Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De allerlekkerste hapjes, tapas, smeersels, sausjes en marinades voor de feestdagen

Het duurt nu niet lang meer, de tijd vliegt voorbij en voordat je het weet is het alweer kerst. Daarna luiden we het jaar uit en is het alweer 2013, nieuwjaarsdag. Tijd om lekker gezellig samen te zijn, te borrelen en lekker te tafelen. Het verbaast me niets als bijna half Nederland straks weer aan de gourmet zit. Beetje verplicht en ons de afgelopen jaren flink opgedrongen door de supers. Ze spelen er overigens handig op in met allemaal kant en klaar producten zoals complete vlees, wild- en visschotels, kant en klare salades en al die sausjes en marinades uit potjes en flesjes. Hieronder in dit artikel staan enkele tips om het zelf te maken evenals enkele lekkere suggesties voor hapjes om eerst bij de borrel te serveren. Ik hoop dat mensen er wat inspiratie van krijgen. Op oudjaarsavond kook ik nooit, maar zet de tafel vol hapjes, een soort lopend buffet, waarvan iedereen die hier komt de hele avond van kan nemen. Er is hier altijd genoeg te eten en te snoepen.

Gourmet

Ik koop nooit een kant en klare schotel, maar doe het voorwerk altijd zelf. Het scheelt niet alleen geld, maar belangrijker, het is veel lekkerder. Hou de aanbiedingen een beetje in de gaten voor de feestdagen en profiteer daarvan. December is al duur genoeg. Eten, hapjes, drank, wijn, cadeautjes onder de boom en ook alle verzekeringen komen weer, de eindafrekeningen van gas, water en licht. Uiteraard ook de oliebollen en appelflappen van de bakker want zelf bakken doe ik niet meer. Dan ruikt de keuken nog medio februari.

- Koop in de aanbieding grootverpakkingen biefstuk, kipfilet, gehakt en hamlapjes. Dit is een basis.

- Voor mensen die van wild houden die nemen verpakkingen hertenbiefstuk, wildzwijn en kalkoenfilet.

- Voor de mensen die van vis houden, koop een verpakking zalmmoten, kabeljauwfilet, garnalen en scholfilet in de bonus.

Vries dit in, scheelt een boel geld, en ontdooi voor gebruik totdat het weer op kamertemperatuur gekomen is. Snij er dan hapklare brokken van en zet op tafel en/of marineer ze lekker voor met een heerlijke marinade, zo meer hierover.

Van gehakt (rund, HOH, Lamsgehakt, kalfsgehakt of kipgehakt of lekkerder een combi van deze soorten) maak je zelf heerlijke kleine balletjes. Hier staat altijd op tafel indien er ge-gourmet wordt:

- Stroganoff balletjes

- Kerriegehakt

- Piri, piri balletjes

- Aziatische balletjes

Van gekruid gehakt met een half plakje dungesneden ontbijtspek er om gewikkeld kun je eenvoudig en goedkoop mini (of baby) slavinkjes maken. Ze vinden altijd gretig aftrek en helemaal als er kinderen aan tafel zitten.

Ook baby schnitzeltjes maak je makkelijk zelf. Sla blokjes kipfilet of hamlap onder plastic folie plat met een koekenpan en paneer ze met kruidenpaneer (gekruid broodkruim) en ei. Heerlijk, goedkoop en makkelijk.

Stukjes (of blokjes) kipfilet, biefstuk, hamlap, wild, zalm en overige vis kun je helemaal naar eigen smaak voormarineren met een eigen sapje. Ik zal er straks enkele geven. Zet deze in bakjes op de tafel zodat mensen ze kunnen nemen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Pittig, Aziatisch, Mexicaans of maak Provencaalse (Meditterane) marinade met olijfolie, citroensap, veel knoflook, peper, zout en tijm, oregano en rozemarijn. Deze vindt altijd gretig aftrek. Men kan ook saté- marinade maken bijvoorbeeld om er stukjes kipfilet of hamlapjes mee voor te marineren. Laat de blokjes vlees of vis minimaal een uur, maar ook hier geldt weer hoe langer hoe lekkerder, afgedekt in de koelkast staan!

