Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kerst en oud- en nieuw zijn in aantocht: Feestdagenartikel boordevol lekkere- en luxe hapjes (of buffet) voor elk wat wils

December is de gezelligste maand van het jaar wordt er wel gezegd. Dat klopt ook wel want Sinterklaas is alweer weg en nu staan kerst en oud en nieuw voor de deur. Brievenbussen puilen uit van de bergen folders die de supers verspreiden waar ze gretig hun assortimenten ‘kant en klaar’ aanprijzen voor een hoop geld. Albert Heijn hoopt te scoren met Jamie Oliver en de Lidl kok dit jaar heet ‘Ramon Beuk’. Ik vind het wel leuk bedacht. Feit is wel dat de jaaromzet van de supers met name deze maand wordt gemaakt omdat mensen dan genegen zijn veel meer geld aan eten en drinken uit te geven dan normaal. Er hebben op Smulweb al genoeg artikelen gestaan van de ‘vaste artikelenschrijvers’ vol met menusuggesties, baksels, drankjes en andere zaken. Ik sla die maar over en heb dus gekozen voor buffet en de hapjes ! Hieronder in dit artikel vind je een enorme selectie aan heerlijke hapjes, warm, koud, vlees, vis, complete schotels, salades, kaas, tapa’s en verpakte hapjes in bladerdeeg van eenvoudig en lekker tot luxe. Put er inspiratie uit voor de laatste week van het jaar en geniet er van met je familie en vrienden. Allemaal een fijne kerst en jaarwisseling gewenst en laat de feestdagen maar komen met al dat lekkers!

Op oudjaarsdag, vaak al een dag tevoren, kook ik niet meer. Gewoon geen zin meer in dus gaan we maar lekker snoepen. Bij de koffie hebben we toch al lekkere oliebollen en appelbeignets en ‘s- avonds een buffet. Na de verse boodschappen worden er heerlijke hapjes gemaakt. Die verdwijnen dan weer in de koelkast en staan dan op oudjaarsdag op de grote tafel. Iedereen die hier komt kan er dan van nemen zoveel hij/zij wil. De restjes eten we op nieuwjaarsdag wel op en op 2 januari gaan we weer gewoon over tot de orde van de dag. Beetje afvallen is dan waarschijnlijk ook geen overbodige luxe voor velen onder ons, me included. Hieronder vind je een scala aan lekkerheden.

Traditionele haringsalade met bietjes

4 zoute haringen

4 flinke aardappels (iets kruimig)

4 gekookte rode bietjes

2 uien gesnipperd

300 gr mayonaise

100 gr crème fraîche

4 gekookte eieren

1 goudreinet

Bosje dille gesnipperd

Zwarte peper uit de molen

Kook de geschilde aardappels en de eieren. Snijd drie eieren in stukjes en maal er eentje echt tot kruim. Snijd ook de bietjes en de appel klein en de haringen in stukjes. Haal de gekookte aardappelen door de pureeknijper. Hak de uien. Meng de mayonaise met de crème fraîche en doe er ietswat peper doorheen. Bedek met behulp van een vork de bodem van een glazen schaal met de grove aardappelpuree en lepel daar wat van de saus over. Leg daar bovenop een laagje haring en daarop de gehakte ui. Daarboven: de appel en plamuur daar weer wat saus overheen. Breng dan het laagje bietjes aan en weer saus. Prak flink door elkaar. Eindig met het verkruimelde ei en niet te weinig verse dille. Even in de koelkast zetten (afgedekt) zodat de salade wat opstijft.

Haringsalade Met dille-roomsaus zoals je hem bij de visboer koopt:

2 zoute haringen

125 ml. zure room

1 eetlepel geraspte mierikswortel (potje van AH)

3 eetlepels verse dille-fijngehakt

Zeezout

Zwarte peper – versgemalen

Snij de haringen in dunne reepjes. Meng in een schaal de zure room, mierikswortel, dille, zout en peper naar smaak. Schep de reepjes haring erdoor en laat de salade tenminste 1 uur in de koelkast rusten want daar wordt het alleen lekkerder van.

