Handig om nu een voorraadje te maken voor de winter, want dat zijn de kruiden veel duurder
DROGEN:
——-
Om verse kruiden te drogen wanneer ze ruim voorradig zijn,kunt U een van de volgende 3 methoden toepassen.
Hoe sneller de kruiden drogen,des te geuriger ze blijven.

GEWONE OVEN:
————
Takjes gewassen en drooggedepte kruiden op een aluminiumfolie beklede bakplaat leggen.
De oven op de laagste stand zetten en de kruiden er droog en bros in laten worden.
De kruiden niet langer drogen dan 12 uur.
De blaadjes afhalen, in schone,droge potten doen en luchtdicht afsluiten.

MAGNETRON:
————-
Verse blaadjes afhalen en over vellen keukenpapier strooien.
De droogtijd zal per soort verschillen,maar ca. 4 min. in een magnetron van 650 watt in de hoogste stand(100%) moet voldoende zijn.

DROGEN AAN DE LUCHT:
——————-
Bosjes kruiden opbinden met garen en op een warme,droge,goed geventileerde plaats hangen.
Max. 2 weken drogen.
Bij vochtig weer kunt U deze methode niet toepassen.

KRUIDEN BEWAREN:
—————–
Met aluminiumfolie of cellofaan omwikkelde verse kruiden kunt U bijna een week in de koelkast bewaren.
Als U ze langer wilt bewaren,hakt U ze fijn,doet U ze in een bakje voor ijsblokjes,giet U er wat water op en vriest u ze in.
Wanner U ze nodig hebt,haalt U een paar ijsblokjes uit het bakje en laat U die in het hete kookvocht vallen-binnen enkele minuten zullen ze smelten.
Van diepgevroren kruiden minder gebruiken dan verse,want het invriezen geeft een ietwat bittere smaak.
Takjes verse kruiden kunt U verpakt in aluminiumfolie of cellofaan enkele weken in de vriezer bewaren.
Een andere methode is het maken van kruidenboter.
Fijngehakte kruiden door zachte boter prakken en op een bord hard laten worden in de koelkast.
In blokjes snijden en in een plastic zak in de vriezer doen.
Voor gebruik uit de vriezer halen.
Kruidenboter smaakt heerlijk bij gegrild vlees.

INVRIEZEN:

De meeste kruiden zijn in te vriezen. Pluk en was en droog de kruiden en doe ze (ongesneden) in een diepvrieszak. Ik doe er meestal zo’n plastic sluitklip aan. Als de kruiden ingevroren zijn kun je ze bevroren heel goed verpulveren, dat scheelt een boel snijwerk.
De meeste kruiden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.BASILICUM:
GERECHTEN: met tomaat, in mediterrane gerechten zoals soepen, sauzen en salades
BEREIDNG : rauw of kort meestoven
————————————————-
BIESLOOK:
GERECHTEN: subtiel gekruide gerechten en als garnering
BEREIDING: op het laatste moment toevoegen of meekoken
————————————————-
DRAGON:
GERECHTEN: vis, aardappelen, kip of eiergerechten
BEREIDING: meestoven (vanwege de sterke smaak zuinig gebruiken)
————————————————-
MUNT
GERECHTEN: lamsvlees, fruit , peultjes, worteltjes, salade
BEREIDING: meestoven of fijngesneden blaadjes op het laatste moment toevoegen
————————————————-
KERVEL
GERECHTEN: vis, kip, worteltjes, omelet, kruidenboter, salade
BEREIDING: kort meekoken of op het laatste mment toevoegen
————————————————-
KORIANDER
GERECHTEN:Mexicaanse, Marokkaanse, Taise, Vietnamese en Indiase gerechten
BEREIDING: Blad en stelen meestoven; blad als smaakmaker of als garnering
————————————————-
SALIE
GERECHTEN: varkensvlees, spek, worstjes, kalfsvlees, salade
BEREIDING:rauw of meestoven
————————————————-
TIJM
GERECHTEN: pittige bouillons, soepen en stoofpotten met groenten en tomaat
BEREIDING: verse blaadjes kneuzen en laten meetrekken
————————————————-
ROZEMARIJN
GERECHTEN: lamsvlees, wild, aardappelen, paddestoelen
BEREIDING: meestoven of -bakken