Rozijnen en krenten zijn beide gedroogde druiven. De kleur van rozijnen hangt af van het soort druif waarvan ze gemaakt zijn. Krenten komen van een specifiek druivenras en smaken droger en zuurder dan rozijnen.

Rozijnen en krenten zijn vaak chemisch behandeld om houdbaarheid en uiterlijk te verbeteren. Het is dus de moeite om rozijnen van een eco-merk te zoeken. Rozijnen zijn gedroogde druiven. Rozijnen zijn afkomstig van verschillende variëteiten van de druif, uit o.a. Zuid-Europa, Turkije of Californië. De kleur varieert van licht geel (voor de witte druif) tot diep paarsblauw en bruin (voor de blauwe pitloze druiven).

Een heel bekende soort is de Sultana rozijn die van de gelijknamige pitloze druif wordt gemaakt. Na het plukken worden de druiven in zgn potas gedrenkt in een soda oplossing waardoor het velletje gaat scheuren en de druif makkelijker verdroogt. Hierna worden ze goed gewassen, van de steeltjes gescheiden en uiteindelijk goed gedroogd en verpakt. Door het besprenkelen van de rozijnen met plantaardige olie blijven ze mooi los van elkaar. Vaak worden rozijnen gezwaveld of met een oplossing van kaliumcarbonaat behandeld, om het uiterlijk te verfraaien en ze duurzamer te maken. Ook rozijnen hebben een hoog suikergehalte nl. 64 gr. per 100 gr.

Krenten zijn gedroogde vruchten van de wijnstok. Ze worden gemaakt van een hele klein donkerblauw druivenras Raisin de Korinthe. De krent verschilt duidelijk van de rozijn waarbij de smaak droger en zuurder is en de kleur tegen zwart aanloopt. Ze worden vooral verbouwd in Griekenland, verder in Californië en Australië. Het suikergehalte is 60%. Het drogen gaat op dezelfde wijze als de sultana rozijnen.

Er bestaan ook krenten van de krentenboom. Dit zijn kleine struikachtige bomen waaraan de krenten groeien. Deze krenten boom struiken komen veel voor in Drenthe waar de krenten na de oogst gedroogd worden en verkocht.