Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Verslaafd aan chocolade

Kookboekrecensie 'Verslaafd aan chocolade - Het kookboek voor chocoladefans'

Een kookboek is natuurlijk een boek met recepten. Als het goed is zijn het erg lekkere, duidelijk beschreven recepten, bijzonder of juist eenvoudig, maar in ieder geval bedoeld om thuis na te maken. En dan zijn er die kookboeken die meer zijn dan een verzameling recepten. Kookboeken die je ook in je keuken hebt staan omdat ze mooi zijn en uitnodigen om te koken. Van die kookboeken waar je trek van krijgt nog voor je ze open hebt geslagen. Zo'n boek is 'Verslaafd aan chocolade' voor mij.

Een tijd geleden alweer kocht ik dit boek in een chocolaterie, als cadeautje voor iemand anders, want wie is er nu niet fan van chocolade? Zij kreeg uiteindelijk toch maar een ander presentje, want tot inpakken ben ik nooit gekomen. En dus prijkt het boek nu in mijn eigen keuken.

'Verslaafd aan chocolade' is heus niet het beste kookboek ooit. Er staat geen wereldberoemde chefkok op de omslag en persoonlijke noten of achtergronden per recept ontbreken dan ook. In die zin zou je 'Verslaafd aan chocolade' best een no-nonsense receptenboek kunnen noemen. Maar dan wel een met prachtige, pagina-grote foto's en goudkleurige krullen op de hardcover omslag.

Indeling

Het boek is verdeeld in 5 hoofdstukken, die elk een andere categorie gerechten beschrijven. Na een korte inleiding over de geschiedenis van chocolade en de verschillende soorten die er te koop zijn, volgt een hoofdstuk over taarten en cakes. Van eenvoudige chococake tot ganachetaart en van eenpersoons bosbessengebakjes tot Scharzwalder rol.

Het tweede hoofdstuk geeft meer dan twintig ideeen voor "perfecte muffins & brownies". Sinaasappelmuffins met stukjes chocola, kruidige chocomuffins met piment, zoete cakejes met marshmallow en chococakejes met een zachte vulling. Ook in de brownies is er keus: bijv. met stukjes witte chocolade, roomkaas, koffielikeur of toffeesaus.

Wie van koekjes houdt kan in het derde hoofdstuk terecht want dat staat er vol mee. Het vierde hoofdstuk geeft "koude verrassingen met chocolade". Natuurlijk met ijs en chocolademousse in allerlei varianten, maar ook met chocolade-hazelnootparfait en schuimtaart met een topping van chocolade en kersen.

In het laatste hoofdstuk staan een twintigtal beschrijvingen van "kleine verwennerijen & drankjes". Van de meest basale versie van warme chocolademelk (maar dan natuurlijk wel gemaakt van chocolade ipv cacao-poeder!) tot chocoladetruffels, bonbons, toffees en abrikozen-amandelrotsjes.

Algemeen

Het scala aan recepten en de variatie in moeilijkheidsgraad is echt wel een pluspunt van dit boek. Voor wie erg onervaren is, is het misschien niet altijd even makkelijk om in te schatten hoe moeilijk of tijdrovend de uitvoering nou echt is. Maar wie een beetje thuis is in de keuken en wel eens succesvol chocolade heeft weten te smelten moet met de recepten goed uit de voeten kunnen. Echt ingewikkeld zijn ze allemaal niet en de garneringen zijn mooi maar eenvoudig.

De ingredienten die gebruikt worden zijn niet bijzonder exotisch. Of dat een voor- of nadeel is laat ik graag in het midden. De experimentele kok vindt het wellicht jammer, maar het betekent wel dat alle benodigdheden goed verkrijgbaar zijn. Het doet in ieder geval niet af aan de smaak: de recepten die ik tot nu toe heb uitgeprobeerd waren erg lekker. Hartige recepten ontbreken overigens in het geheel: geen Fusion-recepten met kip en chocolade dus in dit werk.

Dat had ik best graag eens uitgeprobeerd, maar wat mij betreft mag het de pret niet drukken. Dit honderdtal meer of minder zoete chocoladerecepten is echt een cadeautje. Voor een ander, of voor jezelf. Ook als je (nog) niet verslaafd bent aan chocola..

Verslaafd aan chocolade. Het kookboek voor chocoladefans

Bath [etc.], 2008

Uitgeverij: Love Food


Home Recepten