Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Creatief met restjes (of: tips om minder te verspillen!)

No waste! Ook de culinaire wereld is in de ban van duurzaamheid. Kookprogramma′s en culinaire tijdschriften staan er vol van: biologische, regionale producten, een beter leven voor dieren in de vleesindustrie... én minder verspilling. We verspillen gemiddeld namelijk zo′n 50 kg voedsel per persoon per jaar. Bijna de helft ervan zelfs ongebruikt. Zonde van de vaak prima producten maar ook niet goedkoop: samen gooien we in Nederland jaarlijks zo′n 1,6 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak. Wranger nog, de helft van wat we alleen in de EU al verspillen, zou genoeg zijn om het hongerende deel van de wereldbevolking te voeden. Dat kan natuurlijk beter. Door slimmer in te kopen en beter te bewaren, maar ook door restjes een tweede culinaire kans te geven!

 • Allereerst: minder verspillen vraagt om wat beetje planning maar vooral ook om een creatieve instelling. Maak het jezelf niet te moeilijk: niets verspillen is bijna onmogelijk. Probeer gewoon eens mínder weg te gooien en zie het als een leuke uitdaging om een nieuwe bestemming te verzinnen voor de restjes in je koelkast. Je wordt er vanzelf steeds beter in.

 • Kijk voor je boodschappen doet in de koelkast en maak resten het begin (of middelpunt!) van je volgende maaltijd. Andere producten erbij kopen is soms makkelijker dan restjes verwerken in een al complete maaltijd. Gebruik zeker ook de handige koelkastplanners op Smulweb en andere sites. Slim én lekker, want zo eet je weer eens wat anders.

 • Precies inschatten hoeveel er gegeten wordt is moeilijk. We koken daarom vaak te veel. Als je wat extra wil koken, kies dan ingrediënten die je (als ze overblijven) makkelijk kunt verwerken in een volgend gerecht. Serveer sausjes zo veel mogelijk los. Gekookte of gebakken groenten zonder saus kun je aan veel andere gerechten toevoegen, en van naturel pasta, couscous of aardappels maak je de volgende dag een heerlijke salade.

 • Vergeet de lunch niet! Veel Nederlanders eten ′s middags een eenvoudige boterham met ham of kaas, maar de kliekjes van gisteren zijn vaak een prima lunchhap. De meeste soorten gebraden vlees en kip zijn heerlijk op brood en met een paar plastic bakjes in huis neem je bijv. pastagerechten zo mee naar je werk. ′s Ochtends meestal haast? Doe de restjes ′s avonds al in een geschikt bakje. Kleine hoeveelheid over? Maak er eens een tussendoortje, voorgerecht of een lekker luxe amuse van! Een restje soep in kleine glaasjes bijv, of een lepelamuse met een restje Franse kaas of een bodem kant-en-klare salade.

 • Laat je niet afschrikken door de THT-datum. Tenminste houdbaar tot is niet hetzelfde als de "te gebruiken tot" (TGT) datum die je op bijv. vlees of vis vindt. Vroeger stond er heus ook geen datum op meel of geweckte groente! Gebruik je gezond verstand. Producten die over de THT-datum zijn maar nog goed ruiken, er goed uitzien en niet raar smaken kun je gewoon nog eten. Voor verse producten als ei of kaas kan dat zeker nog een aantal dagen, voor houdbare producten als rijst of conserven zelfs tot maanden na datum.

  Alvast een paar ideeën:

  Brood is een van de meest verspilde producten. En dat terwijl je er zo makkelijk iets nieuws van kunt maken! Maak van oude boterhammen bijvoorbeeld deze heerlijke Engelse Bread & Butterpudding met rum. Ook lekker van oud brood: wentelteefjes, tosti of croutons (maak er meteen een boel: luchtdicht opgeborgen kun je ze een hele tijd bewaren!) Meer oud brood-recepten vind je hier.

  Hartige taart of quiche is een echte allemansvriend. De basis is een simpel deeg, en een vulling van eieren en melk of room. Lekker, makkelijk, en je kunt er echt vanalles in stoppen. Resten kaas bijvoorbeeld (ook lekker met Franse of Italiaanse kaas!), allerlei groente, ham, gehakt of kip. Met kant-en-klaar bladerdeeg of deeg voor hartige taart uit de vriezer is het pas echt kinderspel. Heb je veel verschillende producten over? Maak dan verschillende kleine taartjes of zelfs minitaartjes, als hapje.

  Oosterse curry′s zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook ideaal voor het verwerken van resten groente, aardappel of zelfs vlees. De sterke, kruidige smaken brengen allerlei producten bij elkaar, zonder dat je je al te druk hoeft te maken over of die wel bij elkaar passen. Van wortels en bonen tot tomaten, champignons en bladgroente: er kan vanalles in. Juist curry over? Maak eens een currypuff!

  Of gooi je resten in de soep! Soep is al eeuwen een typisch gerecht om resten verse groente in te verwerken, maar in de praktijk maken wij daar helemaal niet zoveel gebruik van. In een lekkere groentesoep kun je natuurlijk van alles kwijt, maar maak ook eens soep van een specifiek restje. Bloemkoolsoep bijvoorbeeld, Italiaanse broodsoep of Franse uiensoep.

  Neem voor nog veel meer tips en recepten een kijkje op een van deze websites:

  www.etenisomopteeten.nl

  www.lovefoodhatewaste.com (in het Engels)

 • Home Recepten