Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboekrecensie: Het Verjaardagstaartenboek

Het verjaardagstaartenboek

Fiona Cairns

192 pagina′s | Fontaine Uitgevers B.V.

€24.95 Er is geen ontkomen aan; bakken is en blijft een hype. Waar je ook gaat word je als kookfan geconfronteerd met kunstige cupcakes, weelderige taarten en alle accessoires die je ooit nodig zou kunnen hebben om ze zelf te maken. Zou het daardoor komen dat ook ik mezelf steeds vaker in de weer vind met springvormen en chocoladeglazuur? Natuurlijk, ik houd van zoet en ik heb altijd wel lekkers gebakken, maar dat was meer van het rustieke, huiselijke soort. Kleurige fondant en suikerbloempjes kwamen er nooit aan te pas. En toch.. ik houd van een experiment en in de kookwinkel jeuken mijn vingers. Oké, ik ben dus om. Tijd dan maar voor een serieuze duik in de wereld van het mooie gebak. En wie is dan een betere gids dan de Britse koningin van de taarten, Fiona Cairns?

Fiona Cairns

In Nederland is ze nog niet zo bekend, maar in het Verenigd Koninkrijk is Fiona Cairns een echte “celebrity chef”. De bakkerij die ze ruim 25 jaar geleden in haar achtertuin begon werd een doorslaand succes. Met een opleiding tot banketbakker én grafisch ontwerper had ze namelijk een gouden combinatie in handen; gebak dat er prachtig uitziet én ontzettend lekker is. In 2001 verhuisde haar bedrijfje van de schuur in de tuin naar een groot en modern pand in Leicestershire. In 2011 volgde de kers op de taart, wat haar bakkerscarrière betreft; ze mocht de koninklijke bruiloftstaart maken voor het huwelijk van de Britse prins William en zijn Kate.

Met een productie van zo′n 750.000 (!) cakes en taarten per jaar is de kleinschaligheid er al lang vanaf. Maar Fiona Cairns en haar inmiddels flinke team gaan er nog steeds prat op dat hun gebak met de hand wordt gemaakt. En het oog voor detail, dat is er nog steeds.

Draaimolentaart en andere kunstwerkjes

De omslag van het boek wakkert mijn enthousiasme aan. Erop staat een taartplateau met een rijkelijk met aardbeien gedecoreerde taart. Het ziet er eenvoudig maar heel lekker uit. In sierlijke, glanzende letters staat erop: “Het verjaardagstaartenboek”. Maar als ik gulzig door het boek begin te bladeren zakt de moed me in de schoenen. De paarse draaimolentaart met paardjes uit fondant en de cupcakes met geboetseerde feeën erop doen me denken aan de handwerkjes op een kerstmarkt. Er is een taart in de vorm van een handtas met krokodillenprint en een kunstige “moestuintaart” met zeker tien verschillende soorten miniatuurgroente uit fondant. Ongetwijfeld een dag werk.

Brownies en citroentaart

Gelukkig staan er ook veel eenvoudigere recepten in. Jawel, zelfs een paar rustieke exemplaren. De klassieke Engelse bakewell-taart bijvoorbeeld, de kleverige noten-karamelrepen en de alles-in-een abrikozen amandeltaart. Het volledig ontbreken van suikerwerk bij die recepten en het bemoedigende voorwoord van Fiona zelf, die de lezer op het hart drukt zich niet te laten stressen en alleen blije gedachten door het beslag te roeren, geven me mijn vertrouwen terug. Even later spit ik mijn kasten door op zoek naar ingrediënten voor Fiona′s brownies. Ik kan de verleiding gewoon niet weerstaan. Dat ik geen brownievorm bij de hand heb houdt me niet tegen: dan maar in een ronde vorm. Dat het midden dan wat inzakt neem ik gewoon voor lief, en terecht. Mijn ingezakte brownies zien er niet bepaald uit als op het plaatje, maar de enorm rijke chocoladesmaak maakt veel goed. Echt een brownie voor liefhebbers, weeïg en zwaar.

Nog geen dag later maak ik de Lekker citroenige meringuetaart, die er voor mij onweerstaanbaar lekker uitziet. Het resultaat mag er zijn. Een vochtige cake met wel 4 lagen, helemaal niet moeilijk te maken en met een heerlijke zoete citrussmaak.

Over het boek

De recepten in het boek zijn helder beschreven. Er zijn sjablonen voor kermispaardjes en olifanten, en waar speciaal gerei nodig is staat dat netjes bij de ingrediënten vermeld. Dat de garnering niet altijd simpel is beseft de schrijfster zelf gelukkig ook, en het aantal kaarsjes bij een recept geeft de moeilijkheidsgraad aan. Vóor in het boek staan allerlei handige weetjes. Fiona′s voorraadkastlijstje, baktips, algemene informatie over glazuur en tips over garneren. Een strakke indeling is er niet, maar hier en daar zijn een aantal recepten rond een thema gegroepeerd. “Alice in Wonderland” bijvoorbeeld, met een eetbaar theeserviesje en cupcakes versierd als Cheshire Cat. Of “Vampierfeest”, met vleermuiskoekjes en een met swarovski kristallen bezet doodshoofdmasker.

Conclusie

Ik zal nooit een grootverbruiker van fondant worden, maar gewapend met dit leuke boekje zal het er bij gelegenheid vast af en toe van komen. En voor de minder veeleisende momenten kies ik gewoon voor één van de minder ambitieuze recepten uit haar boek. Want dat het allemaal lekker is, dát geloof ik gerust.Home Recepten