Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboekrecensie: Artacucina 3

Artacucina 3 - op pad met Artacasa

Wiebke van der Scheer & Margré Mijer

176 pagina′s | Gerstenberg Verlag

€19.95 Win ArtacucinaWe mogen 5 exemplaren weggeven van dit boek. Wat is jouw mooiste recept en waarom? Reageer onderaan dit artikel of op Facebook/Smulweb. Onder alle reacties worden de boeken verloot. Meedoen kan t/m 7 september 2012.

Vanaf vandaag verkrijgbaar!

Eten en kunst. Waar denk je dan aan? Misschien wel aan de curieuze pindakaasvloer van Wim T Schippers, of aan De aardappeleters van Vincent van Gogh. Misschien aan de kunstzinnige gerechtjes die geserveerd worden in wereldberoemde ster-restaurants. Of aan de prachtige fotoboeken die óver dat soort restaurants worden geschreven?

Artistiek én culinair

Het splinternieuwe kookboek Artacucina 3 brengt kunst en lekker eten op een heel eigen manier bij elkaar. Dit kookboek is een vrolijke ontmoeting tussen kunstenaars en hun culinaire voorkeuren. Een artistiek feestje met lekkere gerechten uit de hele wereld, bij elkaar gebracht onder de paraplu van de Amsterdamse kunstgalerie Artacasa.

Niet alleen de uiteenlopende kunstenaars die bij Artacasa exposeren hebben een bijdrage geleverd, ook klanten, familie, vrienden en buren droegen recepten aan, kozen bijpassende kunstwerken of testten recepten. Net als bij de eerdere twee uitgaven trouwens, want dit is alweer het derde boek in de reeks. Thema dit keer: Artacucina op pad. Het doel: lekkere gerechten verzamelen uit de hele wereld.

Een bonte collectie

En dat is goed gelukt. Van falafel tot pommecitron en van Noorse viskoekjes tot Argentijnse empanada′s; het is een bonte collectie. Drijvende krachten achter het verhaal zijn Wiebke van der Scheer en Margré Mijer, die zelf als stewardess werken en dus ook wel geproefd hebben van de wereldse cuisine. Het is hun enthousiasme wat de kunst en gerechten bij elkaar brengt.

De recepten zijn grotendeels eenvoudig. Sommige zijn zelfs basisrecepten, zoals de hete bliksem of de ′chocoladecakejes de altijd lukken′. Weinig echte "uitdagingen" voor de hobbykok misschien, maar wel toegankelijke, heerlijke gerechten voor iedereen. Het soort recepten dat je ook echt maakt, met een aantal opties die niet zouden misstaan bij een etentje met vrienden. Neem de tarte tatin met brie de Meaux, of de abrikozen-amandelsoufflétjes van vriendin Juul. Of de heerlijke amaretto-vijgen met dikke kwark...

Kookboek of kunstboek?

Een overzicht met foto′s van de gerechten staat achterin, want in de rest van het boek spelen de schilderijen en beelden natuurlijk de hoofdrol. Artacasa specialiseert zich in figuratieve kunst, in herkenbare voorstellingen. En dus spreken de prachtige plaatjes óok tot de verbeelding van wie er weinig verstand van heeft.

Dus wat is Artacucina nu precies? Een kookboek met mooie artistieke illustraties of een kunstboek met lekkere recepten? Natuurlijk, het hele doel was wat aandacht te genereren voor de galerie in hartje Amsterdam. Maar de Artacucina-reeks is meer geworden dan dat. Niet voor niets zijn de boeken inmiddels ook in het buitenland verkrijgbaar.

En ook dit derde deel maakt de belofte op de omslag waar: het is een boek waar je blij van wordt. Een perfect cadeautje – voor een ander, of lekker voor jezelf.

Artacucina 3 – Op pad met Artacasa is nu verkrijgbaar in de boekhandel of via artacasa.nl.
Home Recepten