De herfst is de beste tijd voor heerlijke verse Noordzeevis. Hier vind je de allerlekkerste receptuur!

Wist je, maar in het najaar is de vis op zijn opperbest qua smaak! Ik heb ruim 10 jaar gevist en gevaren op de Noordzee en Atlantische Oceaan en weet wel iets dacht ik. Ze zijn vet, volgevreten en paren niet. Het visvlees is nu op en op TOP qua kwaliteit mag je wel stellen. Het najaar is één van de beste perioden om vis te kopen en te gaan eten. Denk ook eens aan kerngezonde schaal- en schelpdieren zoals mosselen of een oester. Of het nu Kabeljauw of Schol is dat maakt niet uit. Hieronder in dit artikel vind je m’n beste en lekkerste vis recepten per categorie. Er staan heerlijke dingen tussen. Sommige dingen zijn leuk om met kinderen te maken, sommige dingen zijn ideaal voor bij de feestdagen en de rest is gewoon lekker. Ik zou zeggen en denken doe er je voordeel mee en eet lekker, gezond en smakelijk!

Kabeljauw:

De Kabeljauw is nu op zijn best. Lekker volgevreten en dik en er is weer genoeg van in de zee. De visstand herstelt zich langzaam. Hier koop je bij de vishandelaar in elk geval Noordzeekabeljauw. Deze is aangeland als bijvangst want de rondviskotters zoals wij vroeger waren die bestaan niet meer in Nederland. In de supers ligt import uit de Beringzee en uit IJsland. Niets mis mee, alleen goedkoper. Veel komt daar vandaan omdat daar weer genoeg quota is.

Provencaalse roerbakschotel met kabeljauw en garnalen

Indonesische viscurry met kabeljauw en garnalen

Gebakken Kabeljauw met Griekse groente en feta

Gebakken Kabeljauw met wilof en mosterd

Witlof met Kabeljauw, ansjovis gegratineerd met kaas

Griekse Kabeljauwschotel met tomaat en fetakaas

Verse kibbeling van Kabeljauw

Gebakken mediterrane Kabeljauwfilet

Kabeljauwfilets met wortelrösti

Schol:

Ook de Schollen zijn nu opperbest, lekker vet en volgevreten. In de eerste paar maanden van elk nieuw jaar paaien ze en zijn ze mager. Eigenlijk moet je ze dan met rust laten. In de hele Noordzee wordt er momenteel een heuse Schol-explosie gezien, dus dit is verantwoorde keuze. Ook de Schol van veel Nederlandse vissers is nu MSC gecertificeerd. Er wordt steeds meer "duurzaam" op gevist.

Gegrilde Scholfilet met wortels en olijf

Gebakken Schol met Italiaanse tomatensaus

Scholfilet met kerrieroom

Gebakken Schol in tomaten-basillicumsaus

Gebakken, gevulde Scholrolletjes

Zeetong:

Ook de Tongen zijn nu opperbest. Het vlees is veel steviger dan van Schol en wordt veel geserveerd in de horeca. Om nog eens wat op te helderen, maar Tong, Tarbot, Griet en Tongschar wordt in de visserij "zwartvis" genoemd. Dat komt omdat deze soorten duur zijn aan de veiling. Een paar mandjes zwartvis per trek levert veel besomming op.

Sliptong krokant gebakken in eiersaus

Gegrilde tong met yoghurt-saffraansaus

Sliptong met komkommersaus

Rode Poon:

Poon is nu ook opperbest en lekker stevig visfilet. Neem ze van flyshoot-kwaliteit want die zijn duurzaam. Ook niet zo duur, maar je moet wel weten hoe je ze fileert. Ze hebben een specifieke graat. Prima vis om lekker te stoven.

Rode poon met citroen en rozemarijn

Rode poon uit de oven op mediterraanse wijze

Schelvis

Ook de Schelvis (vaak uit het noorden, noordelijke Noordzee, Vikingbank) is nu opperbest. Bakken en stoven, steviger, goedkoper en smaakvoller dan Kabeljauw. Uitstekend product om Fish&Chips van te maken of lekkerbekjes.

Schelvis met wortels en uitjes uit de oven

Zelfgemaakte vissticks van Schelvis

Britse Fish & Chips

Mosselen:

Mosselen zijn er weer volop. Het mosselseizoen is nog maar een paar maanden per jaar gesloten. Najaar is de tijd bij uitstek om een lekker pannetje te koken.

Mijn allerbeste Mosselen ooit!

Provencaalse Mosselen

Venusschelpen en Mosselen

Paella met Mosselen

Mosselen met spinazie, venkel, ui en tomaat

Mosselen in riesling-roomsaus

Japanse Mosselen

Bourgondische Mosselpan met bier

Gegratineerde Mosselen

Zalm:

Zalm is nu ook prima, maar het meeste is gekweekt in Noorwegen, Ierland of Schotland. Ook Zalm uit Alaska is te koop.

