Nederlander kiest massaal voor goedkoopste vis; zijn Pangasius en Tilapia wel zo gezond, de nieuwste feiten op een rij

”Toevallig las ik vorige week in één van mijn vakbladen over de beroepsvisserij dat Nederlandse consumenten in 2012 helaas weer minder vis aten. Erg jammer want vis is eigenlijk een “must” om te eten om gezond te blijven en bovendien is het lekker. Echter bijna heel Nederland kiest dan massaal voor de allergoedkoopste vis. 80% hiervan wordt gekocht in de supermarkten en dan betreft het voornamelijk Pangasius en Tilapia filets of moten (diepvries)Zalm en zoute Haring. Over de eerste twee wil ik het nog eens hebben. Onlangs kreeg ik een Franstalig artikel onder mijn neus betreffende nieuw wetenschappelijk onderzoek en die feiten zijn, bovenop wat we al wisten, zéér verontrustend. Ik zal in dit artikel bewust géén namen van bedrijven noemen en wel om het artikel zo neutraal mogelijk te houden. Helaas zie ik hier nog geregeld recepten voorbij komen met veelal lovende reacties, maar soms ook kritische. Mensen denk toch om je eigen gezondheid denk ik dan”

Consumenten gaven het afgelopen jaar het meeste geld uit aan gerookte zalm, maar aten in totaal zo′n 3% minder vis dan in 2011. Het aandeel vis is – binnen het segment vlees, pluimveevlees en kant-en-klare maaltijden – licht gegroeid tot 2012. Zo blijkt uit de thuisconsumptiecijfers vis, schaal- en schelpdieren van onderzoeksbureau GfK. In totaal kochten we 56 miljoen kilo vis, schaal- en schelpdieren voor een bedrag van 526 miljoen euro. De belangrijkste aankoopplaats voor vis is de supermarkt, waar inmiddels 80% van de totale hoeveelheid wordt verkocht.

Volgens marktonderzoeksbureau GfK is de invloed van de recessie duidelijk terug te zien in de thuisconsumptie van vis, schaal- en schelpdieren. Yvonne van Bakel van GfK: “De Nederlander heeft in 2012 minder vis op tafel gezet dan in het jaar ervoor en heeft een duidelijke keuze voor goedkopere vissoorten gemaakt, zoals bijvoorbeeld diepvriesvis in plaats van verse vis.” We aten in 2012 gemiddeld 3,42 kilo vis per jaar, terwijl dat in 2010 nog 3,55 kilo was. Deze volumedaling kan vooral worden toegeschreven aan een daling van de consumptie van schaal – en schelpdieren.

Jonge huishoudens kiezen minder vaak voor verse vis thuis op tafel. ′Gemak′ lijkt naast de ′hand op de knip′ een verklaring te zijn voor het consumptiepatroon. Thuis op tafel bleek de meest gekochte vis de visstick, gevolgd door tonijn uit blik en pangasius uit de diepvries. Wat betreft de bestedingen werd het meeste geld uitgegeven aan gerookte zalm, haring en verse zalm.

Direct na het salmonella-incident met gerookte zalm was vanaf de eerste week van oktober in 2012 een forse daling van de verkoop van gerookte zalm te zien. Na ongeveer vijf weken steeg het aantal kopers weer. De verkopen herstelden zelfs zo goed, dat de totale thuisconsumptie van gerookte zalm in 2012 zelfs hoger uitviel dan in 2011.

Het is bekend dat verse vissoorten vaak buitenshuis worden gegeten, onder meer vanwege het gemak en de drempel tot zelf bereiden. Ook wanneer een van de gezinsleden geen viseter is, wordt dit thuis aan tafel gemeden en kiest de visliefhebber dit van de menukaart buitenshuis. De onderzoeksresultaten van visconsumptie buitenshuis zullen later dit jaar verschijnen.

Nieuw Frans onderzoek naar Pangasius

Als we de onderstaande advertentie moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasius niet zo gezond is als het lijkt. Lees in het onderstaande, vertaalde, op Franse onderzoek gebaseerde artikel de waarheid over het kweken van panga of pangasius tot de pangafilet in het vriesvak van de supermarkt.

Gekweekte Panga vis wordt met urine gevoed

‘Verse goedkope vis!’ Dit is te lezen in een advertentie van een Franse supermarkt. We hebben het hier over pangafilet (ook bekend als Pangasius, Vietnamees rivier de schoenmaker, Basa Vis en Witte Meervallen). Ik voel mij verplicht om u te informeren over de gevaren van deze vreemde vis. Iets wat ik onlangs zelf ontdekte.

