shutterstock_224574991

Iedereen is druk met het bedenken van de beste kerstmenu’s. Amuses, voor-, tussen-, hoofd-, na-gerechten en natuurlijk de juiste wijnen worden massaal uitgekozen. Maar sommige mensen vergeten hoe belangrijk een lekkere saus is bij een gerecht. Het is natuurlijk super simpel om een saus uit een pakje te gebruiken, maar een gerecht is nog completer als de saus ook zelf gemaakt is. In dit artikel vertel ik iets over een aantal sausjes, waar ze lekker bij smaken en een passend recept. Natuurlijk uitgezocht van een van onze Smulwebkoks!

Mayonaise

Mayonaise is misschien wel de meest gegeten saus in Nederland en België. De saus is gemaakt van eidooiers en olie, en wordt op smaak gebracht met allerlei ingrediënten. Vaak wordt er een zure substantie zoals azijn of citroensap toegevoegd, of een scherpe smaak zoals knoflook of mosterd. Zelfgemaakte mayonaise heeft een hele andere smaak dan de bekende uit een potje, waardoor deze saus ook een succes zal zijn bij het kerstdiner. Een leuke variant weten? De medewerkers van Smulweb maakte laatst mayonaise met sinaasappel… Lekker te combineren met rosevalaardappeltjes uit de oven en een zelf gebakken biefstukje.

Mayonaise van Smulwebkok paddington_a : https://www.smulweb.nl/recepten/917105/Mayonaise

 

Cranberrysaus

Een zoete saus is vaak een goede tegenhanger van wild, wat vaak een meer kenmerkende smaak heeft dan het vlees wat we meestal eten. Cranberrysaus is een saus die gemakkelijk te maken is, en ook niet al te veel tijd kost. Perfect voor bij een uitgebreid gerecht waar al genoeg tijd aan wordt besteed! De cranberry staat in Nederland ook wel bekend als vlierbes, en is heerlijk te combineren met winterse gerechten. Aan de slag dus!

Cranberrysaus van de Smulweb Webredactie: https://www.smulweb.nl/recepten/1322839/Cranberrysaus

 

Knoflooksaus

Knoflooksaus is een saus met kruiden en lekker veel knoflook. De meningen over deze saus zijn verdeeld: de een voegt peterselie toe, de ander mijdt deze kruiden juist omdat het de sterke smaak van knoflook op zou heffen. Maar spice up dat kerstgerecht met wat knoflooksaus! Heel wat Nederlanders halen de gourmetset uit de kast om samen met familie te genieten van kleine gerechtjes en stukjes vlees. Knoflooksaus is hierbij een favoriet, maar deze kun je ook zelf maken. Ik kom op smulweb veel recepten tegen met een basis van mayonaise. Dit kan natuurlijk, maar nu we het hebben over zelf sausjes maken is het zonde om dan mayonaise uit een pot als basis voor een andere saus te gebruiken. Voor wie het leuk vind: maak eerst zelf mayonaise, en voeg flink wat knoflook, yoghurt of crème fraîche, en wat kruiden toe!

Knoflooksaus van Smulwebkok puckhov: https://www.smulweb.nl/recepten/1368451/Knoflooksaus

Hollandaisesaus

Een leuk weetje over Hollandaisesaus: De saus komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar in het buitenland werd gedacht dat de saus uit Nederland kwam. Daarom de naam ‘Hollandaisesaus’. Hollandaise is een warme saus met veel boter, azijn en eidooiers, een soort warme mayonaise. De saus past goed bij visgerechten, maar ook bij vlees en groente. Altijd een succes dus!

Hollandaisesaus van Smulwebkok recepten_van_omalidy: https://www.smulweb.nl/recepten/962916/Hollandaisesaus

Genoeg ideeën om aan de slag te gaan! Alvast een hele fijne, smaakvolle kerst!