Haringsalade Met dille-roomsaus met radijs en bosuitjes

2 zoute haringen

150 gr. Griekse yoghurt

10 radijsjes - in plakjes

2 bosuitjes - in dunne ringetjes en gewassen

2 eetlepels verse basilicum – fijngehakt

Zeezout

Zwarte peper – versgemalen

Snij de haringen in dunne reepjes. Meng in een schaal de Griekse yoghurt, radijsjes, bosui, basilicum en zout en peper naar smaak dus even blijven proeven. Schep de reepjes haring erdoor en laat de salade tenminste 1 uur in de koelkast rusten.

Taco’s met haring, tomaat, koriander en avocado

4 haringen

1 rijpe avocado

3 tomaten

2 bosuitjes

Het sap van een halve citroen

2 eetlepels koriander (fijngehakt)

4 kleine soft-taco’s (of tortilla’s)

3 el olijfolie

3 el zure room

75 gram verse waterkers of veldsla

Zeezout

Zwarte peper uit je molen

Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes en de haringen in brede repen. Prak de helft van de avocadoblokjes fijn en voeg de zure room, 1 eetlepel citroensap en de helft van de tomaat, bosui en koriander toe en roer het geheel goed door elkaar. Strooi er zout en versgemalen zwarte peper naar smaak overheen. Bestrijk de taco’s dun met 1 eetlepel olijfolie en bak ze knapperig bruin in een koekenpan. Leg de taco’s op vier borden en strijk het avocadomengsel erover uit. Meng de waterkers of veldsla met de rest van de avocado, tomaat, bosui, koriander, olijfolie en ½ eetlepel citroensap tot een salade. Verdeel de salade en de haring over de taco’s. Sprenkel de rest van het citroensap erover en verdeel er wat peper boven.

Maak ook eens garnalensalade, kreeft of krabsalade, tonijn of zalmsalade.

Gewoon een paar ons garnalen nemen, een restje gekookte kreeft, blikje krab, tonijn of zalm op waterbasis. Fijnmaken, beetje halvanaise erdoor, beetje ketchup, wat citroensap wat peper en een klein scheutje sherry. Echt heel lekker.

Je haringschotel maak je zo:

Voor 10 personen

10 zoute haringen

4 uien

5 flinke augurken

Krop sla

Neem een schaal, was de sla en leg de mooie blaadjes er op. Snij de haringen in partjes, leg ze cirkelvormig op de schaal, snipper de uiten, snij de augurken in plakjes, leg de ui en het zuur in het midden en zet daar een schaaltje met prikkertjes.

De luxe visschotel

Deze doet het altijd heel goed en is vaak ook het eerst op.

300 gr gerookte paling

300 gr gerookte zalmsnippers

300 gr gerookte sprotfilet

300 gr gerookte forelfilet

300 gr gerookte makreelfilet

250 gr Hollandse garnalen

4 zoute haringen

Potje zure mosselen

Potje zure haring

Bakje rivierkreeftjes

Krop sla (garnering)

Zilveruitjes

Amsterdamse uien

Borrelaugurkjes

Gekookte eieren

Komkommer, tomaten

Heel simpel, garneer een schaal met de slablaadjes, snij de visfilets in mooie gelijke stukken, leg soort bij soort op de schaal, bouw een cirkel, leg de garnalen in het midden en garneer af met het kleurrijke zuur. Zo kan iedereen nemen wat hij/zij wil.

Luxer dan luxe: Gekookte hele kreeft !

Het hoogtepunt van een avond gezelligheid.

Echt een smaaksensatie als je durft Gekookte hele kreeft in bouillon

De vleeswarenschotel

Ook deze doet het vaak vrij goed. Je kan hem zo uitgebreid en luxe maken als je zelf wilt. Houdt daarbij rekening met de prijs en het aantal gasten dat je hebt of denkt te krijgen. Hier volgt een richtlijn of idee.

100 gr rosbief

100 gr fricandeau

100 gr cervelaat of pepercervelaat

100 gr casselerrib

Voldoende ossenworst

Rauwe ham (meerdere soorten)

Gekookte achterham

Kipfilet/kalkoenfilet

Salami

Chorizo

Fuet

Gekookte worst

Leverworst (of lekkerder Haagse leverworst)

Grillworst (of grillworst met kaas)

Mortadella

Ardenner boterhamworst

Filet american

Paté (stukjes room- cranberry- peper- knoflook- ardennerpate)

Eventueel rundvleessalade

Komkommer, tomaat en ei

Leg netjes op een schaal, leg er gesnipperde ui, zuur, Franse- grove- en honingmosterd op en pesto !