Pangafilet met Gif

Is pangafilet giftig en slecht voor je gezondheid? Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa. De (Franse) consument smult van deze vuile goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong. Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er schuilt een enorm gevaar achter deze vis. Ik wil niet zeggen dat er geen problemen met andere levensmiddelen, zoals varkensvlees en andere vleessoorten, zijn. Het enige wat ik wil is een punt maken over deze bijzondere vis en ik hoop dat u zal nadenken voordat u in de toekomst een pangafiletje uit het vriesvak vist.

Hier een aantal feiten over Panga die het vermelden waard zijn:

1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.

2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.

3. Panga’s zijn (voor en het weglaten) verwoestend voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in (in weglaten) Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru (later meer hierover), hun hormonen (die worden geïnjecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China. (later meer hierover)

4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in een bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving. Het lijkt een beetje op de wijze hoe de gekke koeien destijds werden gevoed (koeien werden gevoed met koeien, weet je nog?) De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuurÂ… ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

5. Panga’s worden dus geïnjecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.

6. Je krijgt waarvoor je (voor weglaten) betaalt. Laat u niet verleiden door de waanzinnig goedkope prijs van panga’s. Is het de moeite waard om (te weglaten) je gezondheid op het spel te zetten?

7. Kopen van panga´s ondersteunt de gewetenloze, hebzuchtige bedrijven die zich geen zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van de mens. Ze zijn alleen bezorgd over de verkoop van zoveel mogelijk panga´s aan nietsvermoedende consumenten.

8. Het eten van pangafilet zal u ziek maken. Als (om redenen in 1. hierboven) u nog niet meteen ziek wordt (braken, diarree als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging) dan kan ik u feliciteren: u heeft een ijzeren maag! Maar je hebt altijd nog een behoorlijke berg gif in je lichaam gekregen.

Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan panga´s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in (een en het weglaten) dierenvoedsel. (Waarschuw uw honden en katten!)

Pangafilet die in Frankrijk in de supermarkt ligt is overigens ook in Nederland te vinden. Wil je een gezond alternatief voor pangafilet etc. , dan kun je het beste, qua prijs, koolvis of schol op het menu zetten.

Hier kan men het originele ARTIKEL lezen in de Franse taal. De foto’s die daar te zien zijn die zijn ronduit schokkend.

Nog meer verontrustende feiten over vis, schaal- en schelpdieren die je in elke supermarkt ziet liggen en daar gekocht worden:

Aan dure garnalen wordt water toegevoegd, maar ook de goedkope Pangasius kan tot 44 procent vreemd water bevatten.

In maart 2012 werd er op de Duitse tv (NDR 1) in het programma Markt aandacht besteed aan ‘de trucs van de visproducenten’. Er wordt water toegevoegd aan visproducten, om deze zwaarder te maken en ze dus voor meer geld te kunnen verkopen. Om de opname van water te vergemakkelijken worden hulpstoffen als citroenzuur en fosfaten gebruikt, wat vaak niet op het etiket staat.

Zeker een kwart van de visproducten op de Duitse markt zou zo behandeld zijn. In het programma werden Pacifische schol, garnalen (onder andere van Iglo) en pangasius getoond, waarbij bij de dure garnalen tot 18 procent vreemd water werd aangetroffen en in een verpakking pangasius maar liefst 44 procent.

Te gast in het programma was ook levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova (hier geïntroduceerd als ‘Doktor Panga’), die van mening is dat er overtredingen worden gemaakt ter wille van meer winst, en dat de klant misleid wordt. Velzeboer verwacht dat dit ook in Nederland opgepikt gaat worden door de media.

Visproducenten zelf maken er onderling geen geheim van en tonen in wervingsvideo’s hoe ze te werk gaan om water toe te kunnen voegen, met tumblers, waterbaden en injectienaalden.

Hier kun je de reportage uit maart 2013 bekijken. Sommige beelden zijn schokkend.

Dit zijn dus ook producten die bij ons, bij bepaalde grootgrutters, te koop zijn en nadat ze zijn ontdooid ook als zogenaamd “vers” in de aanbieding zijn.

Vorig jaar in mei 2012 heb ik er ook al kritisch over geschreven in dit ARTIKEL en in dit ARTIKEL.

