Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Bladerdeeg is zo veelzijdig - de lekkerste zoutjes, broodjes, snacks en hapjes – zo lekker !

Plakjes bladerdeeg uit de diepvries die inspireren me al vele jaren want dit spul is zo veelzijdig, je kunt er vanalles mee doen! Hier volgen enkele leuke doe-tips voor de vakantie om te doen of om samen met de kinderen te maken. Resultaat: de lekkerste zoutjes, de heerlijkste broodjes, mini’s of vreselijk lekkere snacks. Wie houdt er nou niet van?

Het enige wat je in feite nodig hebt dat zijn twee handen en een oven. Bladerdeeg is zo veelzijdig en werk- en experimenteer er al jaren mee met heerlijke resultaten. De lekkerste broodjes, snacks, zoutjes, mini’s en hapjes maak je in een handomdraai zelf. Heel veel mensen zien er tegenop, maar het is eenvoudiger en gaat sneller dan je denkt dat het gaat. Je staat soms versteld van het resultaat. Ik heb, door omstandigheden, tijd over, dus klim weer eens in de pen. Hier volgt het leukste en het lekkerste uit mijn repertoire. Het is nog veel uitgebreider, maar het voert me te ver om alles op te schrijven. Dan wordt niet alleen dit artikel te lang, maar dan ben ik morgen nog bezig.

Ik heb hier gekozen voor snel en eenvoudig, maar wel met het beste en lekkerste resultaat. Maak nu alles zelf. Dit is voor beginners ook goed voor het zelfvertrouwen in de keuken. Door dit te doen en te proeven ben je blij met het resultaat en dat inspireert en zet aan tot meer. Je kunt het zelf in feite zo gek en moeilijk maken als je wilt. Zelfs je bladerdeeg kun je zelf maken, je kroketten, je ragout, je bijzondere vullingen, maar dat voert hier nu net iets te ver. Het is niet alleen tijdrovend, maar soms ook best moeilijk. Derhalve eenvoud! Kijk hieronder en ga eens aan de slag. Allemaal leuk op verjaardagen, (tuin)feestjes, voor de kinderen, in het weekend of zomaar bij de borrel. Nooit meer snacks of zoutjes kopen. Zo af en toe is het best eens lekker om een vette bek te halen. Succes en laat eens weten wat de resultaten waren!

Hartige salami-geitenkaas broodjes, zoutjes

10 plakjes bladerdeeg

20 plakjes salami

Geraspte kaas (optioneel)

Belegen geitenkaas

1 Ei

Leg de plakjes bladerdeeg op een werkblad. Leg daarna op elk plakje bladerdeeg 2 plakjes salami en 2 dun, in de lengte gesneden staafjes geitenkaas en rol ze op. Druk de uiteinden eventjes aan. Kluts een ei en smeer op elk rolletje wat van het eimengsel. Leg ze op bakpapier op een bakplaat en strooi als extra (hoeft niet persé) nog wat geraspte kaas over het eimengsel aan de bovenkant.

Tip: voor overheerlijke zoutjes met een Mediterraans tintje, snij elk rolletje in 8 gelijke stukjes en leg de stukjes op de bakplaat. Dit levert je 80 heerlijk knapperige zoutjes op !

Oven voorverwarmen tot 200 graden C. en in 15-20 minuten afbakken, heerlijk en zo simpel !

Bladerdeeghapjes (broodjes) met zongedroogde tomaat en Leerdammer kaas

Een groot succes zijn deze heerlijke hapjes volgens Dit recept altijd !

Hartige kaas-uien-broodjes, zoutjes, hapjes de luxe (lekkerder dan die van de banketbakker)

10-15 plakjes bladerdeeg

Plakjes jong belegen kaas (ik heb Beemsterkaas gebruikt)

Gekarameliseerde uien (pittig)

1 Ei (geklutst)

Deze duurt wat langer, maar is verschrikkelijk de moeite waard om te maken ! Ik stond versteld van het lekkere resultaat.

Leg de plakjes bladerdeeg op een werkblad. Leg op elk plakje deeg een plakje van de Beemsterkaas.