De olijven

Doen het ook altijd goed. Er zijn meerdere soorten, de groene, de groene in knoflook gemarineerde, de groene gevulde met bijvoorbeeld paprika of amandel en de zwarte. Kalamata olijven zijn het lekkerst. Dat zijn dus Griekse olijven.

Dolma’s

Zet ook eens warme Dolma’s op tafel. Dat is niks anders dan gekookte, gekruide rijst gewikkeld in wijnbladeren. Wordt veel gegeten in Turkije en Griekenland. In blikken te koop bij Turkse winkels en supers. Leg ze op een schaal, zet ze even 2 minuten in de magnetron en dien warm op. Echt lekker.

De Kaas

Deze mag uiteraard niet ontbreken want is altijd gewild bij iedereen. Ook hier geldt dat je het óf simpel kunt houden met enkele soorten óf weer heel luxe kunt maken.

Zet in elk geval op tafel (presenteren op een plank)

Een flinke punt Roombrie

Een Camambert

Een punt Port Salut

Een stuk geitenkaas

Een stuk of punt Roquefort

Dit kan men drinken met een goede (10 jaar oude) port, eten met zoete marmelades of vijgen. Helemaal geweldig is natuurlijk een mooie PX, maar is duur.

Voorts kun je ‘Boerenbrie’ nemen, wat pittiger want hij loopt vaak. Dat geldt ook voor boeren ‘Camembert’ van de mat. Wissel die af met Franse roodschimmelkaasjes, lekker, maar toch redelijk zacht. Deze kan men weer afwisselen met Nederlandse harde kaasjes van jong naar oud of overjarig. Geitenkaas kan men afwisselen met schapenkaas zoals Pecorino of Spaanse. Het allerlekkerste vind ik zelf Texelse schapenkaas van Kaasboerderij “Wezenspyk”. Roquefort kan je afwisselen of vervangen door Gorgonzola of Danish Blue.

Warme hapjes

Tenslotte hebben we de warme hapjes. Doe eens zelf maken met bladerdeeg ! Bladerdeeg is zo veelzijdig, het is makkelijk en snel klaar. Geen al te grote hapjes maken, maar liever mini hapjes. Mini’s kun je maken door één of meerdere grote te maken, die in gelijke delen te portioneren en in de oven te zetten.

Welke smaken er zijn vind je HIER

Mini bladerdeeghapjes met kaas en zongedroogde tomaatjes.

Heerlijke warme kerriebroodjes

Voorts hebben we de warme Japanse balletjes

Warme Oosterse TV balletjes

Pittige Spaanse knoflookgarnalen

Heerlijke, pittige, Gebakken Mosselen

Lekkere pittig zoet gemarineerde Indonesische kipkluifjes bij de borrel.

Lekkere warme verse Kibbeling

Pittige Spaanse Tijgergarnalen

Leuk op je hapjesbuffet deze gevulde paprika’s en vleestomaten

Botermalse Kip TV sticks

Culinair hoogstandje deze Garnalen bitterballen

Heerlijke met kaas en gember gevulde bitterballen

Lekker om te smeren Paté van gerookte Makreel

Deze zalmmouse in komkommervorm is ook erg lekker!

Fijn als basis deze kleurrijke pastasalade met vis, olijven en tampenade.

Of neem deze heerlijke Aardappelsalade

En deze frisse tomatensalade met serranoham

Extra feestelijke avocadosalade met hollandse garnaal en mango

En de beroemde Spaanse Tapas, Spaanse balletjes in tomatensaus

Voor veel meer tapa’s KLIK HIER

En voor inspiratie met Hollandse Nieuwe Haring op oudjaarsdag staan hier 20 lekkere tips. Deze mag op zo’n avond niet ontbreken.

Ik denk dat we zo een heel eind komen met z’n allen. Maak er in elk geval wat van, voor allen hele fijne feestdagen, jaarwisseling en goed en smulrijk 2013 gewenst !

Home Recepten