Vissausjes, marinades en satésaus

HIER heb je 10x inspiratie voor heerlijks sausjes voor over de vis bij je gourmet.

HIER vind je heerlijke satésaus voor bij de kip of hamlapjes.

HIER vind je ‘acht’ lekkere en makkelijke vleesmarinade’s voor je kip en vlees.

Provencaalse vis- vleesmarinade maak je zo:

Bakje met 150 ml olijfolie, 1 el citroensap, ½ t zeezout, 2 teentjes knoflook, fijn, 1 t tijm, 1 t rozemarijn, 1 t oregano en ½ el verse peterselie, gesnipperd. Een heerlijke marinade. Leg blokjes vlees, vis of kip er in en laat minimaal een uur afgedekt in de koelkast staan.

Voorts de allerlekkerste hapjes.

Mensen die van borrelhapjes en tapas houden als ze een lekker drankje drinken. Men kan uiteraard zoutjes of nootjes op tafel zetten en dan denk ik hier aan:

- Japanse mix

- Overige rijstzoutjes

- Cashew noten

- Pinda’s in een jasje van knoflook (ook wel Shanghai noten genoemd)

- Borrelnootjes (Poesta, Naturel of Provencaal)

- Katjang Pedis (Pinda’s met een pittig jasje)

Dit is allemaal wat luxer dan chips, Pringles of ander spul uit een zak. Met dit soort dagen mag dat best.

Ook olijfjes doen het goed. Gemarineerde olijven maak je zo. Koop een pot Spaanse olijven. Die zijn ingemaakt in zout water. Doe voldoende olijfolie in een bakje, doe er gehakte knoflookteentjes bij en wat vers gesnipperde peterselie en je hebt zalige gemarineerde Mediterrane knoflookolijven!

Probeer ook eens plakjes komkommer gemarineerd in witte balsamico en koriander. Een andere heerlijkheid die gretig aftrek vind en lekker fris.

Zet ook een bakje kersttomaatjes (of babytomaatjes) op tafel met wat zwarte peper. Deze doen het ook erg goed bij mensen.

Verder hebben we Haringhapjes. Zoute haringpartjes met ui en zuur, stukjes zure haring (haring ingelegd in azijn en kruiden), we hebben zure mosselen en gerookte zalmsnippers. We hebben stukjes gerookte paling (die zijn altijd als eerste op) en we hebben gerookte sprotfilet.

MIX van VIS tapas

MOSSELHAPJES

Zalmsoesjes Heerlijk !

Daarnaast hebben we warme hapjes en wel de volgende:

Pittige Spaanse Knoflook garnalen.

Alles met bladerdeeg.

TAPAS: Hier staat genoeg lekkere inspiratie.

En HIER barst het van de inspiratie voor lekkere Haring hapjes van een oud visser.

Zet daarnaast royaal vers stokbrood met kruidenboter op tafel.

Met oudjaar mogen de oliebollen en appelflappen niet ontbreken evenals de klassieke Haringsalade met rode bietjes.

Tenslotte zet je ‘KAAS’ op tafel Franse kaas en Nederlandse harde kazen. Iets meer productinfo is voor iedereen erg handig, en je zet wat ‘WORST’ op tafel. Netjes opgediend met een prikker. Hongaarse salami (de lekkerste), Chorizo, Franse of Spaanse droge worst (Fuet), Leverworst en gekookte worst met of zonder plakje augurk. Allemaal lekkerheden waar je je vingers bij aflikt.

Je zet Hollandse kaas van jong naar overjarig, roombrie, emmenthaler óf Gruyere, camembert, munster, geitenkaas en blauwschimmelkaas op tafel, van zwak naar sterk smakend. Die misstaan ook niet.

En je zet champignonpaté, roompaté, bourgondische paté en cranberrypaté op de tafel. Ook deze vinden gretig aftrek.

Allen fijne feestdagen, nu kan men zich goed voorbereiden, en een heel goed 2013 al duurt dat nog enkele weken. Volgend jaar smullen we gewoon lekker door met z’n allen.

Home Recepten Kookboeken