Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De kookboekenmaker (software) getest door Smulwebkok “Fressnapf”

“Uiteraard heeft de redactie van Smulweb weer eens wat nieuws en wel de kookboekenmaker zoals Fleur het noemde. Meta noemde het hun paradepaardje en ik kreeg weer het verzoek om het te testen. Uiteraard zeg ik dan ja tegen de dames van de redactie en ik heb het getest. Het is een aardig klusje, maar wel heel leuk om te doen. Ik ben maar direct gaan schrijven voordat ik weer belangrijke dingen vergeet. Hieronder kun je een klein beetje lezen wat het is en hoe het werkt, maar, indien je er ooit gebruik van wilt maken, vooral waar je op moet letten want het is monnikenwerk”

Iedereen kent misschien ‘Albelli’ of de fotosoftware van de Hema waar mensen na afloop van hun vakantie de mogelijkheid hebben om een fraai vakantiefotoboek te maken (met tekst). Ik heb daar van 2007 tot en met 2011 vaak gebruik van gemaakt en heb daar hele mooie boeken aan overgehouden vol leuke herinneringen van onze uitspattingen in het buitenland. Nou ja als ik ergens mee begin dan heb ik een engelengeduld en maak het af totdat het klaar is.

Smulweb heeft nu wat nieuws, iets wat er verdraaid dicht in de buurt komt. Het verschil is dat je nu niet je eigen vakantiefotoboek maakt, maar je eigen kookboek ! Wat is er nou leuker? Je eigen kookboek fraai gedrukt op 200 grams papier met hardcover met je eigen (favoriete) recepten en je eigen foto’s. Ik vond het hot want je bent tenslotte lid van een foodies site waar je lekkere recepten met elkaar deelt en je ervaringen over lekker smullen met elkaar uitwisselt. Nu is het er en kun je, als je dat wilt, je eigen kookboek maken. Er zijn verschillende formaten (met hardcover) die je, naar wens, met extra pagina’s kunt uitbereiden. Het is echt custom made, net zoals de vakantiefotoboeken, die je helemaal zelf kunt invullen. Je kan er ook twee nemen en er een thema aan toekennen of wat anders.

Ik heb voor mezelf, als test, een blanco kookboek gekozen en heb dat “Herfst” genoemd. Ik had nogal wat goede herfst (najaars-) recepten gepost die heel veel bewaard zijn en heb ze gebundeld in een eigen boek. Dit is wel een zelf gekozen thema. De ene kan misschien voor taarten of salades kiezen en de ander voor barbecue recepten, ik noem maar wat, ik had hiervoor gekozen.

Welnu de software is vrij gebruikersvriendelijk en als je een snelle verbinding hebt vlot binnen te halen en uit te pakken. Met 100 MB downloadsnelheid van Ziggo had ik het in mum van tijd binnen. Nadat je het uitgepakt hebt staat er een snelkoppeling op je bureaublad en kun je ermee aan de slag.

Voorbereiding:

Ga de software in en bekijk het van te voren voordat je begint. Zo heb je een idee van wat je ermee kunt doen.

Ga goed voorbereid te werk. Maak in je bibliotheek eerst een nieuwe map in afbeeldingen en noem die ‘kookboek’.

Zet daar minimaal 15 foto’s in die je wilt gaan gebruiken, liefst eigen foto’s met hoge resolutie ! Hoe hoger de resolutie des te beter het drukresultaat wordt. Gebruik liever géén copie van copie want die hebben een hele lage resolutie. Die map kun je als je aan de slag gaat in één keer importeren in de Smulweb kookboekenmaker. Anders moet je dat per stuk doen en dat vreet tijd !

Neem dan een leeg word document (Microsoft word2010) of gebruik Wordpress, kan ook als je dat hebt. Zet daar je teksten in van je recepten die je gekozen hebt en wilt gebruiken. Sla dat op ! Dit is de snelle basis.

Ga dan de kookboeken software in van Smulweb. Bij een leeg boek zijn sommige tekstkaders al weergegeven, maar met de balk boven kun je alles weer wijzigen. Niet dat zulks hoeft want de pagina indeling is verder logisch en overzichtelijk, maar het kan wel.

Sleep je foto erheen en knip en plak de tekst in de tekstkaders. Als de tekst buiten de kaders valt kun je de grootte wijzigen of je moet je tekst inkrimpen. Soms is het gepuzzel, hangt van de grootte van het recept af. Echter als je een beetje puzzelt krijg je het er wel in. Het is mij wel gelukt, maar had ervaring.

Letterkleur, achtergrondkleur, lettertypes, lettergrootte is allemaal te wijzigen en aan te passen. Een titel kun je aanpassen door alles te selecteren en dan de gewenste grootte in te stellen.

Foto’s sleep je naar het daarvoor bestemde vak. Let op, als je een foto versleept en je ziet een rood uitroepteken is dat nog geen ramp. Het zegt alleen dat de resolutie van die foto wat minder is. Het drukresultaat zal dus niet haarscherp zijn. Het zegt niet dat je moet stoppen.

Als je klaar bent doe je een preview, je kunt dan precies zien hoe elke pagina zal gaan worden als deze geprint is op een stuk papier. Als je tevreden bent ga je afronden, als je niet tevreden bent verbeter je (blijf ondertussen wel opslaan door boven in de balk op de floppy te klikken).

Tenslotte:

Ga je het bestelproces afronden. Je hebt dan weer de mogelijkheid tot een preview. Minpunt was dat ook al ben je Smulweblid je eerst weer bij Younity media een nieuw account moet aanmaken want anders kom je er niet doorheen. Je kunt niet met je Smulweb account inloggen en heb de redactie dat gezegd. Misschien verwarrend voor leden, maar zo werkt het. Ik hoop dat ze dat (misschien) nog verbeteren.

Ik kan en wil het anderen graag aanbevelen om te proberen want het is ontzettend leuk om te doen !

Het is een Monnikenwerkje, maar wel erg leuk om een keer te doen en te proberen. Je bent in ieder geval wel een middag van de straat ! Software is gebruikersvriendelijk, maar als je ooit eerder een vakantiefotoboek hebt gemaakt dan zal je met deze software géén probleem hebben. Voor meer informatie KLIK HIER.

Groetjes, Alex.

Home Recepten