De vraag is nu weer: Heb jij nu nog trek in die rotzooi na het lezen van dit artikel betreffende de nieuwste stand van zaken? Hieronder kan men uiteraard reageren. Hoe meer reacties hoe beter.

HIER kun je het artikel ook lezen, Sector visserijnieuws.

24 Reacties

 1. Dank je wel dat je al deze info weer eens zo duidelijk op een rijtje hebt gezet. Het geldt voor vlees en voor vis: de prijs moet ergens betaald worden. Heb altijd al een "natuurlijke"afkeer voor tilapia en panga. Als je nadenkt kan het niet. Voor mij ( achterhoek) speelt ook het aspect verkrijgbaarheid een rol. Viswinkels komen niet altijd verder dan gebakken kibbeling en consorten.

 2. Je gaat aan het feit voorbij dat je het gebrek aan smaak koppelt aan de chemicaliën, die op niet eerlijke wijze aan deze vis worden toegeschreven.
  Afgezien dus van dat er geen chemicaliën gebruikt worden, althans niet meer of minder als aan de europese vis, heeft smaak niets met chemicaliën te maken.
  Ik persoonlijk vind het ook een redelijk smakeloze vis.

 3. @robgoldsteer, geld eigenlijk ook voor eigen gekweekte groenten, mijn schoonouders hadden altijd een stuk land, de groenten waren heel erg smaakvol en aardappelen was zonde daar zout op te doen. Dat is ook de reden waarom ik dit jaar zelf ben gaan tuiniere, omdat ik de smaak van echte verse groente, ondanks het werk mis.

 4. @robgoldsteer ik kan behoorlijk goed koken en mijn man is beslist niet kieskeurig maar veel smaak zit er niet aan panga, dat valt ook niet op te vangen met kruiden of wat dan ook. Voor een paar maanden geleden ontdekte ik een boerderij winkel met eigen slacht, het verschil met het vlees wat ik uit de supermarkt haalde voorheen is enorm, ik vind wel dat opfokken ten koste van de kwaliteit gaat. Kijk maar naar kipfilet is ook z`n voorbeeld , kipfilet van slechte kwaliteit smaakt ook heel anders dan de betere kipfilet.

 5. @ LindaQu het kraak nog smaak hebben heeft natuurlijk niets met de beschuldiging dat deze vis onder de chemicaliën zit, wat dus niet waar blijkt de zijn, te doen te hebben.
  Er zijn genoeg andere vissoorten of producten waar ook smaak nog kraak aan zit.

 6. Ik heb 2 keer pangafilet klaargemaakt, waarna mijn man mij vriendelijk verzocht deze nergens naar smakende vis nooit meer te bereiden. Na het lezen van dit artikel begrijp ik des te meer waarom deze vis kraak noch smaak heeft. Hetzelfde euvel over de volksgezondheid is de reden dat ik geen paardevlees bereid, paarden die geslacht worden kunnen vol medicatie zitten, daar wordt geen toezicht op gehouden. Ik vind het heel moeilijk om eerlijk eten tegen een betaalbare prijs te vinden. Koolvis vind ik als vis een goed alternatief, en ik koop mijn vlees bij een boerderijwinkel die een keurmerk heeft. Je proeft het verschil met het vlees uit de winkel terwijl de prijs lager is.

 7. Een van de voorname bronnen van kritiek is IJsbrand Velzenboer voedingsmidellentechnoloog kantoor in Raalte.
  Hij is in Vietnam onderzoek gaan doen in 2009-2010 en terug in Europa heeft hij de monsters die hij had genomen laten onderzoeken bij NVWA (nederlndse voedsel en waren autoriteit) die konden geen stoffen vinden die de gezondheid in gevaar kon brengen.
  Echter Velzenboer ging door met zijn missie die niet gespeend was van eigenbelang, omdat hij zijn geld verdiend met opdrachten uit de nederlandse visserij sector, en hier komt weer die goedkope prijs van de panga om de hoek kijken.

 8. Klinkt misschien naief maar na de uitzendingen op t.v. over de Urker vissers en de Hollandse vissers kies ik voor "traditionele" vis. (heb ik trouwens altijd gedaan) Ik heb nog nooit de hierboven beschreven vissoorten gegeten kan er geen oordeel over vellen maar ben wantrouwig naar nieuwe soorten waar nog niet zoveel over bekend is. Bij de keuringsdienst van waren worden regelmatig onderzochte items tegen het licht gehouden waar ik na de gevonden conclusies toch wel vanop kijk.

