De feiten en cijfers duizelen me nog steeds een beetje, maar gelukkig is daar wat aan te doen. Alle Rotterdamse-smulwebbers opgelet, deze keer is Rotterdam het toneel voor een evenement waar je u tegen zegt…en iedereen kan erbij zijn.

damn food waste1

Een flinke pan soep in Amsterdam

2013 was de eerste Damn Food Waste. In Amsterdam. Tristram Stuart (held) kwam spreken, bekende chefs kwamen langs om te koken met restjes, een dj voor wat opzwepende muziek, vele vrijwilligers die soep en curry uitdeelde, heel veel initiatieven rondom voedselverspilling en een zonnetje maakte deze dag helemaal geweldig. Klik hier voor een filmpje van die dag.

 

 

 

Via Thuisafgehaald hoorde ik van dit initiatief en ik heb me meteen aangemeld als vrijwilliger voor de dag zelf. De dagen ervoor waren er al vele vrijwilligers bezig om 1000 kilo’s eten op te halen wat anders op het land zou blijven liggen. De dag voor het evenement werden al deze kilo’s gesneden zodat het in de soep en curry paste. En op de dag zelf was ik erbij om aan ruim 6500 mensen soep en curry uit te delen. De afwas erna was iets minder, alhoewel dat ook wel erg gezellig was zo met elkaar.

foto-13

De afwas moet ook gedaan worden

In 2014 ging Damn Food Waste on tour. En ik deze keren was ik er weer bij. Eerst was Groningen aan de beurt. In combineerde het evenement met een logeerpartijtje bij familie, zodat ik de dag voor het evenement ook bij de DiscoMEP aanwezig was. Bij de voedselbank in Groningen speelde een dj lekkere muziek en al dansend en kletsend sneden we 650 groenten klein. Op de dag vanhet evenement was er een klein drupje regen, maar daarna gelukkig veel zon en ruim 1500 mensen kwamen een kommetje soep halen. Gelukkig hadden we deze keer bio-afbreekbare bakjes, zodat de afwas ons bespaard bleef.

Daarna was Zwolle aan de beurt. Ik had de smaak inmiddels te pakken en dus schreef ik me weer in om mee te helpen. Omdat ik zelf vlakbij Breda woon heb ik gevraagd of er een slaapplaatsje voor me was ergens. Een van de vrijwilligers bood heel gastvrij aan dat ik bij haar mocht blijven slapen en na een dag groentes snijden stond er een heerlijke stamppot in de zon op me te wachten en kon ik heerlijk slapen in de bedstee die voor me opgemaakt was. Op de dag van het evenement zelf liep het weer als een trein en 2000 kommetjes soep zijn soldaat gemaakt

foto-10

….naar soep

foto 9

van verse groenten…..

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu….Nu wordt Rotterdam de plek waar je moet zijn. Op zondag 14 juni hoop ik daar weer in de keuken te staan om 5000 mensen te verblijden met soep. En niet zomaarsoep. Maar soep van groentes die anders in de kliko waren beland.

Ik ben blij dat dit soort evenementen er zijn. Enerzijds omdat ik op deze manier echt een steentje bij kan dragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Ik gooi al vrijwel niks weg, en ben bewust met mijn eten bezig, maar op deze manier kan ik net een stap extra zetten. Een stap die zeker wat uitmaakt. Want anderzijds heb ik tijdens alle evenementen meegemaakt dat ik anderen ook meer bewust kan maken van wat er verspild wordt aan goed voedsel. Mensen willenweten wat er inde soep zit. Als ik mijn verhaal dan begin door te vertellen dat er lelijke aardappels, tweebenigewortels en kromme courgettes in zitten wordt eerst de neus even opgehaald, maar bij de eerste hap smakelijke soep verschijnt er een lach. Een reactie die ik hierop eens kreeg was: ‘ Wat stom, dat proef je helemaal niet, het smaakt gewoon als soep, lekkere soep.’ We vertellen tijdens het uitdelen hoeveel voedsel er verspild wordt, en dat ook zij iets kunnen doen om dit te veranderen.

Bezoekers kunnen dan hun wegvervolgen langs diverse kraampjes met allerlei initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Van gekke groentes worden soepjes gemaakt die verkocht worden, de bokken van de boer worden bokkenvleesbitterballen (klinkt niet zo lekker, is het wel), in de lollies van een kraampje zitten sprinkhanen, er wordt gewandeld door de stad om te zien wat voor eetbaars er allemaal groeit, mensen fietsen zelf hun smoothie, en zo zijn er tal van inspirerende voorbeelden.

Ik heb hier een link geplaatst naar een filmpje van Amsterdam, maar ook van Groningen en Zwolle zijn er leuke filmpjes gemaakt.

10680132_828707353841279_1851250928554195465_o

Alle vrijwilligers tijdens Damn Food Waste Zwolle

Zet zondag 14 juni dus in je agenda en kom naar Rotterdam, via Facebook kan je het evenement volgen, tot dan!

PS. Ik ben nog een beetje aan het stoeien met de opmaak van een blog waar ik ook foto’s in plaats, oefening baart kunst, de volgende keren gaat het vast beter.