Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Is chocolade goed voor je huid?

Pure chocolade bevat heel veel flavanoiden en polyfenolen waaraan gezonde eigenschappen toegekend worden, zeker als het om je huid gaat. Een goede reden om chocoladerepen te gaan verslinden? Pure chocolade bevat heel veel flavanoïden en polyfenolen waaraan gezonde eigenschappen toegekend worden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die drie maanden lang elke dag driehonderd milligram cacaoflavanolen eten beter beschermd zijn tegen UV licht. Ook de bloedtoevoer naar de huid neemt toe waardoor de huid sterker, dikker en zachter wordt. Men denkt dat deze gunstige effecten komen door de flavonolen die meerdere effecten hebben op de bloedvaten. Hoe dat precies werkt, wordt nog verder onderzocht. Zijn de resultaten van dit onderzoek dan een goede reden om je voortaan helemaal te buiten te gaan aan chocolade? Helaas! Ten eerste bevat niet alle chocolade grote hoeveelheden flavonolen. En ten tweede zit er natuurlijk ook heel vet en suiker in chocolade waardoor het een dikmaker is. Maar als je af en toe een stukje pure chocolade eet dan is daar helemaal niets mis mee! Integendeel.

Flavanoiden en polyfenolen in chocolade

Pure cacao bevatten lavanoiden en polyfenolen die goed zijn voor onze huid. Pure chocolade heeft het grootste percentage cacao en bevat daarom het hoogste percentage van deze stofjes. Daar staat tegenover dat chocolade ook veel vet en suiker kan bevatten en dat het dus ook een dikmaker is. Hoe hoger het cacaogehalte is van de chocolade, hoe gunstiger de verhouding tussen het gunstige en ongunstige effect. Daarom is pure chocolade gezonder dan melkchocolade. Kies dus voor een reep met een zo hoog mogelijk percentage cacao.

Cacaodranken

Als cacao wordt verhit dan gaan de werkzame stoffen verloren. Tijdens het productieproces wordt chocolade vaak op een hoge temperatuur gemalen en gebrand waardoor de polyfenolen verdwijnen. Het gunstige effect van chocolade is daarmee verdwenen maar je krijgt wel vetten en suikers binnen. Daarom zijn cacaodranken niet zo gezond als pure chocolade.

Chocolade goed voor de liefde en je humeur?

Chocolade bevat stoffen waarvan je een blij en liefdevol gevoel kunt krijgen. Bijvoorbeeld: triptofaan (vermindert stress en zorgt voor een vrolijk gevoel) en anandamide (het stofje dat ook vrij komt bij een runnershigh). En het werkt lustopwekkend (jawel!) dankzij fenyletylamine, een stofje dat ook door de mens wordt aangemaakt wanneer emotioneel genot wordt ervaren. Mogelijk kan ook de aanwezige cafeïne als stimulatiemiddel hieraan bijdragen.

Pure chocolade

Een voorbeeld van ′goede′ chocolade is het nieuwe merk Lovechock. Deze chocolade wordt handgemaakt met de rauwe cacao uit Ecuador. Doordat Lovechock de cacaobonen niet brandt en koud maalt is deze chocola ook een natuurlijke bron van anti-oxidanten en lovechemicals. Alle repen van Lovechock bevatten minimaal 80% cacao en zijn te koop bij EkoPlaza, Vitaminestore, biologische supermarkten en webwinkels voor € 2,99 per reep (40 gram - 4 smaken)

Meer weten over voeding die je mooier maakt? Kijk op http://www.eetjemooi.nl

Home Recepten