 9. Hallo Alex,
  Ik ben dus wel iemand die de pangafilets zeker 1 keer in de week klaarmaakte , maar ik ben ERG GESCHROKKEN van jouw artikel !!
  Ik ga het ZEKER NIET MEER gebruiken en op zoek naar verse vis.
  Dat er met het vlees erg veel gerommeld wordt , wist ik wel ( vandaar dat ik meestal ook biologisch vlees koop ) maar ik dacht dat als je Pangafilets koop met een keurmerk , het wel verantwoord was.
  Bedankt voor je artikel.groetjes, Hedy

 10. Nu is het wel grappig dat de Volkskrant op 3-4 j.l meld dat er met de Panga niets mis is, maar dat er een wereld wijde hoax tegen deze vis is ontketend. Onderzoeken die de Volkskrant aanhaalt tonen dit aan dat de verhalen van urine en vervuild water complete onzin is. De verhalen die hier neergezet zijn, zijn ook oud, kijk maar naar de data bij de verschillende stukken. De conclusie van de Volkskrant is dat hier commerciële belangen bij spelen om deze vis de grond in te boren, omdat hij erg goedkoop is. Of je de vis lekker vindt is natuurlijk heel persoonlijk, ik ben er geen liefhebber van.

 11. @Ben het is een jaar geleden hoor, maar lees elke week mijn bladen. Hoop niet dar ze je dit voorschotelen in (betere) restaurants. Laatst had ik een visboer (met verse vis) en kloptte niet wat juist was (DNA).

 12. lieredomdrij

  9 april 2013 at 00:56

  Hoi Alex, perfect verhaal. Een vis moet toch minstens in staat zijn om een stukje oceaan over te zwemmen en dat lukt deze filetjes echt niet. En los van het feit dat ze allemaal en spul bevatten; ze smaken naar totaal niets!, niet eens naar het water waar ze in zwemmen. Daarom zijn alle panga (en tilapia) recepten ook zwaar overdone met smaakmakers. Ik ben nog nooit een panga-recept tegengekomen met een eenvoudig botersausje. Er moet altijd iets van meneer Maggi bij om er een idee van smaak aan te geven. Deze vis is helaas eigenlijk alleen maar substantie, en dat dan ook nog twijfelachtig.
  Keurmerken helpen ook geen bal. Ik kan (en mag) morgen een keurmerk verzinnen en dan een stempeltje zetten op alles wat daaraan voldoet. De inhoud van het keurmerk zelf is ondergeschikt aan het stempeltje. Het is dus erger dan gebakken lucht, het is gebakken water.
  We leven in een rare stempeltjeswereld. Z0`n 20 jaar terug begonnen wij met het traject om een iso keurmerk te krijgen. Na een half jaar en heel veel geld, kwam ik tot de conclusie dat het dus echt helemaal totaal niets was. Je moet vastleggen op duizend manieren en met tienduizend administratieve papiertjes hoe je produkt tot stand komt. Als je je daar aan houdt, dan is het iso okay. Dus als je ergens in je papiertjes opschrijft, dat je een slecht produkt wil leveren, dan is het iso gecertificeerd, zolang je je er maar aan houdt, rommel leveren dus.
  Kortom mensen, vergeet die stempeltjes en proef, denk, voel zelf. Geef niet jouw verantwoordelijkheid uit handen, want dat kan niet. Je bent uiteindelijk toch gewoon echt zelf verantwoordelijk en de schuld geven aan de producent of de overheid of gesanctioneerde voorlichters is geen excuus om niet meer verantwoordelijk te zijn voor je eigen doen.
  Ahhhh, ik heb me weer even laten gaan. Maar Alex, top! Groet, Roger

 13. BenVerbruggen

  9 april 2013 at 00:36

  Alex, sinds vorig jaar maart, toen ik die films gezien heb uit Vietnam is de Pangasius en Tilapia linea recta de container ingegaan en komt deze bij mij niet meer op mijn bord voor. Jammer dat deze nog steeds verkocht worden. Goed om er nogmaals een ieder op te attenderen.

 14. Eigenlijk wel raar. Een vis die aan het andere eind van de wereld word gekweekt en die dan ook nog eens vele malen goedkoper is dan hetgeen we hier uit de zee trekken. Misschien is dit Franse artikel eenm beetje gekleurd maar dit artikel staat niet alleen hierin. Er is meer over geschreven, gefilmd en onderzocht en de conclusies waren sluitend, deze vis en de manier van kweken is niet ethisch verantwoord, niet naar het dier maar zeker ook niet naar de mens als consument. Mooi artikel Alex!

