Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Nederlander kiest massaal voor goedkoopste vis; zijn Pangasius en Tilapia wel zo gezond, de nieuwste feiten op een rij

”Toevallig las ik vorige week in één van mijn vakbladen over de beroepsvisserij dat Nederlandse consumenten in 2012 helaas weer minder vis aten. Erg jammer want vis is eigenlijk een “must” om te eten om gezond te blijven en bovendien is het lekker. Echter bijna heel Nederland kiest dan massaal voor de allergoedkoopste vis. 80% hiervan wordt gekocht in de supermarkten en dan betreft het voornamelijk Pangasius en Tilapia filets of moten (diepvries)Zalm en zoute Haring. Over de eerste twee wil ik het nog eens hebben. Onlangs kreeg ik een Franstalig artikel onder mijn neus betreffende nieuw wetenschappelijk onderzoek en die feiten zijn, bovenop wat we al wisten, zéér verontrustend. Ik zal in dit artikel bewust géén namen van bedrijven noemen en wel om het artikel zo neutraal mogelijk te houden. Helaas zie ik hier nog geregeld recepten voorbij komen met veelal lovende reacties, maar soms ook kritische. Mensen denk toch om je eigen gezondheid denk ik dan”

Consumenten gaven het afgelopen jaar het meeste geld uit aan gerookte zalm, maar aten in totaal zo′n 3% minder vis dan in 2011. Het aandeel vis is – binnen het segment vlees, pluimveevlees en kant-en-klare maaltijden – licht gegroeid tot 2012. Zo blijkt uit de thuisconsumptiecijfers vis, schaal- en schelpdieren van onderzoeksbureau GfK. In totaal kochten we 56 miljoen kilo vis, schaal- en schelpdieren voor een bedrag van 526 miljoen euro. De belangrijkste aankoopplaats voor vis is de supermarkt, waar inmiddels 80% van de totale hoeveelheid wordt verkocht.

Volgens marktonderzoeksbureau GfK is de invloed van de recessie duidelijk terug te zien in de thuisconsumptie van vis, schaal- en schelpdieren. Yvonne van Bakel van GfK: “De Nederlander heeft in 2012 minder vis op tafel gezet dan in het jaar ervoor en heeft een duidelijke keuze voor goedkopere vissoorten gemaakt, zoals bijvoorbeeld diepvriesvis in plaats van verse vis.” We aten in 2012 gemiddeld 3,42 kilo vis per jaar, terwijl dat in 2010 nog 3,55 kilo was. Deze volumedaling kan vooral worden toegeschreven aan een daling van de consumptie van schaal – en schelpdieren.

Jonge huishoudens kiezen minder vaak voor verse vis thuis op tafel. ′Gemak′ lijkt naast de ′hand op de knip′ een verklaring te zijn voor het consumptiepatroon. Thuis op tafel bleek de meest gekochte vis de visstick, gevolgd door tonijn uit blik en pangasius uit de diepvries. Wat betreft de bestedingen werd het meeste geld uitgegeven aan gerookte zalm, haring en verse zalm.

Direct na het salmonella-incident met gerookte zalm was vanaf de eerste week van oktober in 2012 een forse daling van de verkoop van gerookte zalm te zien. Na ongeveer vijf weken steeg het aantal kopers weer. De verkopen herstelden zelfs zo goed, dat de totale thuisconsumptie van gerookte zalm in 2012 zelfs hoger uitviel dan in 2011.

Het is bekend dat verse vissoorten vaak buitenshuis worden gegeten, onder meer vanwege het gemak en de drempel tot zelf bereiden. Ook wanneer een van de gezinsleden geen viseter is, wordt dit thuis aan tafel gemeden en kiest de visliefhebber dit van de menukaart buitenshuis. De onderzoeksresultaten van visconsumptie buitenshuis zullen later dit jaar verschijnen.

Nieuw Frans onderzoek naar Pangasius

Als we de onderstaande advertentie moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasius niet zo gezond is als het lijkt. Lees in het onderstaande, vertaalde, op Franse onderzoek gebaseerde artikel de waarheid over het kweken van panga of pangasius tot de pangafilet in het vriesvak van de supermarkt.

Gekweekte Panga vis wordt met urine gevoed

‘Verse goedkope vis!’ Dit is te lezen in een advertentie van een Franse supermarkt. We hebben het hier over pangafilet (ook bekend als Pangasius, Vietnamees rivier de schoenmaker, Basa Vis en Witte Meervallen). Ik voel mij verplicht om u te informeren over de gevaren van deze vreemde vis. Iets wat ik onlangs zelf ontdekte.