Japanse Zalm uit de oven

Aziatische Zalm met roerbak

Gekarameliseerde Zalm

Zalm uit de oven met sinaasappel en groentepasta

Broccolistamppot, gebakken Zalm en champignons

Lasagne met 2 soorten Zalm

Gevulde Zalmfilet uit de oven met garnituur

Haring

Zoute Haring (Maatjes) zijn altijd prima van kwaliteit. Ze worden gevangen eind mei en juni en zijn dan moddervet. De emmertjes worden bewaard in vrieshuizen zonder enig kwaliteitsverlies.

Scandinavische vissalade, trio van vis

Haring in dillesaus, zo koop je de salade bij de visboer

Cocktail van Hollandse Nieuwe

Haring tartaar

Zeebaars:

De wilde Zeebaars trekt zo weer weg. Van koud water houden ze niet. Nu is er nog volop en anders is het gezonde kweekvis wat je koopt, altijd lekker!

Zeebaars amuse met avocado en kruiden

Gegrilde Zeebaars

Zeebaars met venkel, dille, citrus en tomaat

Makreel:

De Makreel is nu ook op z’n best, moddervet en volgevreten. De meeste worden gevangen in de Noordwestelijke Noordzee. Gebakken en gerookt zalig. Vol omega3, MSC gecertificeerd want vette vis is gezond. Eet ook eens gerookt op brood!

Pittige penne met Makreel en tomaat

Makreel in mosterdsaus

Makreelpakketje met sperciebonen

Dorade:

Oftewel Zeebrasem. Worden gekweekt en/of geïmporteerd uit de knoflooklanden in het zuiden. Goed verkrijgbaar en erg smakelijk.

Dorade op zijn Portugees

Tonijn:

Is er ook weer volop, maar de Blue fin Tuna moet je niet kopen. Wordt met uitsterven bedreigd en is peperduur. Lekker als steak, sushi of door je pasta.

Tonijn-pasta van Jamie

Paddenstoelenrisotto met Tonijn

Carpaccio van tonijn met olijven

Grieks pakketje met Tonijn en kidneybonen

Tonijnmoot in korianderjasje

Garnalen:

De Hollandse garnaal is momenteel peperduur, maar in de herfst barst het er normaal van. Dan duiken de prijzen misschien wel weer iets naar beneden. Door het koude voorjaar waren ze schaars. Anders neem je andere zoals Noorse of Scampi. Die zijn goedkoper, maar hebben minder smaak dan onze eigen Hollandse.

Romige pasta met knoflook en garnalen

Garnalensalade in komkommervorm

Pittige spaanse knoflookgarnalen

Sicilliaanse knoflookgarnalen

Groene asperges met garnalen in ei-citrussaus

Pangasius en Tilapia:

Eigenlijk te schokkend om te lezen, sla maar over. Sommige mensen zweren er bij en zijn verleid door de goedkope prijs, maar dit smaakt naar modder en heeft nauwelijks enige voedingswaarde want ook dat is wetenschappelijk bewezen. Voor meer info KLIK HIER

Ik heb als ex-visser en scheepskok heel veel artikelen geschreven over vis en vissoorten, kijk ze eens terug. Dat kan op MIJN pagina. Die barsten ook van de recepten die hier niet zijn vermeld. In de door mij beheerde KOOKGROEP "Kreatief met vis,schaal-en schelpdieren" heb ik een goede video online gezet en kun je je snel het fileren eigen maken. Staat altijd vol nieuws en lekkers, even lid worden en aanmelden. Op Visserijnieuws is dit artikel eveneens gepubliceerd.

12 Reacties

  1. Bedankt voor je artikel.
    Ik heb het Dorade recept gemaakt.
    De vis had ik besteld bij https://www.visenvlees.nl/.
    We hebben echt lekker gegeten!!!

    bedankt.

  2. Wat een mooi artikel over vis en als echte visliefhebster ben ik heel blij met zulke goede visrecepten!Bedankt en groetjes,Marijke

  3. Mooi hoor, ga vandaag de gewokte zalm met stroperige saus proberen.

  4. ronaldvermeulen

    27 september 2012 at 08:12

    Kijk, hier hebben we wat aan. Je hebt weer je best gedaan. Zeker een goed artikel.

  5. Mooi artikel Alex, heb weer wat recepten bewaard. En wat betreft die pangalipia: helemaal gelijk = prut.

  6. Mooi artikel Alex, ik neem het uiteraard graag mee. Ik heb veel Engelse recepten met schelvis maar als ik die wil maken moet ik de schelvis eerst bestellen bij mijn visboer, wordt hier namelijk bijna niet verkocht. Het is (hier) trouwens duurder dan kabeljauw. En dan te bedenken dat mijn moeder het altijd kocht (heel goedkoop) voor de kat! Of ze kreeg een hele zak van onze buurman die `uit vissen ging`. Groetjes, Louise

  7. Donderdag maar weer naar de markt dan!

  8. Wat een heerlijk artikel weer! Dank je wel. Groetjes, Laura

  9. Ha Alex, wat een verrassing bij de koffie, wat een machtig uitgebreid artikel daar kan ik vast wel wat mee, groet misspiggie

  10. Heerlijk al die recepten, ik bewaar hem op m`n pagina, bedankt Alex, groetjes Susan

  11. Goed artikel Alex met heel veel verscheidenheid aan vissoorten met lekkere recepten. Echt uitnodigend om weer de pan op de vuur te doen. Deon

Geef een reactie