Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zo doe je dat: oliebollen en appelbeignets bakken met Diamant

Oliebollen traditioneel b_1130Oud & Nieuw staat voor de deur. Buiten ruik je bij alle gebakkraampjes heerlijke oliebollen, wafels en appelbeignets. Al dit lekkers in de gebakkramen kun je natuurlijk ook gewoon zelf maken in Diamant olie. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Recepten

Een goed recept is het halve werk. Diamant ontwikkelde samen met Loesje, kok van het Smulweb Kookcollege, 2 basisrecepten voor de perfecte traditionele oliebol en voor de perfecte appelbeignet. Durf je te experimenteren? Probeer dan vooral ook deze oliebol met stoofpeertjes en witte chocolade vulling.

Gulden Basisregels

Voor het bakken van de perfecte oliebol zijn er 10 Gulden Basisregels:

  1. Weeg altijd je ingrediënten goed af en volg het recept nauwkeurig (klinkt logisch, maar kan écht verschil maken).
  2. Werk je met een vulling in een oliebol? Zorg dan dat deze altijd op kamertemperatuur is zodat de bollen mooi gelijk gaar worden.
  3. Laat de vulling goed uitlekken zodat de bollen niet te nattig worden.
  4. Plaats een frituurpan nooit in de tocht, de pan kan dan vlamvatten
  5. 175 graden is de perfecte temperatuur om je oliebollen en appelbeignets te bakken. Bij deze temperatuur nemen de gerechten het minste vet op, schroeien ze snel dicht en worden ze lekker krokant van buiten en zacht van binnen.
  6. Houdt de temperatuur in de gaten met een thermometer deze koop je voor weinig bij bekende warenhuisketens. Heb je geen thermometer dan kun je de temperatuur ook testen met een klein beetje beslag: leg het beslag in de hete olie. Schroeit het beslag dicht dan is de temperatuur klaar en kun je beginnen.
  7. Bak een oliebol maximaal 6 tot 7 minuten (in totaal). Vergeet ze niet halverwege te keren.
  8. Verwijder tussen frituurbeurten losse rozijnen en bakresten.
  9. Frituur niet te veel in één keer, denk aan ongeveer 4 oliebollen of beignets per sessie. Wanneer je er teveel tegelijk frituurt kunnen ze aan elkaar gaan plakken. Bovendien daalt de temperatuur van het frituurolie dan te snel.
  10. Laat oliebollen en appelbeignets altijd goed uitlekken op een keukenpapiertje.

appelbeignets b_1130

Trends in Oliebollenland

De traditionele oliebol zal altijd populair blijven en ook de bol met krenten is niet meer weg te denken. Toch kun je nog veel meer doen met een oliebol of appelbeignet. Bijvoorbeeld Appelbeignets met bierbeslag, oliebollen met mozzarella, zongedroogde tomaat en basilicum, pure chocolade met likeurbollen en stoofpeer oliebollen. Hartig of zoet, het kan allemaal. Juist dat maakt het zelf maken van oliebollen en appelbeignets zo leuk!

Ook met de toppings kun je afwisselen, het hoeft allang niet alleen maar poedersuiker te zijn. Bij zoete bollen of beignets is gesmolten chocolade bijvoorbeeld érg lekker. Bij hartige bollen kun je zelf heerlijke sausjes maken, of kopen, zoals chilisaus.

Kleinere bollen

Een andere trend op het gebied van de oliebol is de grootte van de bollen. Want mini bolletjes worden steeds populairder. Zo kun je zo veel mogelijk smaken en varianten proeven zonder dat je meteen héél veel gegeten hebt. Denk aan een schaal macarons of petitfourtjes: het staat feestelijk en uitnodigend en iedereen kan pakken wat hem of haar lekker lijkt. Let op: mini bolletjes bak je natuurlijk korter.

Hoe ziet jouw ideale oliebol eruit?

Variatie op traditionele oliebol landscape b_1130

PS: Bij de recepten voor de perfecte traditionele oliebol en voor de perfecte appelbeignet vind je handige receptfilmpjes!

Home Recepten