Pangafilet met Gif

Is pangafilet giftig en slecht voor je gezondheid? Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa. De (Franse) consument smult van deze vuile goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong. Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er schuilt een enorm gevaar achter deze vis. Ik wil niet zeggen dat er geen problemen met andere levensmiddelen, zoals varkensvlees en andere vleessoorten, zijn. Het enige wat ik wil is een punt maken over deze bijzondere vis en ik hoop dat u zal nadenken voordat u in de toekomst een pangafiletje uit het vriesvak vist.

Hier een aantal feiten over Panga die het vermelden waard zijn:

1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.

2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.

3. Panga’s zijn (voor en het weglaten) verwoestend voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in (in weglaten) Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru (later meer hierover), hun hormonen (die worden geïnjecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China. (later meer hierover)

4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in een bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving. Het lijkt een beetje op de wijze hoe de gekke koeien destijds werden gevoed (koeien werden gevoed met koeien, weet je nog?) De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuurÂ… ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

5. Panga’s worden dus geïnjecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.

6. Je krijgt waarvoor je (voor weglaten) betaalt. Laat u niet verleiden door de waanzinnig goedkope prijs van panga’s. Is het de moeite waard om (te weglaten) je gezondheid op het spel te zetten?

7. Kopen van panga´s ondersteunt de gewetenloze, hebzuchtige bedrijven die zich geen zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van de mens. Ze zijn alleen bezorgd over de verkoop van zoveel mogelijk panga´s aan nietsvermoedende consumenten.

8. Het eten van pangafilet zal u ziek maken. Als (om redenen in 1. hierboven) u nog niet meteen ziek wordt (braken, diarree als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging) dan kan ik u feliciteren: u heeft een ijzeren maag! Maar je hebt altijd nog een behoorlijke berg gif in je lichaam gekregen.

Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan panga´s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in (een en het weglaten) dierenvoedsel. (Waarschuw uw honden en katten!)

Pangafilet die in Frankrijk in de supermarkt ligt is overigens ook in Nederland te vinden. Wil je een gezond alternatief voor pangafilet etc. , dan kun je het beste, qua prijs, koolvis of schol op het menu zetten.

Hier kan men het originele ARTIKEL lezen in de Franse taal. De foto’s die daar te zien zijn die zijn ronduit schokkend.

Nog meer verontrustende feiten over vis, schaal- en schelpdieren die je in elke supermarkt ziet liggen en daar gekocht worden:

Aan dure garnalen wordt water toegevoegd, maar ook de goedkope Pangasius kan tot 44 procent vreemd water bevatten.

In maart 2012 werd er op de Duitse tv (NDR 1) in het programma Markt aandacht besteed aan ‘de trucs van de visproducenten’. Er wordt water toegevoegd aan visproducten, om deze zwaarder te maken en ze dus voor meer geld te kunnen verkopen. Om de opname van water te vergemakkelijken worden hulpstoffen als citroenzuur en fosfaten gebruikt, wat vaak niet op het etiket staat.

Zeker een kwart van de visproducten op de Duitse markt zou zo behandeld zijn. In het programma werden Pacifische schol, garnalen (onder andere van Iglo) en pangasius getoond, waarbij bij de dure garnalen tot 18 procent vreemd water werd aangetroffen en in een verpakking pangasius maar liefst 44 procent.

Te gast in het programma was ook levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova (hier geïntroduceerd als ‘Doktor Panga’), die van mening is dat er overtredingen worden gemaakt ter wille van meer winst, en dat de klant misleid wordt. Velzeboer verwacht dat dit ook in Nederland opgepikt gaat worden door de media.

Visproducenten zelf maken er onderling geen geheim van en tonen in wervingsvideo’s hoe ze te werk gaan om water toe te kunnen voegen, met tumblers, waterbaden en injectienaalden.

Hier kun je de reportage uit maart 2013 bekijken. Sommige beelden zijn schokkend.

Dit zijn dus ook producten die bij ons, bij bepaalde grootgrutters, te koop zijn en nadat ze zijn ontdooid ook als zogenaamd “vers” in de aanbieding zijn.

Vorig jaar in mei 2012 heb ik er ook al kritisch over geschreven in dit ARTIKEL en in dit ARTIKEL.

De vraag is nu weer: Heb jij nu nog trek in die rotzooi na het lezen van dit artikel betreffende de nieuwste stand van zaken? Hieronder kan men uiteraard reageren. Hoe meer reacties hoe beter.

HIER kun je het artikel ook lezen, Sector visserijnieuws.

Home Recepten