Alvorens door te gaan maak je eerst dit heerlijke recept van mijn smulvriend en hobbykok DEON, deonart. Ik zag dit recept een poos geleden en bracht me onmiddellijk op een idee. Grandioos na later bleek.

Schep nu op elk plakje een beetje van de gekarameliseerde uiensaus over de lengte en rol de boel op. Aan de uiteinden het deeg even aandrukken. Smeer over elke rol een beetje van het ei-mengsel. Verwarm de oven voor tot 200 graden C. De rolletjes op bakpapier op de bakplaat leggen en in 20 minuten mooi bruin afbakken.

Voor top zoutjes elke rol in 8 gelijke delen snijden en deze op de bakplaat leggen. Resultaat is dan een bak met 80 overheerlijk luxe zoutjes ! Voor mini’s bij de borrel zelfde proces, elk rolletje in 4 gelijke delen snijden met een scherp koksmes.

Pittige Brabantse worstenbroodjes de luxe

10 plakjes bladerdeeg

1 blik knakworsten of hotdogs (Unox)

Fles currygewürz

1 Ei

De plakjes bladerdeeg op een werkblad leggen en bestrijken met een laagje currysaus. Op elk plakje een worstje leggen en oprollen. De uiteinden aandrukken en met een mes over de breedte acht inkepingen maken. Daarna elk rolletje met het ei-mengel bestrijken. De inkepingen zijn er voor om het extra vocht uit het worstje een beetje te laten verdampen en bovendien staat het leuk. Oven voorverwarmen tot 200 graden C. en de rolletjes op bakpapier op de bakplaat leggen. In ongeveer 20 minuten afbakken totdat ze mooi bruin zijn. Het resultaat is 10 heerlijk pittig-malse worstenbroodjes.

Kip-saté broodjes

10 plakjes bladerdeeg

20 plakjes kipfilet

Goede kant en klare satésaus

1 Ei (geklutst)

Leg de plakjes bladerdeeg op een werkblad. Leg op ieder plakje twee plakjes vers gesneden kipfilet (ik heb die genomen van de verse vleeswarenafdeling van AH) en schep er wat van de kant en klare satésaus in. Vouw elk plakje nu dicht als een enveloppe en druk de uiteinden wat aan. Smeer op elk broodje een beetje van het ei-mengsel, verwarm de oven tot 200 graden C. en 15-20 minuten afbakken. Heerlijk!

Ham-Kaasbroodjes de luxe

10 plakjes bladerdeeg

Zakje geraspte kaas

10 plakjes oude kaas

10 plakjes schouderham

Pittige chilisaus

1 Ei

Leg de plakjes bladerdeeg op een werkblad, smeer ieder plakje eerst in met een laagje chilisaus. Leg daarna een plakje ham en een plakje oude kaas(meer smaak) op elk plakje bladerdeeg en rol ze op. Druk de uiteinden eventjes aan. Kluts een EI en smeer op elk rolletje wat van het eimengsel. Leg ze op bakpapier op een bakplaat en strooi als extra (hoeft niet persé) nog wat geraspte kaas over het eimengsel aan de bovenkant.

Tip: voor overheerlijke ham-kaas zoutjes snij elk rolletje in 8 gelijke stukjes en leg de stukjes op de bakplaat. Dit levert je 80 heerlijk knapperige ham-kaas zoutjes op !

Oven voorverwarmen tot 200 graden C. en in 15-20 minuten afbakken, heerlijk en zo simpel !

Mediterraanse bladerdeegbroodjes

10 plakjes bladerdeeg

1 blik ratatouille a la provencale (Bonduelle)

1 Ei

Leg de plakjes bladerdeeg op een werkblad en schep er wat van het ratatouille-mengsel uit het blik op. Vouw de plakjes dicht net als een enveloppe. Kluts het EI door elkaar en smeer op elk broodje wat van het gele mensel. Hierdoor gaan ze mooi glanzen en worden ze mooi bruin van kleur. Verwarm de oven voor, leg ze op bakpapier op de bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Het is zo simpel, je moet er maar opkomen, en verrassend lekker !

