindproduct" alleen maar lekkerder wordt ! Neem de lapjes vlees en smeer het in met peper, zout en wat bloem. Neem een dikke braadpan of grote hapjespan, doe de boter er in met een scheut olijfolie en braad de lapjes aan alle kanten bruin. Haal ze er dan even uit en leg ze op een bord. Doe nu de uien er in en braad die aan totdat ze mooi glazig worden. Nu voeg je het vlees weer toe. Doe de runderbouillon er bij zodat het vlees net onder staat. Voeg dan de jeneverbessen, de kruidnagels en de laurierblaadjes toe. Voeg dan ook de tomatenpuree, de zongedroogde tomaatjes en de champignons toe. Laat het nu op heel laag voor minimaal 2 uur door sudderen. Na 2 uur voeg je de suiker en de azijn toe. Laat het nu nog een uur door sudderen. Als de saus te dun is (bijna onwaarschijnlijk want kookt in) doe je er nog wat bloem bij. Even proeven en misschien nog wat meer op smaak brengen met een snufje peper en zout, maar doorgaans is dit niet nodig. Verwijder de laurierblaadjes en zet op tafel en smullen maar weer !

HIER staat de link naar het recept.

En deze echte klassiekers die mogen natuurlijk niet ontbreken

Mijn versie van boerenkool stamppot met rookworst, heerlijk!

Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets "eenvoudigs" is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dusÂ…. Hele najaar en winter lekker van genieten.

2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr
8 grote iets kruimige aardappels of 9 – 10 kleintjes
3 grote uien (gesnipperd)
250 gr gerookte spekreepjes of blokjes
Flink wat olijfolie
1 el zongedroogde tomaatjes
1 bouillonblokje rund
Zeezout
2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten

Schil de aardappels, snij ze in flinke partjes en was ze. Doe ze in een grote pan met flink wat water, bouillonblokje en wat zeezout en breng aan de kook. Als het gaat koken dan doe je die twee zakken boerenkool er bij, beetje aanstampen met je hand. Dit laat je royaal 20 – 22 minuten langzaam koken. Zet ook in een andere pan ondertussen de verse rookworst op en laat die langzaam warm worden. LET OP: niet laten koken want dan barsten ze en lopen al die heerlijke sappen weg. Stoppen met verhitten bij 80 graden en dan gebeurt er niks. Neem een koekenpan en vul de hele bodem met een dun laagje olijfolie. Doe de spekblokjes en de uiensnippers er in. Lijkt vrij veel, maar slinkt. Al roerend lekker laten uitbakken. Na 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes er bij en dit mengsel krijgt nu een heerlijke diep warme, romige, smaak. Dan aardappels met boerenkool boven de gootsteen goed afgieten. Neem een mixer of stamper en stamp het ruw fijn. Voeg nu het mengsel uit de koekenpan toe met de olie en mixer of stamp het goed fijn en door elkaar. Juist door de olijfolie (met die smaken) wordt het smeuig. Je ziet om het af te maken komt er geen melk of boter meer aan te pas! Dit is heel veel keren lekkerder en olijfolie is plantaardig en zijn gezonde vetten! Proef nu even en je ziet dat je een heerlijke stamppot hebt met een diep warme smaak. Als je het nog smeuiger wilt dan giet je er gewoon wat olijfolie uit die fles bij, maar dit is veelal niet nodig. Leg nu de rookworsten op een groot bord of plank en snij deze in plakjes. Serveer deze er bij. Ik ben misschien royaal, maar reken ½ worst p.p. en vaak eet ik nog meer. Smullen maar !

Tenslotte nog even wat over rookworst. Er zijn er zoveel en elke super heeft wel zijn huismerk, maar al die vieze voorverpakte dingen die vind ik niet te vreten. Ik was vroeger al beter gewend. Wij hadden altijd top rookworst van een ambachtelijke slager, maar die is ook al gestopt. Sommige Hollanders zweren bij Unox, maar ik vind ze ronduit smerig. Goede rookworst is de eigengemaakte van elke keurslager en in AH heb je de Veluwse rookworst (bij Plus de verse van Gijs). Prijs € 2,79. Dat is een ambachtelijke worstmakerij annex rokerij op de Veluwe en die smaken verdraaid goed! Als laatste adviseer ik de alom vertrouwde HEMA worst, wie lust die nou nietÂ…. Is van alle standaardworsten ook de best geteste qua smaak (kassa vorig jaar). Zo kun je het hele seizoen genieten van je stamppotje of erwtensoep of als je smaakvolle rookworst wilt eten.

HIER staat de link naar recept en foto’s.

Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

Boeuf Bourguignon was vroeger gewone dagelijkse boerenkost, maar ondertussen is het pure haute cuisine. Dit stoofgerecht wordt wereldwijd veel gegeten en wordt erg goed gewaardeerd. Deze is wel heel lekker, maar dat komt door de saus. Ik doe net even wat meer zodat het nog lekkerder wordt. Wel is van belang dat je goede wijn gebruikt zoals bijvoorbeeld Merlot, rode Macon of een Bourgogne. Dit is krachtige rode wijn en geeft dus veel smaak af en dat is bij dit stoofgerecht nou net de bedoeling. De cognac geeft de saus een extra lekkere twist. Probeer zelf maar en dan praten we wel verder.

1 kg magere riblappen, in blokken
250 gr. zilveruitjes
4 teentjes knoflook, fijn
250 gr. gerookte magere spekreepjes
1 grote winterwortel in stukken
400 gr champignons in plakjes
4 stengels bleekselderij in partjes
Bosje peterselie (gesnipperd)
3 el bloem
4 dl rode wijn (zie boven)
2 flinke scheuten cognac
4 dl runderbouillon
2 takjes verse tijm
3 laurierblaadjes
50 gr roomboter
Zeezout
Zwarte peper uit je molen

Doe de boter in een grote pan en verhit. Fruit hierin de zilveruitjes, de knoflook en spekblokjes aan. Uit de pan halen en bewaren. Braad nu het vlees rondom bruin, voeg dan de selderij en de wortel toe en bak die even 3 minuten mee en voeg royaal zout en peper toe. Strooi de bloem er over en bak nog even goed. Giet nu de bouillon, de cognac en de wijn er bij, de helft van de peterselie, de tijm en laurier. Laat nu 1 ½ uur lekker sudderen. Wees niet bang voor alcohol want die verdampt. Bak nu de champignons lichtbruin, haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan (die hebben hun smaken afgegeven) en doe nu de zilveruitjes, spekblokjes en de knoflook bij het vlees. Laat het nu nog 30 minuten lekker doorsudderen. Het is nu wat ingekookt en je hebt een heerlijke haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Af garneren met restant van de gesnipperde peterselie blaadjes. Smullen maar want dit is vreselijk lekker!

HIER staat de link naar het recept.

Indonesische rundvlees hachee uit de wok !!

Runderstoofvlees blijft lekker, maar deze is wel verschrikkelijk lekker ! Ik had hem stiekem al eens gemaakt want wilde hem eerst zèlf proeven en door ontwikkelen tot wat lekkers. Daar het qua smaak een enorm succes was deel ik hem nu met een ieder. De schaal was dus gewoon leeg, op, zo lekker. Dit is een uitstekend bijgerecht bij een rijsttafel, nasi, bami, witte rijst, mihoen, zoetzure of pittige groente en ook lekker bij een gekookt krieltje met een tintje of neem zelf wat je lekker lijkt. Dit gaat ook uitstekend in de slowcooker voor de mensen die deze hebben. Probeer maar, ik hoor het wel hoe het was.

1 kilo doorregen sucade of runderlappen
4 teentjes knoflook (geperst)
3 uien (gesnipperd)
1 klein rood pepertje (fijn zonder zaad)
½ el citroensap
100-150 ml warme kippenbouillon
2 t djinten
1 t laos
1 ½ t djahé
1 t piment
1 t kurkuma
2 el ketjap
1 el sherry
1 el lichte sojasaus
½ el hoisin
1 t sereh
1 t ketoembar (of verse koriander)
Klein snufje zeezout
3 el (wok)olie

Neem het rundvlees, laat het op kamertemperatuur komen en snij het in niet al te kleine blokjes. Snipper de uien, pers de knoflook. Neem een flinke wok en laat deze flink heet worden. Doe er dan wokolie of zonnebloemolie in. Deze is dan gelijk heet. Neem vooral géén olijfolie want die gaat vreselijk walmen daar deze niet geschikt is voor hoge temperaturen. Doe de blokjes rundvlees erin en wok ze snel, in porties, aan alle kanten bruin. Zo blijven de sappen in het vlees bewaard en blijft het mals. Voeg ui, pepertje en knoflook toe en wok even mee. Nu de sauzen, ketjap, mierzoete soja (toko of AH), hoisin en sherry en wok goed door elkaar. Voeg nu de overige kruiden en specerijen toe. Blus tenslotte af met warme kippenbouillon (water uit waterkoker) want de wok mag niet afkoelen totdat het net onderstaat en laat dan lekker op heel laag vuur 2 ½ – 3 uur doorpruttelen totdat het vlees boterzacht is geworden en alle smaken zijn ingetrokken. Af en toe even proeven en eventueel nog wat bijvoegen aan specerijen totdat je vind dat de smaken kloppen want dat is bij een ieder verschillend. De heerlijke saus zal wat inkoken dus zal vanzelf wat dikker worden. Als het te dun is eventueel binden met een ½ el maizena, maar dat is alleen nodig als je teveel bouillon hebt gebruikt. De smaak van vlees en saus zijn ietwat zoet/pittig, erg lekker! Serveren met je andere gekozen bijgerechten, lekker tafelen en smullen maar! Kooktip: kook nooit zonder zélf te blijven proeven! Lekker bij bami, nasi, witte rijst, mihoen, kriel, zoetzure groente, atjar, hete bonen of chinese kool, komkommersalade (met koriander).