 15. Nou jongens al die leuke en stoere keurmerken voor zoetwatervis die zijn gebakken lucht!

 16. Sinds een artikel hierover in het AD en een uitzending van Kassa, is het probleem in de Kamer behandeld. Sindsdien worden de kweekvissen gecontroleerd. Als je kiest voor het AMC keurmerk mag je ervan uitgaan dat het product ok is. Voor vis uit de wilde vangst geldt het keurmerk MSC.

 17. Eerlijk gezegd vind ik het nogal kort door de bocht om dit `feiten` te noemen. Feitelijk zie ik niets waarmee deze worden onderbouwd, behalve een zeer gekleurd Frans artikel, waarvan de tekst letterlijk is overgenomen. Daarnaast is het een nogal eenzijdig belicht stuk. Meest verontrustend in deze vind ik stellingen die ongefundeerd worden aangenomen en niet op werkelijkheid of onderzoek zijn gebaseerd. Zo ook enkele `waarheden` genoemd in de reactie`s. Voor de duidelijkheid, ik doe geen enkele uitspraak over de kwaliteit van de in het artikel genoemde product, enkel en alleen over de (getoetste) betrouwbaarheid van hetgeen beweerd wordt.

 18. Getverderrie,ik heb gisteren nog Panga op,maar na het lezen van dit artikel never nooit meer!!!!

 19. Goed artikel Alex, duidelijke taal. Vroeger, toen nog niemand wist wat er met Tilapia en Panga aan de hand was, heb ik het ook gegeten maar ik eet dit allang niet meer, je kunt het niet eens `vis` noemen! hannesvdh schreef; `En de zalmforel die je in een winkel kan kopen, laat maar liggen. het is gewoon forel met roze kleurstof, en die verkopen ze als zalmforel." Bedoelt u in de supermarkt of bij de viswinkel Hannes?.

 20. classic2802

  8 april 2013 at 16:15

  Bedankt voor de informatie.Voor mij dus geen panga en tilapia.Dan kies ik toch eerder voor de iets duurdere vis.

 21. De tilapia filet word oorspronkelijk gekweekt in Vietnam. Door de kleine ruimtes waar de vissen in worden gekweekt, krijgen ze niet veel te eten. De bijnaam van tilapia wordt ook wel `strond mond` genoemd. de vis eet namelijk 6 keer zijn eigen uitwerpselen op. deze uitwerpselen worden niet goed geverteerd door de vis en blijft dus in het lichaam zitten. ook krijgen de vrouwelijke tilapia vissen testosteron gevoerd. Dit wordt ook niet goed verteerd. Als mens zijnde, is deze vis erg schadelijk voor je. Door de grote hoeveelheden testosteron kun je namelijk keel/long *** krijgen.

  En de zalmforel die je in een winkel kan kopen, laat maar liggen.
  het is gewoon forel met roze kleurstof, en die verkopen ze als zalmforel.

  Ik hoop dat ik vele hier goed heb geinformeerd over deze vissen!

 22. Hoi Alex,
  bedankt voor je treurige en schokkende informatie. Ik kocht al lang geen panga en tilapia meer, omdat ik ze niet lekker vond. Dat werd toen ook nog eens bevestigd in jouw artikel van maart 2012. Ik doe ook mee aan het scannen van mijn boodschappen bij GFK.Wat worden de mensen toch beduveld. Op tv zag ik een reportage over welke ziekte men kon verzinnen om de farmaceutische industrie weer te spekken.Kan de regering hier niet tegen optreden om een verbod in te stellen?
  Als ik uit ga eten neem ik meestal vis, omdat ik weet (?) dat die vers is.
  ik attendeer mensen erop dat panga en tilapia giftig zijn. Meer kun je niet doen.
  Groet, Marieke

 23. Hoi Alex, ik eet graag een gebakken visje maar Panga zat daar al niet bij, gelukkig maar als ik dit artikel van je lees… Dank je wel voor de waarschuwing en het uitgebreide artikel, ik hou het bij mijn favo visjes Vriendelijke smulgroet, Erwin

 24. wilmiewillemse

  8 april 2013 at 13:08

  Nou geef mij maar een ECHTE vis, en die rotzooi, daar blijf ik wel vanaf.
  Alex bedankt voor je verhelderende artikel. Groetjes Wilmie

Geef een reactie