Bladerdeeghapje(s) – Mexicaanse saucijzenbroodjes

15 plakjes bladerdeeg (diepvries)

2 ½ dl melk

3 sneetjes witbrood zonder korst

1 ei

500 gr HOH gehakt

1 pakje Honig chili con carne mix

Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Neem het zakje chili con carne mix en laat de inhoud wellen in de melk. Neem een kom en doe daar de gehakt in. Voeg de sneetjes witbrood toe in stukjes toe evenals de melk met de gewelde mix. Nu is het zaak de boel goed en vooral gelijkmatig te mengen totdat er een smeuig mengsel ontstaat. Rol nu met je handen een soort worstje van het mengsel (mag best een beetje royaal) en leg dit op een plakje deeg. Ga door totdat het mengsel op is. Vouw/rol de plakjes dan dicht.

Kluts het ei en smeer met een kwastje een beetje van het geel over de broodjes (zo worden ze mooi bruin en glimmend). Verwarm de oven voor tot 200 graden, leg bakpapier op de bakplaat, leg de broodjes er op en bak ze in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.

GOUDEN TIP Voor Italiaanse saucijzenbroodjes herhaal je hetzelfde proces, maar nu met een pakje Honig macaroni/spaghettimix ! Je weet niet wat je proeft.

Bladerdeeghapje(s) – Hartige kerriebroodjes

15 plakjes bladerdeeg (diepvries)

1 ½ dl melk

3 sneetjes witbrood zonder korst

1 ei

500 gr HOH gehakt

1 tl nootmuskaat

2 tl knoflookpoeder

¾ el kerriepoeder

1 el verse platte peterselie (heel fijn gehakt)

Peper

zout

Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Neem een kom en doe daar de gehakt in. Voeg de sneetjes witbrood toe in stukjes toe evenals de melk met de specerijen. Nu is het zaak de boel goed en vooral gelijkmatig te mengen totdat er een smeuig mengsel ontstaat. Rol nu met je handen een soort worstje van het mengsel (mag best een beetje royaal) en leg dit op een plakje deeg. Ga door totdat het mengsel op is. Vouw/rol de plakjes dan dicht. Kluts het ei en smeer met een kwastje een beetje van het geel over de broodjes (zo worden ze mooi bruin en glimmend). Verwarm de oven voor tot 200 graden, leg bakpapier op de bakplaat, leg de broodjes er op en bak ze in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.

Kroket en Frikandelbroodjes de luxe.

10 plakjes bladerdeeg

10 kalfskroketten (diepvries AH, die hebben veel smaak!)

Mosterd

En/of

10 frikandellen (diepvries Mora)

Currygewürz uit knijpfles

1 Ei

De kroketten/frikandellen hoeven niet persé ontdooid te worden. Leg de plakjes bladerdeeg op een werkblad en smeer ze, voor kroketten, royaal in met mosterd en voor frikandellen idem., maar nu met de currysaus. Leg de snack van je keuze er op en oprollen, dichtvouwen en de uiteinden aandrukken. Met een mes op elk broodje in de breedte 8 inkepingen maken en besmeren met het ei-mengsel. Op bakpapier leggen op de bakplaat. Oven voorverwarmen tot 200 graden C. en in ongeveer 20-30 minuten gaar en bruin bakken.

Nog een lekkere variatietip: probeer hetzelfde eens met Rookworst, Goulash- en Satékroketten, heerlijk!

Tenslotte hebben we nog de ragout-broodjes die ik soms maak. Hiermee kun je eindeloos variëren.

10 plakjes bladerdeeg

Blik kip- champignon- runder- of kalfsragout (AH, Unox of Struik)

1 Ei

Leg de plakjes bladerdeeg op een werkblad en schep er de ragout van je keuze in. Dan dichtvouwen net als een envelop. Aan de bovenkant enkele inkepingen maken met een mes, het ei-mengel er op smeren, de oven voorverwarmen tot 200 graden C. De ragoutbroodjes op bakpapier op de bakplaat leggen en in ongeveer 20 minuten goudbruin bakken. Een geweldige snack !

Nog een gouden tip: bewaar eens een kliekje hachee, stoofvlees, kipcurry, nasi of bami en maak er een bladerdeegsnack van, zonde om weg te gooien. Veel doe- en smulplezier gewenst en bedankt voor het meenemen/reageren!

Home Recepten