HIER staat de link naar het recept.

En HIER vind je nog veel meer HERFST inspiratie.

En HIER vind je (maaltijd)soep inspiratie.

En HIER vind je verschillende inspiraties met Hachee.

En HIER vind je volop “ovenschotel” inspiratie.

En HIER vind je al mijn MOSSELEN inspiratie, want die worden in de maanden met de "R" ook volop gegeten.

En HIER vind je QUICHE inspiratie.

En tenslotte HIER vind je de leukste en lekkerste stoofjes.

Allemaal een hele fijne herfst.

21 Reacties

  1. Zo Alex, dat zijn heel veel lekkere recepten bij elkaar, ik heb het bewaard en bedankt voor het delen. Groetjes, Louise

  2. Hoi Alex,
    Bedankt voor dit artikel. Ga er zeker gebruik van maken.
    Groetjes, Ina

  3. Dit ga ik zeker bewaren staan veel heerlijke recepten in. Bedankt Alex.
    Groetjes Hanny

  4. Alex, dit zijn stuk voor stuk heerlijke gerechten en onwijs bedankt voor je prachtige artikel! Dank je wel!!! Groetjes, Adeline

  5. Wat ben ik hier blij mee!! Dank je wel Alex
    Lieve groetjes Marijan

  6. Grote klasse Alex. Dank je wel voor dit prachtige artikel met heerlijke recepten. Natuurlijk bewaar ik het. groetjes ruth

  7. Hoi Alex wat heb je weer een mooi artikel gemaakt. En wat fijn dat je het met ons wil delen. Ik heb al genoeg recepten gezien die ik wil maken.
    Dank je wel. Groetjes Joyce

  8. Wat ziet dat er allemaal weer lekker uit Alex! Dank je wel voor het delen. Ik kan deze herfst voorlopig weer vooruit met lekker kokkerellen. Groetjes,
    Heleen

  9. Hoi Alex, bedankt voor dit fijne artikel dat ik natuurlijk onder handbereik wil hebben. Ik zal het de eerste tijd zeker vaak inkijken. Groetjes, Hermien

  10. Bedankt Alex, je hebt weer goed je best gedaan. Staan lekkere recepten in.
    Groetjes, Petra

  11. estherbakermans

    29 september 2013 at 11:15

    hallo alex voor mij hoeft het geen herfst te zijn om deze lekkere recepten te maken ik hou er ook met mooi weer van het is gewoon te lekker wij genieten er dan ook het hele jaar van het is wel dat de geuren in de herfst /winter gezellig in huis blijven hangen zalig dus dank je wel voor jou recepten ik kook ze graag gr esther

  12. Dank lieve Alex! Wauw wat een hoop lekkere recepten! Dank voor deze verzameling!

  13. ronaldvermeulen

    29 september 2013 at 09:50

    Laat het zonnetje nog maar even blijven, maar fijn deze bundeling van recepten om mee te nemen

  14. Veel inspiratie dus ik heb je artikel meegenomen. Fijn weekend Alex, groetjes Hanneke

  15. lekker herfst, bedankt

  16. Wat een geweldig artikel! De herfst is wat koken betreft wel mijn favoriete seizoen, dus ik kan me gaan uitleven. Ik ga dit artikel er nog vaak bij pakken denk ik, bedankt!

  17. Laat de herfst maar komen…; heerlijke recepten Alex

  18. Meegenomen maar natuurlijk!

  19. heerlijk Alex, laat de kou maar komen!

  20. Alex wat een HEERLIJK artikel. Zo krijg ik echt zin in de herfst
    Bedankt groetjes Wilmie

  21. Ik heb het meegenomen en ga er eens op mijn gemak voor zitten om er lekker tussen te snuffelen.
    Dank je wel, groet, Agnes

Geef een reactie